Kategorier
Allmänt Plattformar Sociala medier

En infrastruktur för mobiliteten – Facebooks f8 visar vägen

Facebooks utvecklarkonferens som är den första på tre år ger bland annat ökad kontroll för personlig integritet inklusive möjlighet till anonyma inloggningar, ett nytt annonsnätverk som går utanför Facebooks egna kanal och länkar i appar som gör navigationen sömlös som den är på webben. Zuckerberg visar både direkt och indirekt på en ny era och en klar strategisk väg för Facebook. 

f81

Facebook håller sin stora utvecklarkonferens f8 igen. Det var tre år sedan – något man nu tänker ändra på och f8 ska ske varje år – och igår så var den stora keynoten och ett antal nya koncept lanserades som gör att det är än en gång svårt att räkna bort Facebook om man inte blundar med båda ögonen och tror att 140 tecken är det enda som gäller. Det är onekligen så att en sån här konferens pekar ut en framtid för företaget.

Facebook går mobile first. Fullständigt fokus på mobil genom sina olika lanseringar. Allt från att skapa en anonym inloggning, öka granulariteten i personlig kontroll, ett specifikt mobilt annonssystem och att låta appar kunna integreras enklare med Facebooks plattform. Mobilen och mobiliteten har vunnit vilket inte är så märkligt då Facebook visat siffror på en miljard mobila användare i månaden vilket innebär att endast 21% använder FB endast via desktop. De flesta tenderar att göra både och men användningen via mobilen ökar konstant.

Mark Zuckerberg. Och Facebooks viktigaste ledarpersoner. Ett antal intressanta uttalanden och lanseringar gjordes som visar att Facebook på riktigt vill gå från att vara en sajt (ganska stor) och endast ett socialt nätverk till att bli vår digitala personliga infrastruktur.

f82

 

Grunden för framtidens utveckling ligger i tre ord: Build, Grow och Monetize (det sista kommer självklart få FB-hatarna att skrika högt). När det gäller byggandet så siktar Facebook på kontinuerlig tillväxt tillsammans med tredjepartsutvecklare och andra tjänster. Det är något som man kan se även på deras hantering av investeringar: såväl Instagram som Whatsapp fortsätter som om inget hänt – vilket också gäller den nyligen köpta lifelogging-appen Moves.

“Our goal with Facebook is to build the cross-platform platform,”

Inom Build lanserade man bland annat möjligheten att logga in i appar anonymt – i korthet att du kan använda din Facebookinloggning men behöver inte lämna någon personlig information till appleverantören. Det här är fr a fördelar om man vill testa på appar, om det är appar som man inte vill ge vidare sin personliga information till mm. Självklart har dock FB koll på vad du gör. Genom att också lansera en mycket enklare, mer överskådlig kontroll av vad du delar vidare i samband med att du signar upp med hjälp av Facebook får du större kontroll över vad du lämnar efter dig. Stabilitet och två årig garanti för utvecklare är också en indikator att man satsar inte bara på sin egen utveckling utan också samarbeten. När det gäller Build så väljer man också att lansera App links – som gör det enklare att koppla ihop appar med appar: något som FB själva skapat i samband med att man nu väljer att låta Messenger bli default-app för meddelandetjänsten. Det här innebär att Facebook väljer väg – från mobila webbrowsers till att än mer omfamna app-strategin. Något som kommer påverka mycket annat inom mobila utvecklingen. På gott och ont. App Links är open source och därmed kan komma att integreras snabbare även bland utvecklare som inte tillhör kärngruppen runt Facebook.

När det gäller Grow så handlar det bland annat om att skapa en speciell mobil like-knapp, något som kan verka lite fånigt men om Likes är en del av det kapital som social marknadsföring handlar om så blir det viktigt att bygga något som fungerar just för mobila skärmar och därmed gör det möjligt att öka antalet delningar och gillanden i andra appar. Fortfarande i beta-stadiet. Tillsammans med redan tidigare lanserade möjligheten att dela innehåll ur olika appar via Messenger så har man också skapat en möjlighet att enkelt skicka appar till mobilen via sitt Facebook-konto. Det kan öka konverteringen av applikationer som kopplas till Facebook men självklart – skapar mer dataflöde också till Facebook.

Den kanske mest kontroversiella värdeordet är Monetize. I samband med detta lanserade man ett speciellt mobilt annonsnätverk. Det har varit väntat och när nu Audience Network lanseras är det ännu ett bevis på plattformsbyggandet och infrastruktur-strategin som Facebook har. Nätverket bygger på att du kan utnyttja Facebooks annonser och målgruppsfunktioner men att annonserna flyttas ut på andra plattformar, i andra tjänster och appar. När det gäller Facebooks annonseringsmöjligheter har de utvecklats rejält senaste halvåret och Audience Network är en ganska logisk fortsättning på det: mobilt inriktat och bygger på att du är inloggad med Facebook överallt genom den djupa integrationen som finns i exempelvis iOS. Självklart hänger det här intimt ihop med den Business Manager som lanserades i måndags – som ger dig möjlighet att hantera all annonsering inom Facebook på ett enkelt sätt.

Förutom detta har FB lanserat sitt nya API som riktar sig mot nyhetstjänster mflPCS –  där ett antal möjligheter såsom trending topics, hashtag counter (!), topic search mm kopplar ihop den ökade synlighet som man gett länkar till externa källor respektive den ökade delningsvilligheten med fr a nyhetsmediernas behov av att öka trafiken från sociala nätverk. I detta finns också en ny public feed som gör det möjligt att streama inlägg på ett nytt sätt.

f80

Det är mycket som riktar sig mot tredjepartsapplikationer. Inte så konstigt när det handlar om en utvecklarkonferens men det är samtidigt också en stark indikator på vart Facebook är på väg. Till skillnad mot Twitter vars strategi konstant är att dra åt sig användaren i sina egna applikationer så väljer Facebook att fortsätta utveckla sitt API som gör att utvecklare kan använda det för att utveckla egna tjänster men som är integrerade med användarens Facebook.

Zuckerberg använde enligt Bloomberg tre ord oavbrutet: trust, stable och mobile. Och läser man genomgångarna av vad som presenterades är det onekligen ord som är viktiga i Facebooks framtid.

Trust handlar självklart om hur användarna ska uppleva hur FB använder sin data. Oavsett vad man tycker om diverse foliehattsliknande uttalande om FBs tillgång till data så är det helt klart en viktig fråga: 1,2 miljarder månatliga användare lämnar mycket personlig data. Att hantera detta i balans mellan att kunna ge företag tillgång till relevant individdata och samtidigt inte sälja ut sina användare är en grannlaga uppgift.

Stable innebär att man lämnar sin tidigare ”move fast and break things”-strategi utan mer mot ”move fast with a stable infra” vilket må vara lite trist men för en sån gigantisk struktur som Facebook är så är det helt klart nödvändigt.

Mobilt är en självklarhet – men något som för Facebook fortfarande är något som de måste inpränta då de till stor del missade början på hela mobila revolutionen och länge var driftkucku med sin usla app. Samtidigt som Facebook varit allra bäst på att förstå att allt behöver ha ett socialt lager vilket idag mer och mer är synonymt med Facebook-koppling.

Facebook håller på att bygga vidare på sin infrastruktur – att de håller på att bli en viktig del av internet (jag skrev om det här och här och här). Nu bygger de på ett sätt som gör att de på allvar utmanar såväl Google som Yahoo på flera plan. Deras inköp senaste tiden innebär att de har tillgång till många användare, och det viktiga ligger inte längre i själva Facebook.com utan i data och API-er. Samtidigt bygger de mer och mer på möjligheten att skapa specialiserade stand alone-appar som med app links är djupt integrerade. Genom sin infrastruktur av att bli det digitala id-et kopplar man på samma sätt till sig andra applikationer och tjänster. Och kan sedan erbjuda en skyhög relevans i sin targeting i annonsformaten.

Facebook fortsätter att fascinera – och ryktena om deras död är både överdrivna och ganska fel då Facebook förändrar själva grunden för sin existens sakta men säkert – från en tjänst till en plattform och till en infrastruktur.