Nu vill Facebook att du ska använda Messenger-appen

Det är ganska många som av någon anledning känner aversion mot att börja använda Facebook Messenger – den stand alone-app som Facebook nu sätter som enda sätt att hantera meddelandefunktionen när det kommer till användare av senaste versionen av iOS och senaste versionerna av Android. Argumenten runt det handlar om att separera den one-to-one-funktionen gentemot den vanliga versionen av appen. Som Zuckerberg förklarar:

making it so once you have the standalone Messenger app, we are actually taking messaging out of the main Facebook app. And the reason why we’re doing that is we found that having it as a second-class thing inside the Facebook app makes it so there’s more friction to replying to messages, so we would rather have people be using a more focused experience for that.

Självklart handlar det om att sätta in Messenger i chat-kriget. Även om de numera äger Whatsapp så är det hårda puckar mellan alla olika chattprogram, precis som Techcrunch noterar. Genom att både arbeta vidare med stand alone-logiken (FB, Messenger, Sidor) liksom att man låter de appar (Instagram, Whatsapp) man köper vara så bygger Facebook nu inte en enda plats utan många olika för olika behov. En bra ingång till att förstå vart Facebook är på väg är en intervju med Mark Zuckerberg för New York Times.

Du kommer inte bli ensam att använda Messenger. Av de 1 miljard månatliga mobila Facebookanvändare så är det 200 miljoner som använder Messenger – och efter det här lär det öka rejält i och med detta. Genom Messenger väljer också Facebook att konkurrera med både Skype, Viber och andra genom att ge möjlighet att när man är uppkopplad via wifi ringa till andra användare. Alltså gratis samtal. Som också Whatsapp ryktas om att bli utrustat med.

Ska man ladda ner appen? Ja. För det som Facebook gjort är att integrera Messenger på ett sömlöst sätt i själva Facebookappen. När du får ett meddelande eller klickar på meddelandeikonen så startas Messenger – och det går fort. Ska man oroa sig över det som Sam Fiorella rasar mot i en över ett år gammal bloggpost runt deras TOS som börjat få rörelse i o m detta? Nej, eftersom de flesta delarna faktiskt är logiska för att kunna använda Messenger

Ladda ner Messenger (och glöm inte att ladda ner appen Sidor om ni administrerar sidor på Facebook – som också blir mer och mer sömlöst integrerad) och inse att livet blivit faktiskt lite lättare.

Detta är en postning i #blogg100. Alla postningar hittar du samlade på min blogg Deepedition.com.