Kategorier
Allmänt Plattformar

Alla kan nu få Facebook Timeline

Facebook har äntligen kommit igång att rulla ut Timeline för alla sina användare – gå till Facebook Timeline och välj att implementera det. Tidigare sas det att det kunde komma att bli försenat ända till nästa år på grund av den rättsliga prövning som kom efter att Facebook blev stämt av företaget Timelines som gav användare möjlighet att skapa webbsidor som byggde på kronologi och livsminnen. Dock har Facebook nu valt att förklara att man anser att uttrycket ”timeline” är generiskt och så har man valt att stämma Timelines i sin tur med förklaringen att ordet Timeline inte är möjligt att skydda på det sättet.

In its response to the Timelines.com suit, Facebook acknowledges as much, and said it was aware of the mark. But Facebook ”determined that …the term ’timelines’ is merely descriptive of, or generic for, the services offered by [Timelines.com] and thus [Timlines.com’s] trademark registrations are unenforceable and subject to cancellation.”

Skönheten i amerikansk varumärkesrätt… Historien visar också hur oerhört stort Facebook växt sig och vilken maktfaktor de är: när Timelines valde att posta sin förklaring så kunde man självklart dela den på Facebook.

Att Timeline nu lanseras för alla innebär man kan börja att rensa lite bland sina statusar och för utvecklare att tänka till hur man kan använda det nya Open Graph i sina applikationer. Numera är det möjligt att inte bara förklara specifika saker utan också tagga själva verbet tillsammans med vem och var man gör en specifik handling. Om vi förut kunde tagga Niclas Strandh och oxfilé så kan vi nu också tagga ”lagar”. Du kan kolla det redan hur Spotify gjort det via ”lyssnar” respektive olika stora tidningar via ”läser”.

Facebook kommer nu förhoppningsvis att ta över Timelinetänkandet även på företagssidor för att springa ifrån både Google+ och Twitters företagsdelar.