Kategorier
Analys Plattformar Sociala medier

Facebook Timeline integrerar ditt liv online

Facebook lanserade igår en av de största omgörningarna på mycket länge. Jag är numera inte speciellt lättimponerad men det här är stort. Att det kom samtidigt som CERN meddelade att man hittat en partikel som rör sig snabbare än ljuset (och därmed kan Einstein ha fel) känns nästan självklart: vi går nu in i en helt annan tid och ett annat tänkande. För Timeline omdefinierar delvis hur sociala medier varit inriktade hittills och tar Facebookprofilen till en sorts pågående onlinebiografi över mig som användare. Vi går från socialt delande till socialt berättande. Facebook blir en sammankopplad del med vem jag som användare är. Allt jag gör, där jag är och mina bilder, mina interaktioner: allt samlas på det som förut var min profil som statistk listade intressen, jobb mm. Tillsammans med nyordningen för ticker: det realtidsuppdaterade flödet i höger kant och en newsfeed som struktureras utifrån vilka ”stories” dvs händelser från dina vänner som är mest aktiva respektive som Facebooks algoritm tror att du är mest intresserad av. De nya funktioner för att kunna tagga personer i bilder som man inte är vän med liksom den mer granulerade integritetsinställningen har fått en logisk förklaring: för att min Timeline ska konstant fyllas – och min biografi eller story berättas så behöver man få tillgång till allt som berättas om en. Timeline bygger helt enkelt på de aktiviteter som du gjort och gör på Facebook. Allt är kopplat till din individuella graf och uppsatt på en tidslinje som du och dina vänner kan scrolla genom. Full kontroll är utlovad vilket innebär att man själv både kan lägga till saker – applikationer (mer om det senare) men också dölja sånt man inte vill ska vara synligt: och det går att göra ner på personnivå. Så nej, chefen behöver inte se dina semesterbilder från -95 men dina vänner kan göra det. Du är numera centrum i din sociala graf Mark Zuckerberg förklarade att Facebook alltid handlat om att koppla ihop individer ”connecting the dots” och Timeline tillsammans med de nya funktioner som man lägger till Facebookplattformen gör verkligen det. Timeline kommer att bli en hubb för ditt innehåll – och låter innehållet relatera till liknande innehåll hos dina vänner. Genom den nya open graph-kodbasen och nya sociala appar kommer du att kunna lägga till funktioner på din Timeline: gillar du mat så kan du samla på recept i en receptapp och när du lagar mat kan din app uppdateras med det recept du valt. Genom att Facebook nu valt att lägga till taggning på verb: i Open Graph-appar kan jag nu lägga till olika verb och därmed ge användare möjligheten att se vad alla sina vänner ”tittar” på eller ”springer” tillsammans med både substantiv/och namn skapas en fantastisk värld av sammanvävda handlingar. För utvecklare innebär det fantastiska möjligheter att skapa synergier mellan tredjepartslösningar och Facebook men också utmaningen att skapa både användargränssnitt och innehåll som skapar värde för användaren. Det är moduler för att jag som användare ska kunna berätta min story. Realtiden har kommit på riktigt till Facebook – och Facebook blir en grundläggande infrastruktur för media, underhållning och nytta. Genom att istället för att skapa en egen musiktjänst, egen TV-tjänst så samarbetar Facebook nu med mängder av tjänsteleverantörer där varje program, film, låt blir ett delat socialt objekt som användarna kan använda samtidigt. Spotify är kanske för oss i Sverige mest intressant och det fungerar så att om jag ser att en vän lyssnar på en låt – som en realtidsuppdatering i Tickern, så kan jag direkt klicka på den, min spotifyklient startar och jag tas till precis den punkt i låten som min vän befinner sig. Total synk och vi kan, om vi vill, interagera direkt via kommentarerna i Facebook. Detta kommer också vara tillgängligt för många andra leverantörer: inklusive tidningar där innehållet kommer att synas när någon läser det, TV- och film där jag kan hoppa in precis där min vän är i filmen och vi kan interagera runt just den minuten i en film, just det inslaget i TV-nyheterna eller prata om minnen från konserter med artisten som spelas. Facebook blir en infrastruktur för vår gemensamma konsumtion av underhållning och nyheter – det är ett nytänkande som kommer att kräva ett annat tänkande runt inte bara distribution utan också runt innehåll och rättigheter. De skivbolag som idag håller sin musik borta från Spotify kommer att få det riktigt svårt att förklara varför de väljer bort en av de största möjligheter att skapa leads. Tillsammans med de redan släppta uppdateringarna där du exempelvis kan prenumerera på personers publika flöden utan att bli vän med dem, välja vilka uppdateringar från dina vänner du vill se ner på individnivå och den integration som Facebook valt att göra av sin lokalisering till statusuppdateringarna så är precis allt sammankopplat: du kan om du vill berätta vad du gör, med vem, var du gör det när och vad du gillar det. Facebook blir en gigantisk samlingsplats för ditt innehåll och du kan ta den kontroll du vill över det som användare. För företag innebär det här fortsatt utmaning att förstå att man måste förtjäna sin plats i individens sociala graf. Det går inte längre att vara megafon, att förvänta sig att man syns och blir sedd bara för att man finns. Men genom att erbjuda smarta tjänster, förstå användarnas behov och önskningar och underlätta livet genom applikationer att använda på sin Timeline kan företag på riktigt bli både gillade och delar av individens sociala grafer. Uppdatering: Det verkar som om vi får vänta en del på Timeline. En del av oss har valt att testa det genom att enkelt skapa en ny open graph-app och på så sätt få tillgång till Timeline men den generella utrullningen är klart försenad. Pogue på NYT har gjort en genomgång av det som är nytt på Facebook som är värd att läsa även om alla inte fått Timeline. Uppdatering 111117:Hittar nya funktioner trots att den generella Timeline-lanseringen blivit skjuten på framtiden.

(1) Deeped Niclas Strandh

En funktion att schemalägga statusuppdateringar. Det var faktiskt oväntat och jag gissar att det är ännu en indikation på att också Pages kan få Timeline.