Kategorier
Allmänt

Recension av Brydge Pro+: Håller inte måttet

Efter ett par dagar så står det rätt klart för mig: skillnaden mellan Apple Magic Keyboard för Mac och Bryce Pro+ (och egentligen alla andra) är: vill du ha ett tangentbord till en iPad så funkar det helt ok. Vill du börja använda din Ipad som en Mac – då behöver du lägga den bisarra summan för Apples Magic. För det är en milsvid skillnad. Samtidigt: Apples vanliga tangentbord är fortfarande också väldigt väldigt bra.

Brydge Pro+ och 12,9 Ipad

Jag fick chansen att testa Bryce Pro+. Det är ett lite konstigt upplägg att göra det eftersom jag redan har ett Apple Magic Keyboard till min IPad Pro 12,9. Ett tangentbord som jag älskar. Som jag på många sätt längtar efter att använda när jag sitter på andra tangentbord. Det är ett riktigt mac-tangentbord. Och allt funkar. Det gör IPaden till i princip till en MacBook.

Helt enkelt: jag älskar det tangentbordet. Så det är själva förutsättningarna: jag har bränt av nästan 5000 på det allra bästa tangentbordet som finns för iPads. Det är nåt som ingen ifrågasätter.

Apple Magic Keyboard och Ipad 12.9

Samtidigt så ger det mig antagligen en annan vinkel när jag testar Bryce Pro+. Jag kan jämföra med det bästa och ändå försöka förstå vad det här tangentbordet kan ge. Jag kan på nåt sätt se vad man försakar för att köpa ett tangentbord som är billigare.

När jag plockar upp det slås jag ändå av hur välbyggt det här. Det känns stabilt och i vissa fall mindre plastigt än det där svindyra Ipad-tangentbordet; inte minst touchplattan känns rent produktionsmässigt bättre. Det är stabilt och gör hela setupen till och med tyngre än Apples tangentbord och iPad. Medan Apple har en mjuk känsla är Brydge Pro+ helt i metall. De har också två små gummi-skydd som lätt blir lite vassa mot handloven. Fördel Brydge PRO+ är att det går att ställa in i många fler vinklar. Dock lider den av samma baktunghet som Magic keyboard; helt enkelt Ipaden tar lätt över och faller bakåt.

Brydge – mer laptop och mer flexibel i vinklar.

Sen kommer den första stora skillnaden: att få igång det. Här visar sig den största skillnaden. Köper man Apples prylar så fungerar allt bara. Med Brydge behöver man göra ett antal inställningar för att få fr a touchpaden att fungera. Det hela bygger på en work around i Hjälpmedel och Bluetooth. Det är inte alls samma känsla som med Magic Keyboard när det sedan är igång. Det känns styltigt, markören är stor och svart och stör mest hela tiden.

Användningen. Återigen; vanan vid Apples Magic Keyboard innebar att det här var svårt. Det bara fungerar när man vrider upp tangentbordet. Brydge är ett tredjepartstangentbord om än att de verkligen tänkt till och försökt få allt så sömlöst som de kan. Sätta igång Ipaden kräver mycket mer med det tangentbordet adderat. Tangenterna är helt okej, ganska lång förning och känns som ett riktigt tangentbord, mer analog känsla än Apples Magic. Touchpaden känns solid och direkt. Lite större än Apples. Tangentbordet är ”nordiskt” vilket innebär att åäö delar tangenter med andra. Det är egentligen inget som man märker. Däremot är tangentbordet utformat på ett lite annat sätt än Apples, med olika funktioner på andra ställen vilket lätt ska göra mig förvirrad. En fördel mot Apples är (för dem som gillar det) raden av funktionstangenter även om det ändå inte är ”riktiga” funktionstangenter.

Den flytande Ipaden. Apple Magic Keyboard en egen känsla.

Touchpaden – det som på många sätt är den stora känslan är rätt känslig, ofta på ett lite mer negativt sätt. Jag har för ovana att ibland lägga ett finger på den när jag skriver och medan Apple inte känner av det så flyttar Brydge direkt inskrivningspunkten. Det är väldigt irriterande. Den kräver en hel del inställningar, och jag får ändå inte till det. Taps och klick och allt som jag är van vid både med Magic Keyboard, min Magic touchpad i datorn eller på min MacBook Pro; inget finns liksom där.

Så efter en dags användande gav jag faktiskt upp. Min vana vid mitt Magic Keyboard och den lagg som finns i användningen av Brydge, att jag hela tiden lyckas flytta inskrivningen pga känslig touchpad, de små vassa gummiplupparna: jag blir mindre produktiv, jag trivs mindre i att använda min iPad. Så till den milda grad att jag drar mig lite för att använda den eftersom det är, för mig, en så pass sämre upplevelse.

Så min slutsats, att Brydge PRO+ är bra för den som inte tidigare använt Magic Keyboard, som vill ha en mer laptopkänsla men inte tänker gå helt över till IPad så kan Brydge vara ett av de val som man har. Men samtidigt skulle jag nog då välja Apples Smart Keyboard.

Sorry Brydge. Det här rockade inte.

Ps. Tack Vendora för att jag fick låna och testa. Ds.