Kategorier
Allmänt Sociala medier

Facebook kör med kollektiv bestraffning

Facebook har ett märkligt sätt att bestraffa den sida som lägger ut av dem icke-önskvärda bilder: de blockar alla individkonton för admins på sidan.

Obmedzenia_veci_ktore_v_Cine_nenajdete_Facebook

Detta hände tidningen Gefle Dagblad i dagarna när de la ut en nyhetsartikel om att mammografi skulle bli gratis, med en bild på ett bröst i mammografikamera. Någon anmälde bilden och Facebook ansåg den bryta mot gemenskapsreglerna. Så långt är allt väl: det går att diskutera deras gemenskapsregler och inte minst att det ofta finns en hög grad av dissonans mellan vilka bilder som tillåts (våldsamma bilder får ofta vara kvar) och vilka som tas bort (naket är ju ett jätte-nono). Vidare är det ingen rättighet att få publicera något på Facebook – även om man är en tidning.

Problemet är när Facebook uppenbart hänger sig åt kollektiv bestraffning. Mitt Facebook-konto är en del av min vardag. Förutom att jag ofta är admin för kunders sidor så har jag mycket av min dagliga kommunikation via tjänsten. Att bli avstängd från den vore ett stort avbräck både jobbmässigt och personligt. Att bli avstängd pga att den sida man är admin för publicerat en bild som Facebook anser vara icke-önskvärd är ganska absurt.

Nu verkar de flesta fått tillbaka sina konton, den icke-önskvärda bilden är borta men det är onekligen en sak för många sidägare att tänka på: Facebook har valt ett sätt att bestraffa brott mot gemenskaphetsreglerna som är ganska brutalt och i mina ögon moraliskt förkastligt eftersom det drabbar personer som många gånger kan vara helt oskyldiga till ”brottet” utan endast är admins tillsammans med andra på en sida. Tyvärr kommer det här inte hjälpa upp oskicket att skapa ”fejkkonton” för att vara administrator på sidor, något som Facebook förbjuder.

Otroligt dumt helt enkelt. Ovärdigt en tjänst som samlar en miljard användare per dag över hela världen.

Uppdatering: För några år sedan skrev jag om hur Facebook arbetar med anmälningar mm.