Kategorier
Socialbydefault

En podcast om sociala medier

protopodcastlogo

Vi har startat en podcast jag och Sarah i vårt koncept Social by default. Du kan prenumerera på den via Itunes, hitta shownotes mm på Tumblr eller gå direkt till JustCast och lyssna. Vi tänker försöka att skapa en kort podcast om sociala medier, digital transformation av kommunikation och digitalt varumärkesarbete. De kommer vara kortare än många andra, så att man kan lyssna på dem när man har en kvart över. Vi kommer hitta på olika saker: intervjuer, recensioner, nyhetssvep lite beroende på vad vi tycker känns aktuellt just nu.

Det här är något som vi pratat om i åtminstone ett år, när vi såg hur den nya vågen av podcasts tog fart 2014 och början det här året. Men tid och lite att känna in vad för sorts podcast vi ville göra har gjort att vi väntat. Tills nu.

Vårt första avsnitt som är ute nu kallar vi proto-avsnittet. Det är lite om oss, lite om varför vi skapar en podcast och en del om sociala medie-semestrar, att välja kanaler personligt respektive professionellt. Lyssna gärna, kom med idéer för framtida podcasts mm. Vi kommer köra ”vår” hashtag #socialbydefault även för podcasten.

I kommande avsnitt kommer vi prata digitala tävlingar, varför digital transformation plötsligt är ett modeord, om Twitters utveckling som vi ser den och självklart analysera nya saker som dyker upp på vår horisont. Så häng med!

Tekniskt mumbo jumbo

Uppdatering runt teknik: Vi insåg snabbt att den setup vi använde för Protopodden inte fungerade särskilt bra. Så Sarah köpte en Zoom H1 som vi använt till de flesta inspelningar efter det. Mycket bra för sitt pris! Första distansinspelningen använde hon den som mic in i datorn och jag använde min dotters Apogee som är en bra mic men tar upp lite mycket av ljud runtomkring. Eftersom jag nu ser podcasts som en viktig del i framtiden och behöver en bra mic för film så köpte jag en Zoom H6 vilken tillsammans med Sarahs H1 kommer göra att vi kan arbeta med intervjuer och inspelningar på ett helt annat sätt. Första distanspodden vi spelat in med nya setupen är den senaste om Linkedin.

För den tekniskt nördiga (dvs. såna som Deeped) så är den här podcasten inspelad med hjälp av 1 st Røde Smartlav (Sarah) och 1 par aJays Five (Deeped). Vi spelade in i en MBA med hjälp av en splitter direkt in i Adobe Audition i ett konferensrum på Knowit Linköping (tack Per och ni andra för lånet).

Ja, ljudet är verkligen olika och det vi kommer göra framöver är att skaffa en Smartlav till för att på så sätt få samma nivå på ljudet. Vi kommer att spela in när vi ses, vilket är ofta då vi har grymt mycket jobb framöver men också testa att spela in när vi är på olika ställen. Då kommer vi spela in varsin ljudfil som sedan editeras ihop.

Editering kommer ske primärt i Adobe Audition som är väldigt bra och proffsigt ljudprogram som ingår i Adobe Creative Suite. Vi har valt ett nytt hosting-koncept: JustCast som bygger på att man i princip hostar själv genom att utnyttja Dropbox som lagringsplats. Det JustCast gör är att se till att det fungerar i kopplingen med Itunes genom att generera RSS. Vi får se hur det fungerar – vi testar gratisvarianten just nu men om det rockar så är det en av de billigaste lösningarna.

Uppdatering: Vi har re-editerat första avsnittet. Ligger upp på Tumblr och bör komma upp i Itunes snart.