Kategorier
Analys Sociala medier

Hur Facebook än vänder sig har de ändan bak (uppdaterad 14/5)

Uppdatering 14/5: En sajt: 33 anledningar till att vara feminist har blivit blockerad från delning på Facebook. Detta är inte så konstigt utifrån nedan runt hur Facebook försöker hålla rent runt både saker som är oönskade men också spam. Försöker man dela länken kommer en ruta upp där det förklaras att länken anses spammig eller osäker (vanligtvis att de upptäckt virus el liknande). I det här fallet helt enkelt att utvecklingen triggade igång något alarm och FB tar ner den och efterhandsmodererar. Det kan mycket väl också vara att pga av den massiva delningen, många klickat på att det är spam. En insikt som vi måste ha är att inte alla anser att allt är kul att få i mängder i sina flöden. Det går också ett rykte om att man på Flashback har organiserat en spammarkeringsaktion mot länken. Dock icke verifierbart då jag inte kan hitta länken. Om detta skett så är Facebooks problem att de knappast kan säga ”nä, ni har fel” om många menar sig uppleva att länken är spam. Det som nu hänt är att sidägaren lagt över sidan på Squarespace och den länken verkar fungera för delning.

Uppdatering 15/5: Diskussionen runt FBs hantering av den här sidan är intressant – och ibland lite märklig. Squarespace-länken verkar nu vara blockad också den vilket indikerar att den spammarkeras aktivt respektive att FB uppenbarligen numera också skannar innehållet. Det som då bör diskuteras är om FB kan avkrävas att också moderera utifrån vilken kontext saker publiceras: helt enkelt läsa varje sida och sedan göra ett avgörande. Med mängden av inkommande material är det onekligen en ganska stor sak. Som jag skriver i nedanstående text så kan FBs agerande ofta upplevas som dubbelmoraliskt men det är – om man inte väljer en mycket snäv foliehatt – att argumentera på ett trovärdigt sätt om att FB skulle medvetet ta bort sidor för att de stödjer feminism. En ytterligare fråga är: vem bestämmer vad som är ”rätt” att ha kvar och ta bort? Vilka åsikter ska gälla?

Uppdatering 15/5: Blocken är nu hävd och alla tidigare delningar räknas in: Likes: 14865, Shares: 7144, Comments: 3570. Det mest sannolika är att domänen spammarkerats och att man nu tittat på den djupare, sannolikt att svenska representationen också påpekat det hela. Så det är alltid bra att protestera – men kanske ska man fundera ”varför” saker händer.

Uppdatering 15/5: Ett misstag enligt Facebook. Packa ner foliehattarna.

//Originalpostningen nedan//

En länk till en (snart två månader gammal) artikel från Motherwise har idag fått delningsknapparna att glöda på Facebook. Respektive några att bli upprörda över att de får ett kön mitt över mobilskärmen till morgonkaffet. Visserligen illustration i skolstil, synnerligen avsexualiserat, men tillräckligt för att de börjat att anmäla dem som delar länken. Motherwise fick den bilden borttagen och är irriterade över det – samtidigt som personer faktiskt anmäler samma bild som stötande. Alltså är det inte helt enkelt för Facebook att göra rätt.

Facebooks hantering av säkerhet och bilder lämnar mycket övrigt att önska. Att som ett företag där 1,1 miljarder personer världen över loggar in varje månad och 651 miljoner varje dag ha en inte helt solid hantering av såväl hantering av fejkkonton, bildöversyn etc. Det finns mängder med exempel där FB valt att ta bort bilder som knappast kan anses upprörande. Eller bannat personer som fejk utan någon vettig anledning. Och självklart tycker man det är märkligt att vissa andra bilder får vara kvar. Motherwise menar dock att obalansen är medveten och att det exempelvis tas bort bilder på amning mm generellt – något som motbevisas av deras egen Facebooksida som innehåller många bilder på ammande mödrar.

Problemet med Motherwise är att de väljer att anlägga entt misogyniskt argument på Facebook. Det är lite märkligt långt draget och tyvärr verkar det vara många som håller med om det. Det man kan anklaga FB för är amerikansk dubbelmoral, en väldigt långt dragen inställsamhet mot de högerkristna värderingar som tenderar att styra landets kommunikation. Vidare visar det sig att sista linjen – de personer som moderar det som anmäls sitter i Marocko och är relativt lågbetalda. Här finns en ganska otäck historia om att just vara moderator för Facebook. Med flera miljarder enheter som laddas upp varje dag blir det onekligen svårt att få till ett vattentätt system. Något vi kunde se bara på H&Ms Facebooksida i diskussionen runt näthat.

Så – i grunden får man inse att det är mycket automatik med i spelet: automatik som sedan styr över anmälda och misstänkta felaktigheter till moderatorer vars incitament kanske inte alltid är så starka respektive måste gå fort. Facebook själva menar att det ibland blir väldigt fel; exempelvis med bilder på amning, personer som visar för mycket…armbågar.

För det är onekligen ibland irriterande ibland roande hur den algoritmen fungerar och irriterande att företaget använder sig av moderatorer som antagligen inte hinner göra en riktig bedömning. Själv fick jag en annons stoppad eftersom den visade ”en perfekt kropp inriktad mot hälso- och skönhetsbranschen”. Bilden var en fullt påklädd kvinnlig VD för ett stort finansbolag. På samma sätt har jag fått bilder stoppade som innehåller för mycket text i samband med annonsering. Mest irriterande är det faktum att det är grymt svårt att komma i kontakt med Facebook när något händer.

Dock och det här är den knepiga biten. Motherwise och väldigt många i mitt flöde anser att den bild som de la upp på sin Facebooksida inte var stötande. Men några tyckte det. På samma sätt gäller de exempel som Motherwise anser att Facebook släpper igenom – de är stötande för vissa men inte för andra. Att därmed förklara att vissa saker beror på misogyni och andra på ren nedlåtenhet om verkligheten blir att själv förklara vad i världen som är sant och rätt gentemot andras åsikter. Det är inte riktigt den åsiktsfrihet som vi kanske tänker på när det gäller ett demokratiskt samhälle. Att sätta sig till doms över Facebook i det här innebär också att man säger att vissa saker ska gälla och andra inte – oavsett vad andra människor tycker.

Post #101 i #Blogg100 (eftersom jag missade en postning i den ursprungliga)