Kategorier
Allmänt

Pinterest, Instagram, Obama och lite Zytomierska

Några av de viktiga händelserna i veckan

Pinterest har släppt sina secret boards plus att du sedan en tid kan blocka användare. Att Pinterest fortsätter att vara en viktig del av sociala medie-sfären är det numera få som säger emot: siffror som menar att Pinterest trots sina färre användare driver mycket hög konverteringsgrad. Aktiva användare älskar sitt Pinterest och när nu möjligheten att göra stängda boards kommer så tar man ännu ett steg mot att på riktigt bli en plattform för shopping och planering. Men samtidigt som man utvecklar detta får också Pinterest större krav på sig att hantera baksidorna av sociala medier: spam, troll med mera vilket gör att de också byggt in möjligheten att blocka användare som spammar eller trollar fr a i kommentarerna.

Just spam är ett ökande problem även på Instagram som i veckan tog ett steg närmare webben efter att sedan starten varit endast mobila. Utrullningen av webbprofilerna följdes av alla och fördelen är att man nu kan direkt länka till sin användare (i mitt fall deeped). Det är självklart ett val företaget gör för att förbereda att kunna kapitalisera på tjänsten, och närma sig sin ägare Facebook. Men många försöker redan idag att kapitalisera på Instagram: förutom många tredjepartstjänster som Statigr.am där både reklam och tävlingar skapar intäktsströmmar eller Copygr.am som säljer paket med dina instagrambilder i pappersform så har vi också mängder med spamkonton som i kommentarerna lämnar tips på konton att följa och tävlingar.

Det amerikanska valet anses påverkats mycket av sociala medier. Den mest twittrade händelsen och även stort på Facebook. Och det blev stora rubriker och mycket buzz när en tweet från @barackobama blev den mest retweetade någonsin:

 

Min reaktion var nog mer förvåning att den mest retweetade tweeten inte ens retweetats en miljon gånger. Forskare menar också att det knappast är så att sociala medier egentligen visar på hur valutgången ska bli.

På tal om Twitter så om du fått ett mail från Twitter om att du fått ditt lösenord återställt så är det just vad som hänt. Twitter råkade att ta en rejäl batch med användarkonton som misstänkta för att vara hackade och återställa deras lösenord.

Slutligen. Sociala medier är viktiga i många diskussioner men en del diskussioner verkar stora eftersom de är väldigt centrerade till just sociala medier. Det är väl slutsatsen man kan dra av Zytomierska vs SATS vs Josephine. Bra diskussion men som inte nådde utanför mediasfären (uppenbarligen ses Malou von Siwers inte av så många andra). Det intressanta är att om man tittar på antal delningar och klick så är artikeln där modellen förklarar sina känslor oerhört mycket mer delad än Zytomierskas initiala bloggpost vilket teoretiskt visar att många rasat utan att läsa originalpostningen (som dock har gett Zytomierska en rejäl trafikökning).