Kategorier
Allmänt Deepedition DigitalPR Kommenterat

Om DigitalPR omvärldsanalyserar

Som de läsare som följer den här bloggen vet kommer nästan varje dag en postning som heter DigitalPR Omvärldsanalyserar. Tanken med dessa är att göra korta inspel utifrån det jag läser på nätet. Varje länk ska ha en kommentar och jag försöker att inte bara skriva ”intressant läsning” utan det ska helst vara något mer matnyttigt. Självklart handlar det om att både ge vidare – sharing is caring – men också sätta min kunskap i relation till det som skrivs. Jag blir genom kommentarerna ofta både ett filter men också en innehållsskapare.

Det är flera av oss som gör ungefär samma format: Jocke Jardenberg kanske är den som är mest känd.

Så här har jag byggt upp mitt system:

  • Jag använder sen många år Google Reader som RSS-hubb. Fördelen ligger idag mest att den är väl spridd, jag kan använda den på båda mina datorer och på min Iphone (med programmet Mobile RSS-reader) respektive att det finns funktionen ”Dela med anteckning” vilken är grunden för mitt upplägg. Jag skriver min kommentar i anteckningsfältet och delar sedan länken i Google Reader. Det innebär dels att de som följer mig direkt i Reader kan se min kommentar och kommentera där respektive att den finns kvar i databasen som en enhet.
  • När jag delat i Google Reader har jag sedan länge valt att låta det delas ut i Friendfeed. Friendfeedpostningen delas sedan till mitt Twitterkonto och mitt Facebookkonto. En del har ifrågasatt detta och menat att det är en onödig omväg men att jag gjort så är på grund av att jag faktiskt vill att man läser mina kommentarer till länkarna som syns i Friendfeed men som inte skulle synas om länken direkt delades till Twitter.
  • Ungefär en gång per dag går jag sedan till bloggen och publicerar en sammanställning av de senaste länkarna som hämtas in av WP-pluginet SharedItems2WP. Förut gick det automatiskt men sedan WP2.8 har det inte fungerat att skapa CRON-jobbet (om jag förstått det rätt). Pluginet skapar en postning på bloggen som sedan aggregeras till Twitter och Facebook via Twitpress-pluginet.

Formen är inte ultimat men det är just nu det bästa vi har att tillgå. Valen att både aggregera varje enskild kommenterad länk respektive att skapa en postning där alla länkar samlas bygger på tanken om att vi genom internet både söker information i realtid men också som ondemand. I det här upplägget handlar realtid om de enskilda delade länkar som jag skickar ut medan ondemand blir sammanställningen i bloggposten. Det är upp till mottagaren att välja och fr a – missar man något i realtid så kan man ta igen det ondemand. Andra gör på andra sätt.

Självklart kan jag oroa mig för att det här upplägget både kan bli en ekokammare eller att jag skapar väldigt mycket vitt informationsbrus. Men hittills känns det som om det är fler som uppskattar upplägget än som blir irriterade på det.

Det vore oerhört kul att höra från er som läser: vad tycker ni?