Kategorier
Konferens

Reboot #Internet of things

Mark Wubben on Internet of things.

Det är ett intressant ämne men det ligger så många gånger så tidigt i utvecklingen att man kunde sakna en sorts teoretisk ram för det hela. Det blev ett gäng studentexempel och nyttan med att faktiskt skapa produkter som är uppkopplade blev satt åt sidan. Dock är det helt klart så att vi kommer få se både framsidor och baksidor av utvecklingen desto fler av våra ”saker” som blir uppkopplade.

Här kommer en del lätt förvirrade anteckningar då vi också var sena till dag 2 på grund av plötsligt inkommande jobb:

Ubiquitous computing. How to do it yourself.
First the little ”watch out for RFID Big Bro” but using the Internet of things give us possibilities to solve our own problems.

Showing some projects: message in a bottle. Meet the food – via RFID-tags you see the balance on food vs environment.

Using RFID to connect and get information. Ett exempel Bakertweet.com. Köpenhamn fixar RFID-chips för att sätta på cykeln, och när den blir stulen går det att hämta info var den är. Samtidigt så är frågan: om man har trackingchips så kan även polisen hålla koll på personer med cyklar.

Det är dilemmat med Internet of things – det finns fantastiska saker att göra med det: samtidigt så finns möjligheten att det ökar övervakningen av oss människor.

Violet.net som bygger på sociala nätverk men också på en ”sak”. Touchatag.com eller tikitag andra exempel.

”Get excited and make things”

(mer om Internet of things skriver GS1 om på sin blogg Streckkodsbloggen – här och här; disclosure – det är en kund till JMW)