Instagram och Facebook stänger av unga användare (uppdaterad)

OBS: Uppdateringar och en sammanfattning och slutsats längst ner i postningen.

Det verkar som om det en del ungdomar, ofta under 13, får sina konton avstängda på Instagram. De senaste dagarna har flera föräldrar berättat om hur deras döttrar blivit av med sina konton och därmed både sociala kontakter och sina bilder. 

instalock

Jag ska först påpeka att jag letar förgäves efter andra källor än de personer som pratat om det på Twitter. Dock kan jag inte hitta några officiella källor eller icke-svenska som är med om samma saker som flera nu berättar om i mitt Twitterflöde. Dock är det personer som jag har högt förtroende för vilket gör att jag ändå väljer att skriva kort om det. Men som sagt: jag kan bara spekulera i varför Instagram just nu verkar gå hårt åt unga som använder tjänsten och ännu inte är tretton år. Det verkar också som att Facebook följer upp dem som får sina Instagram-konton raderade och avkräver identifikationshandlingar på att man är tillräckligt gammal för att använda tjänsten.

Både Instagram och Facebook har sedan de startade haft 13 år som åldersgräns – dock kom deras Terms of Service upp först i november 2011 (något som Surfa Lugnt inte vetat om exempelvis). Detta då COPPA, Children Online Protection Privacy Act, från 1998 sätter att barn under 13 måste ha en förälders tillstånd (underskrift) för att få ansluta sig till en sajt. Att det sedan helt klart är så att vare sig Facebook eller Instagram brytt sig speciellt mycket om det hela är en annan femma (i Instagram behöver du inte ens uppge födelsedatum när du skapar ett konto).

Jag har de senaste dagarna fått flera stycken personer som berättar att deras barn blivit av med sina Instagram-konton: låsta för att de ska gå in och ange sin ålder. Om de anger fel ålder så raderas kontot – inklusive alla bilder och allting. Enligt andra personer så får även äldre ungdomar sina konton låsta och begäran från FB att uppge sin ålder via inskickad kopia på id eller pass.

Nu till några möjliga förklaringar:

 • Instagram (och Facebook) kan ana att de kommer att bli hårdare åtgångna när det gäller sin ålderskoll och börjar att rensa. Det märkliga är dock hur de gör urvalet vilket verkar stämma någorlunda men inte helt.
 • Det kan handla om att kontot blivit utsatt för intrångsförsök alternativt hackat och därmed flaggats hos tjänsterna.
 • Det kan handla om att Instagram nu kommer att dela sin data med Facebook – vilket innebär att om det finns bilder mm som är på eller från underåriga barn kan det ställa till legala problem för Facebook.
 • Eftersom jag inte efter ganska extensiv sökning kan hitta några andra exempel än de som ett antal svenska föräldrar uppgivit kan det vara en test som man gör på en mindre marknad.
 • Det hela handlar om några som anmäler andra barn. Men det verkar märkligt då det är en hel del som krävs för att få igenom en sån anmälan enligt Instagrams help-center

Det här är extremt mycket spekulation. Jag har försökt få kontakt med både Facebook och Instagram men inte lyckats. De är precis som Google rätt svåra att komma i kontakt med (om man inte har ett välfyllt annonskonto i ryggen).

Jag kan tycka vad jag vill om åldersgränsen som finns men kan notera att sättet man väljer att gå hårdare åt de som de anser vara för unga är illavarslande. Tyvärr har Facebook och andra konton en tendens att när det gäller såna här saker dels gå förbi en normal oskuldspretention respektive när man stänger ner saker så gör man det utan att personen med kontot kan få tillgång och spara ner sin data. Det såg vi i samband med att @fm blev utelåst från sitt konto på Facebook. När det gäller bilder kan jag tycka att det är på gränsen till rent oetiskt oavsett om en person brutit mot användarreglerna.

Som jag skrivit tidigare så finns det ett problem med att Facebook och nu Instagram både är så stora, men hanterar sin storlek genom att använda väldigt fyrkantig hantering av säkerhet. Det är ett givande och tagande: om de vill ha min data så är jag beredd att betala med den – men de bör då gå samma väg till mötes om de väljer att stänga av mig. Ge mig min data och släng er kopia. I föreliggande fall så blir straffet för att brutit mot användarreglerna att man kan bli av med alla sina foton. Det är ett ganska grymt straff. Och samtidigt vet man inte om fotona verkligen är borta eller ligger kvar på IGs servrar men nu utan någon egen kontroll.

Kommentera gärna här nedanför om ni varit med om samma saker, om ni har barn eller liknande som varit med om det. Om ni hamnar i situationen vore jag djupt tacksam för eventuella skärmdumpar o dyl.

Uppdatering:  Så här ser Facebooks mail ut. Detta kom efter att den unga personen försökt återställa kontot med hjälp av sitt Facebook. Alltså har Instagram och Facebook kopplat ihop det hela för att på så sätt få undan unga:

facebook_idverification

 

Det som nu händer är att fler och fler drar sig mot Google+. Dock har även Google en 13-årsgräns och om det här blir stort kommer gissningsvis även de behöva följa COPPA.

Jag börjar ana att Instagram på något sätt använder någon sorts automatiserad bildigenkänning och har samlat ihop ett antal möjliga bilder att testa mot för att på så sätt kunna ana att en person är under 13. Enligt de historier jag nu får höra runt fler och fler unga som blir av med sina konton så verkar det vara relativt slumpmässigt och beroende på innehåll.

En annan teori är att de tittar på hur biografierna, presentationerna är skrivna: enligt initierad källa är det vanligt att man skriver ”I am XX old” om man är ung.

Uppdatering: Fler och fler exempel dyker upp om att unga som inte är 13 år blir avstängda. Först stängs man av från Instagram och sedan från Facebook. Utan att ha chansen att ladda hem sina bilder etc. Argumentationen från företagen gissar jag är att man bör sparat bilderna på andra ställen och att de i sin EULA inte tar ansvar för innehållet men moraliskt är det rätt förkastligt. Rätt få vuxna som göra backup på sina olika konton också.

En annan aspekt som Facebook fr a verkar negligera är att ganska många föräldrar betalar sina barns Spotify. Vilket inte går att använda längre eftersom det krävs Facebook för att logga in på sitt konto. En konsekvens av att Facebook också arbetar hårt med att fler och fler tjänster ska koppla sig till Facebook Connect. Detta var något jag diskuterade i postningen som sammanfattade Fredrik Marcus försvinnande (från nätet). Just Spotify har själva ingen åldersgräns i sin ToS vad jag kan hitta. Det gör det hela prekärt för Spotify eftersom de helt enkelt tar betalt för en tjänst som vissa inte kommer kunna använda – men har inte någon kontroll över det som skapar problemet. Dock har Spotify sedan en tid gett möjligheten att skaffa ett konto utan att koppla det till Facebook och för de som nu drabbas finns snabbt sätt att flytta över här (tipstack till @easedrop)

Facebook har under 2012 tittat på möjligheter att tillåta barn under 13 år åtkomst till Facebook men då under föräldraöversikt – exempelvis genom att föräldrar ska godkänna vänner mm.

Jag har ännu inte fått någon kontakt med vare sig Facebook eller Instagram vilket inte heller SVTs Lilla Aktuellt fått trots påtryckningar och upprepade förfrågninar.

Hur ser det ut hos de andra?

Alla amerikanska företag går under federal lag och därmed bör det innebära att COPPA gäller dem alla dvs. att ett barn (under 13) inte får ingå juridiskt bindande relation med ett företag utan förälders medgivande. Men det är lite olika noterat hos olika tjänster.

Twitter: ingen uttalad åldersbegränsning men har däremot numera ett system där du uppger din ålder och där varumärken kan begära ”age screening” för att undvika att marknadsföra sig mot underåriga. Detta gäller exempelvis alkohol, tobak mfl. Samtidigt skriver Twitter i sin Terms of Service att användare ska följa amerikansk lag – i vilken COPPA ingår vilket gör att personer under 13 inte får skaffa sig ett konto utan förälders medgivande.

Google: Google har en övergripande ToS som endast nämner att olika tjänster har olika åldersrestriktioner. Efter lite sökning hittar man deras uppställning över vilka restriktioner som gäller och där är 13 år en generell gräns för ett Google-konto. Vilket alltså också innefattar Youtube liksom Google Plus, Gmail etc.

Kik Messenger: En tjänst som blivit stor bland unga är Kik. Deras ToS nämner att man inte samlar in material från personer under 13 men väljer att inte sätta någon åldersgräns.

Skype och Qik: Skype och Qik har inte heller några uttalade åldersgränser enligt deras gemensamma ToS. Däremot är personer under 16 år skyddade med olika säkerhetsfunktioner. Ungefär samma metod som Microsoft använder för sitt Live-konto där man istället säkrar upp med sitt Family Safety-program.

Konton kvar men ägaren har inte tillgång till dem?

Uppdatering: Det visar sig nu att de konton som låsts för användare som är under 13 fortfarande finns tillgängliga för andra. Det går att tagga personerna på bilder, skriva på deras vägg eller i deras bilder men de har ingen kontroll över sitt innehåll. Det är verkligen inte bra av Facebook.

 

Uppdatering 23/1 Facebook svarar

Slutligen har Facebook tagit bladet från munnen och svarat på varför de gör en sk ”dubbelkoll”. Det handlar om att Instagram innan de köptes av Facebook inte hade någon ålderskontroll och att man nu väljer att göra denna. Inga svar över hur det kommer sig att det sker en kedjereaktion för många kontra deras Facebook-konto, inget om vad de använder för system respektive inget om det faktum att ganska få av oss vuxna skulle kunna klara en verifiering då de kräver både ID och ett skol-/arbets-id. Läs vad Jan Fredriksson säger hos SVT. Inga av de kritiska frågorna runt att flera låsta konton fortfarande går att interagera med för andra vilket sätter dessa användare helt utan kontroll över vad personer säger om dem på Facebook. Vidare är jag skeptisk till svaret att det är en säkerhetsfråga hur de hittar dessa unga. Jag gissar att de använder metoder som kan komma att kritiseras.

För de unga som har tillgång till Instagram och inte har bilderna sparade i sin telefon kan du använda tjänster som Copygr.am (läs en walk through hos @nanok) eller Instaport för att göra en backup av dina bilder. Något även vi andra nog bör göra eftersom Facebook och Instagram visar ett märkligt sätt att hantera vårt innehåll.

Den relativt låga uppmärksamheten runt frågan är lite förvånande. Självklart handlar det inte om att Facebook eller Instagram i grunden gör fel och i grunden har man brutit mot en ToS. Men frågan är dels hur man hanterar det, vilka metoder man tar till för att göra det – och en fråga om vad som händer med ens material. Vidare: genom att man tidigare inte brytt sig speciellt mycket om det har man skapat en trafik och ett beteende som man nu raderar. Barn har också byggt innehåll på plattformarna och skapat sociala relationer. I Sverige är vi vana att som förälder faktiskt kunna ta ansvar och verifiera att våra barn får göra saker men i det här fallet finns det inte den möjligheten.

Jag tillhör de som försvarat Facebook i många frågor och runt kritik men tycker att man i det här fallet visat sig från en sida som till och med skrämmer mig.

Det har börjat att dyka upp internationella händelser där många tror att de blivit hackade enligt CNet (tipstack Miriam Olsson).

Uppdatering 24/1

Mikael Zackrisson @zackrisson har skrivit tänkvärt om frågan på Ziggysays:

Antingen fortsätter ni Instragramtrenden och kastar ut de unga barnen. Men då måste det göras stegvis, kanske ska ni vara tydligare och vara tuffare mot nya användare som vill registrera sig, men låta de unga som redan är användare vara kvar under en övergångsperiod. Kanske be om deras föräldrars tillstånd. Informera barnen, informera oss föräldrar.

Eller, vilket verkligen skulle göra skillnad: bygg tjänster som fungerar för barn, eller varianter av dem. Låt barnen använda samma sociala nätverk som vi vuxna, men med vissa begränsningar. Kanske ganska omfattande begränsningar. Gör det möjligt för oss föräldrar att tillåta våra barn att göra saker på internet, under vårt överinseende. Låt dem lära sig umgås på nätet. Det är ju det ni är bra på.

 

 Uppdatering 26/1

Jag blev intervjuad av Borås Tidning och där har de också fått ungefär samma icke-svar från Jan Fredriksson, svensk representant för Facebook, som tidigare. Det som upprör mig mest är den i mitt tycke nonchalanta inställningen som de har till att konton fortfarande är öppna för andra att skriva på:

Under tiden som barnens konton är spärrade, är de fortfarande tillgängliga för andra användare. Det innebär att andra kan skriva kommentarer och tagga bilder, helt utanför barnens kontroll.

Men det kommer troligen att rättas till, enligt Jan Fredriksson:

– Det låter som en teknisk fråga som kommer att lösa sig inom kort, skriver han.

De ser alltså inte problemet med mobbing mm som så särdeles stort, särskilt då de som kan bli utsatta inte kan göra ett skit åt det eftersom de är utelåsta från sina konton. Märklig inställning. Tyvärr är FBs inställning otroligt defensiv och icke-transparent vilket jag tror kommer bita dem i ändan. Det är storbolagsstuk på de här svaren och åtminstone i mitt tycke ovärdigt ett bolag som a) tillhör sociala mediesfären b) själva begär att få använda vår personliga data c) är så stora och viktiga för människors vardag.

Även Aftonbladet har vaknat typ en halv vecka efter att det skedde och intervjuar en mor och en dotter som blivit drabbade.

Vad kan hända nu? Kanske kommer unga att dra sig till någon av tjänsterna som väljer att inte följa COPPA till punkt och pricka, eller så skapar någon ett nätverk som bygger på att unga faktiskt kan vara där: genom att bygga strukturer som gör att föräldrar kan ge tillåtelse etc. Som 11-åriga Zachary Marks (och hans entreprenör till pappa…) som skapade ett nytt nätverk. (tipstack @joakimvol).

Andra som skrivit om det: SVT, Expressen, DN.

Slutord och sammanfattning

Vi kommer antagligen inte få så mycket mer information ur Facebook vad de använder för metoder. Det man kan sluta sig till är att de inte är vattentäta då det uppenbarligen inte är alla som är underåriga som drabbas. Jag vidhåller fortfarande att jag anar att de använder metoder där bildigenkänning respektive att använda sociala grafen (följare/följande, vänner) för att på så sätt hitta ”misstänkta” konton. Jag betvivlar på att det sker manuellt i en speciellt stor utsträckning. Detta då svaren om att det handlar om ”säkerhet” snarare handlar om att de inte har lust att berätta om att de använder de metoder de fått på pälsen om förut i detta.

Jag tror att det vi sett här bara är början. Facebook och Instagram kommer att agera nu och det vi sett i Sverige gissar jag kommer att rulla ut över världen. Det kommer ge andra tjänster oro att de får uppmärksamhet av amerikanska myndigheter runt COPPA och därmed kommer de bygga metoder för att ålders-screena tjänsterna.

Det som också slagit mig är att så få vuxna valt att diskutera det här. Det visar att vi fortfarande har en syn på nätet som något som ska vara farligt – fr a för barn. Bilden av ett internet fyllt av pedofiler verkar sitta hårt respektive diskussioner om näthat och nätmobbing gör att man ser ungas närvaro på nätet som ett problem snarare än en möjlighet. Det som gläder mig är Jan Gulliksens debattinlägg hos SVD där han menar att det är ett större problem för unga att inte ha tillgång till internet än de problem som finns på nätet.

Jag är övertygad om att vi, och med det menar jag vuxenvärlden, media och etablissemanget har helt fel. Internet är bra för barn och barn är mycket bättre på att hantera internet än vuxna vill tillstå. Ofta är barnen mycket bättre på att hantera internet än vad de vuxna själva är.

Jag tycker att mångas negligering av det faktum att Facebook och Instagram nu, rent juridiskt rätt, men moraliskt och etiskt ifrågasättbara hantering av ungas närvaro på sociala nätverk är problematisk. Det är ett sätt att se både på unga och på nätet som borde vara obsolet år 2013. Det är självklart viktigt att föräldrar tar ansvar för att vara närvarande och det gäller inte bara i den fysiska världen utan lika mycket på den digitala men också ett ansvar för tjänsterna att både se till att sina automatiska moderationsmetoder är klockrena, att det finns möjlighet att få kontakt med någon person och att faktiskt se till att en sån här hantering både är säker, respektfull mot den som drabbas respektive bygger på vettiga slutsatser.

Jag tillhör de (ibland märkligt få) som gillar Facebook. Jag tror att Zuckerbergs skapelse har en viktig del att fylla i ett framtida samhälle. Men när de faller på såna här saker blir jag fundersam över mina slutsatser. Dock menar jag inte att någon annan är bättre – vi har fått flera berättelser att Google gör precis samma saker när det gäller unga och jag gissar att Twitter kommer att göra något liknande när Facebook nu startat.

Jag kommer fortsätta att titta på vad som händer i den här frågan men inte uppdatera den här postningen mer. Tack för uppmärksamheten.

 

 • Pingback: Instagram kastar ut användare under 13 år | På spaning med Nanok | SVT.se()

 • Tonårsmorsa/ Fatou

  Intressant! Jag har inte hört om nedstängande av konton ännu, men då jag har många ungdomar och barn omkring mig så lär jag få höra ganska snart om de fortsätter stänga ned konton. Eller så får jag fråga runt själv. Jag tillåter min minderårige son att använda sociala medier och det har hittills fungerat problemfritt, men vi har förstås mycket diskussioner hemma om vad som är okej och inte. Visste däremot inte att föräldrar kan godkänna minderårigas konton. Hur går man tillväga då?

 • Min dotter blev i går utan förvarning avstängd från både facebook och instagram. De kräver att ett en bild på hennes idhandlingar ska skickas in till dem för att bekräfta id. Skulle också gärna vilja veta om jag kan delge mitt samtycke till att hon får använda instagram och facebook trots att hon är under 13.

 • Men den där mailadressen får mig att fundera. Visst, domänen ser ju kosher ut men info+massa tecken känns ju lite skumt. Fast det är kanske bara så det blir när supportmail automatiskt genereras. Och att det bara sker i SE, vi som inte ens har COPPA? Is weird to me.

 • Nej, det stämmer faktiskt. Såg samma när @fm rotade runt med sitt konto när han blev avstängd. De verkar helt enkelt generera tillfälliga adresser.

 • Tyvärr tror jag inte det eftersom de klart statuerar att du ska vara tretton år. Det krävs en databasmagi för att addera också att adressen är verifierad av en förälder.

 • Jag kan ju redan nu ange relation och där borde det vara enkelt att kunna verifiera att jag som förälder tillåter henne att ha konto. Möjligtvis en ändring i databasen men tror det kan ske utan inblandning av magi.:)
  ”Verified by parent” column – checked

  Är rätt löjligt faktiskt. Tror det är lättare för en 11-åring att få tag på ett vapen i USA än att skaffa ett facebook-konto…
  Min hund är inte 13 år än men hon har ett eget konto, får se om de upptäcker det också. :)

 • Well. Det handlar om amerikansk lag och när det blir en databas av FBs storlek börjar det bli lätt magiskt. Twitter har inte släppt sina verified accounts fritt just för att det är en ytterligare del av data som ska lösas administrativt. Så jag kan delvis förstå dem rent tekniskt. Vidare: hur verifierar man att du är förälder just till henne osv.

  Din hund får inte heller ha ett konto enligt FBs regler.

 • Ann Ramstedt

  Samma här, min dotter fyller 13 i april…alla konton raderade!

 • Adresserna är kopplade mot Facebooks ärendehanteringssystem, därför skulle jag nog maska även den eftersom vem som nu kan svara på ärendet om de önskar det (även om man kan tycka att de bör konrollera avsändande adress, men mottagaren kan ju ha flera kopplade mot samma inkorg så även det kan ställa till problem).

  Detta på samma sätt som att du i mailen kan svara på e avisering om t.ex. ett inlägg i en grupp på Facebook och det publiceras i gruppen. Kan bli intressanta effekter när folk har avisering till en adress med Out Of Office…

 • Min dotter fick sitt Google konto avstängt pga att hon var under 13.

 • Ang att alla bilder raderas och försvinner utan förvarning: på min telefon sparas upplagda Instagrambilder lokalt också, är det inte så i iOS?

 • Ja, det är nog inte så mycket vi kan göra åt det här tyvärr. Det är dock synd att FB väljer att stänga ned utan någon som helst förvarning. Precis som du skriver har det också blivit problem för min dotter att använda spotify som vi betalar för.

  De har inte upptäckt hundkontot än. :)

 • Det är en option-inställning.

 • Jag har en kompis son som råkade ut för detta i söndags. Han fyller 13 detta år dock. Så han får vänta till november innan han kan starta igång sina konton igen :(

 • Min dotter, 11 år gammal, blev av med sitt gmail-konto i höstas, pga 13-årsgränsen. Tråkigt när jag försökt vara förutseende förälder och registrera mailkonton åt barnen i god tid…

 • Ja vad ska man tycka… Nånstans så landar jag alltid i nån form av skyll dig själv-tänk när man medvetet bryter mot regler. En risk man får ta…

  Skulle vara intressant att se vad som händer när alla tweens och hundar rensats bort. Plötsligt är det några miljoner konton mindre = lägre värde på företaget och därmed rimligtvis lägre börsvärde(?). Kanske stämma alla med felaktiga konton för att de brutit mot reglerna så att börsvärdet blivit falskt?

 • Dels handlar det här först och främst om IG verkar det som snarare än FB vilket antagligen handlar om att försöka undvika för mycket stök när man börjar dela data med FB. Dels är inte antal konton något som FB räknar utan antal aktiva användare vilket därmed självklart kan innebära en nedgång men den har redan skett under flera månader i de här målgrupperna. De har gått över till IG :)

 • Hittar inte det valet i mina settings. Men det kan ju skilja mellan OS. Är default att inte spara lokalt för iPhone?

 • Pingback: Facebook och Instagram stänger ungdomars konton|TeknikGeek()

 • Johnny på Surfa Lugnt

  Tack för att du påpekade mitt fel i bloggposten om åldergränser på instagram och facebook. Har nu korrigerat det.

 • Det här med Spotify hade jag inte tänkt på. Nu har Spotify backat på kravet att ha Facebook, så det går ju att lösa. Jag tycker mig iofs minnas att det var åldersangivelse även när man skrev upp sig där.

  Ni som fått G+konton raderade, var det bara Google+ eller även Gmail? Lite nyfiken på hur det hanteras när man kör Google Apps, vilket jag själv gör.

 • I frågan om facebook och dess åldersgränser så förstår jag inte varför man inte kan respektera satta gränser? Är det en bra signal att ge till sina barn att ”vi skiter i det här villkoret/gränsen”. Vart leder det oss och vad säger vi till våra barn med det? Vilka gränser/lagar etc skiter barnen i nästa gång? Personligen anser jag inte att Facebook är ett forum för barn. Det finns andra forum som är bättre och som dessutom är anpassade för barn. Så tyvärr tycker jag inte ett dugg synd om er som fått facebookkonton avstängda!

 • Tack för tipset!
  Hann faktiskt med att skicka mail till spotify redan i går och fick svar i dag om att vi måste skapa ett nytt konto och sen fixar de överföring. Ska lösa det i kväll så kanske jag får en gladare dotter :)

 • Även min dotter blev igår avstängd utan förvarning från facebook och instagram. Hon har inte ens fått något mail om det. Hon fyller 13 om två månader, men vad hjälper det? Kan man hoppas på att få tillbaka kontona då tro?

 • Kan du se din dotters kontoinnehåll, bilder, statusuppdateringar osv från ditt fb-konto? Min dotter har också blivit avstängd och jag blev väldigt förvånad när jag ser att allt ligger kvar fullt synligt för hennes vänner. Men själv kommer hon ju inte åt det. Känns extremt märkligt.

 • De avstängda kontonas innehåll ligger kvar fullt synliga för alla fb-vänner och instagramföljare. Så andra kan göra inlägg, tagga bilder osv på kontot, men kontoägaren har ingen möjlighet att se eller ta bort eventuellt oönskat innehåll. Och man kommer ju inte åt att avsluta kontot heller om man så skulle önska. Det känns inte speciellt bra…

 • Anonym

  Samma här, dotterns konton på Instagram & Facebook spärrade, men jag som är vän kan fortfarande se profil osv… Flera andra i hennes klass de (fyller 13 i år) har råkat ut för samma sak.

 • Det är inte bra.

 • Jag använder Spotify utan att ha mitt facebookskonto inlagt, men det tog en stund att manövrera det eftersom det ska vara ”smidigast” med konto via facebook.

 • Det är något jag inte vet.

 • Läser man Googles regler så är det för ett Google account som åldersbegränsningen gäller vilket innebär att det gäller över hela linan.

 • Varsågod.

 • Ingen aning.

 • Lisa

  Min dotter råkade ut för samma sak för 2 dagar sen, hon är helt förtvivlad. Nu är hon under 13 år men vi som föräldrar har samtyckt. Och vi vet alla att det finns massor under 13 som använder instgram. Dåligt sätt av instagram och fb att göra på det här sättet då alla i dag har sitt sociala nätverk via dessa kanaler.

 • Det är intressanta regler just när man tänker på Apps. Med tanke på att man betalar för tjänsten att hosta mail, mm, så känns regeln lite tveksam ur en praktisk synvinkel. Jag kan mycket väl tänka mig tillfällen då exempelvis föreningar vill låta medlemmarna ha emailadresser.

 • Ja jag kan se hennes kontoinnehåll, både på instagram och fb. Håller med om att det känns märkligt. Det är inte särskilt snyggt skött.

 • Nej, verkligen inte snyggt skött. Ska de stänga av får de ju stänga åtkomsten/interaktionsmöjligheterna för alla vänner/folllowers också. På det här sättet blir de ju väldigt utsatta utan att kunna göra något åt det. Om nu någon skulle vilja jävlas med dem…

 • Jag tycker att man har en skyldighet som förälder att tänka själv, prata om det med barnen, och att ifrågasätta regler som pådyvlas. Att alltid bara accepetra regler är förkastligt, det är min åsikt. Vart leder det barnen nästa gång annars? Att de är lydiga utan att tänka själva? Är det det du vill uppnå så är du på rätt väg…

 • ANONYM

  Detta har hänt mig, nu har jag ingen kontakt med mina släktingar som bor utomlands, jag brukade ha det via facebook! RIKTIGT DÅLIGT GJORT!

  Både min facebook och instagram är inaktiverade. Man kan inte hitta min instagram om man söker, men man kan inte skapa ett nytt konto med samma namn. Jag fyller 13 i november och jag tycker det här är jätte tråkigt eftersom allt yngre barn har börjat använda datorer och mobiler.

 • NatureFootstep

  Jag har inte själv instagram. Men i mitt yrkesliv så vet jag ju att det finns mer än ett backupsystem på större företag. Så för att få bort något helt och hållet…. knappast troligt att det går. De har flera generationer av backuper.

 • 1. Det är egentligen ingen som diskuterar om det är rätt eller fel utan sättet som det görs, att det verkar endast ske i Sverige respektive det faktum att Facebook och Instagram inte ger någon som helst möjlighet att spara ner sitt material. 2. Finns extremt många lagar som du bryter mot varje dag och som du inte anser vara så viktiga. Annars lär du ha en ganska stökig vardag. Det här är f ö inte en svensk lag utan de facto en amerikansk lag som man då kan diskutera över om den ska gälla i Sverige.

 • rätt sakt inte för unga ska ha fb !!!

 • Pingback: Barn slängs ut från Instagram|TeknikGeek()

 • På android sparas orginalbilden i telefonen. På IOS så sparas både orginal och filtrerad bild default (jag har i alla fall inte gjort några inställningar för annat) insåg jag nu när jag testade, så bildena är ju det minsta problemet.

  IG hade ingen åldersgräns i ToS, har FB informerat om det i ändrad ToS?

  Spelar väl iofs ingen roll, gratistjänsterna gör som de vill och vi användare har valet att låta bli att logga in om vi inte gillar det

 • Min son fick sitt fb ”stäng” för att han måste ID registerar sig för ålderskontroll !
  Hur får jag tillbaka de foto han har lagt dit ??
  Skitdåligt FB !!

 • Pingback: Miljoner barn använder sociala medier – de förtjänar att tas på allvar – inte kastas ut | ZiggySays()

 • Pingback: Stäng inte ut ungdomar från sociala nätverk! | Suzannes.se()

 • Sandra

  Dottern hade 500 följare på instagram. Hon är född 00 och är tolv år. För någon vecka sen fick hon sitt Instagramkonto avstängt. En text kom upp och informerade henne om att hon var tvungen att verifiera sina uppgifter. Hon var tvungen att ange ålder. Därefter inaktiverades konton utan möjlighet att aktivera det igen. Hon fick dock möjlighet att spara alla sina bilder på hårddisken då ett sådant alternativ kom upp tillsammans med informationen om att kontot var inaktiverat. Några dagar senare stängdes först sonens facebookkonto ner och därefter även dotterns på exakt samma sätt (tror dock inte möjligheten att spara bilder dök upp då.)

 • Pingback: JMW Kommunikation » Instagram: från bildapp till socialt nätverk och Facebooks krav()

 • Ska jag vara ärlig. så tycker jag inte att barn under 13 år ska vara på några chattsidor alls. Jag menar kolla bara på t.ex Kamrat.com, vilken pedofil härva där är. Visst det är mer kontrollerat på Facebook iomed att man ser namn och sånt, det kan jag hålla med om.

  Läs http://www.jlutbildning.se/Blogg/pedofiler-f%C3%A5r-h%C3%A4rja-fritt-p%C3%A5-n%C3%A4tet.html, läsvärd faktist.

 • Pingback: ”Därför måste Facebook ta hand om de barn de släppt in” | Ajour()

 • Pingback: Facebook, unga och en del grafer - Deepedition DigitalPR()

 • Alexandra (23)

  Man kanske inte ska ha facebook eller instagram när man är under 13… Att konton blir avstängda och bilder raderas: bohoo, vilken kris. Om barn under 13 ska vara så tekniska får de väl ha en extern hårddisk där de kan ha back up på deras bilder.
  Låt barn få vara barn och ge dem riktiga leksaker.

 • PvonDean

  Hej!
  Min dotter, som är 16, har blivit av med inloggningsmöjligheter till sitt Instagramkonto. Hon är ledsen, särskilt som hon har nästan 2000 följare på sin populära matblogg. Det verkar vara näst intill omöjligt att nå support. Vet någon svaret till en lösning, vore jag mycket tacksam!
  Med vänlig hälsning,
  paulfuni@yahoo.se

 • För mig var förändringarna till det bättre som de förenade