Kategorier
Plattformar Sociala medier

Instagram och Facebook stänger av unga användare (uppdaterad)

OBS: Uppdateringar och en sammanfattning och slutsats längst ner i postningen.

Det verkar som om det en del ungdomar, ofta under 13, får sina konton avstängda på Instagram. De senaste dagarna har flera föräldrar berättat om hur deras döttrar blivit av med sina konton och därmed både sociala kontakter och sina bilder. 

instalock

Jag ska först påpeka att jag letar förgäves efter andra källor än de personer som pratat om det på Twitter. Dock kan jag inte hitta några officiella källor eller icke-svenska som är med om samma saker som flera nu berättar om i mitt Twitterflöde. Dock är det personer som jag har högt förtroende för vilket gör att jag ändå väljer att skriva kort om det. Men som sagt: jag kan bara spekulera i varför Instagram just nu verkar gå hårt åt unga som använder tjänsten och ännu inte är tretton år. Det verkar också som att Facebook följer upp dem som får sina Instagram-konton raderade och avkräver identifikationshandlingar på att man är tillräckligt gammal för att använda tjänsten.

Både Instagram och Facebook har sedan de startade haft 13 år som åldersgräns – dock kom deras Terms of Service upp först i november 2011 (något som Surfa Lugnt inte vetat om exempelvis). Detta då COPPA, Children Online Protection Privacy Act, från 1998 sätter att barn under 13 måste ha en förälders tillstånd (underskrift) för att få ansluta sig till en sajt. Att det sedan helt klart är så att vare sig Facebook eller Instagram brytt sig speciellt mycket om det hela är en annan femma (i Instagram behöver du inte ens uppge födelsedatum när du skapar ett konto).

Jag har de senaste dagarna fått flera stycken personer som berättar att deras barn blivit av med sina Instagram-konton: låsta för att de ska gå in och ange sin ålder. Om de anger fel ålder så raderas kontot – inklusive alla bilder och allting. Enligt andra personer så får även äldre ungdomar sina konton låsta och begäran från FB att uppge sin ålder via inskickad kopia på id eller pass.

Nu till några möjliga förklaringar:

  • Instagram (och Facebook) kan ana att de kommer att bli hårdare åtgångna när det gäller sin ålderskoll och börjar att rensa. Det märkliga är dock hur de gör urvalet vilket verkar stämma någorlunda men inte helt.
  • Det kan handla om att kontot blivit utsatt för intrångsförsök alternativt hackat och därmed flaggats hos tjänsterna.
  • Det kan handla om att Instagram nu kommer att dela sin data med Facebook – vilket innebär att om det finns bilder mm som är på eller från underåriga barn kan det ställa till legala problem för Facebook.
  • Eftersom jag inte efter ganska extensiv sökning kan hitta några andra exempel än de som ett antal svenska föräldrar uppgivit kan det vara en test som man gör på en mindre marknad.
  • Det hela handlar om några som anmäler andra barn. Men det verkar märkligt då det är en hel del som krävs för att få igenom en sån anmälan enligt Instagrams help-center

Det här är extremt mycket spekulation. Jag har försökt få kontakt med både Facebook och Instagram men inte lyckats. De är precis som Google rätt svåra att komma i kontakt med (om man inte har ett välfyllt annonskonto i ryggen).

Jag kan tycka vad jag vill om åldersgränsen som finns men kan notera att sättet man väljer att gå hårdare åt de som de anser vara för unga är illavarslande. Tyvärr har Facebook och andra konton en tendens att när det gäller såna här saker dels gå förbi en normal oskuldspretention respektive när man stänger ner saker så gör man det utan att personen med kontot kan få tillgång och spara ner sin data. Det såg vi i samband med att @fm blev utelåst från sitt konto på Facebook. När det gäller bilder kan jag tycka att det är på gränsen till rent oetiskt oavsett om en person brutit mot användarreglerna.

Som jag skrivit tidigare så finns det ett problem med att Facebook och nu Instagram både är så stora, men hanterar sin storlek genom att använda väldigt fyrkantig hantering av säkerhet. Det är ett givande och tagande: om de vill ha min data så är jag beredd att betala med den – men de bör då gå samma väg till mötes om de väljer att stänga av mig. Ge mig min data och släng er kopia. I föreliggande fall så blir straffet för att brutit mot användarreglerna att man kan bli av med alla sina foton. Det är ett ganska grymt straff. Och samtidigt vet man inte om fotona verkligen är borta eller ligger kvar på IGs servrar men nu utan någon egen kontroll.

Kommentera gärna här nedanför om ni varit med om samma saker, om ni har barn eller liknande som varit med om det. Om ni hamnar i situationen vore jag djupt tacksam för eventuella skärmdumpar o dyl.

Uppdatering:  Så här ser Facebooks mail ut. Detta kom efter att den unga personen försökt återställa kontot med hjälp av sitt Facebook. Alltså har Instagram och Facebook kopplat ihop det hela för att på så sätt få undan unga:

facebook_idverification

 

Det som nu händer är att fler och fler drar sig mot Google+. Dock har även Google en 13-årsgräns och om det här blir stort kommer gissningsvis även de behöva följa COPPA.

Jag börjar ana att Instagram på något sätt använder någon sorts automatiserad bildigenkänning och har samlat ihop ett antal möjliga bilder att testa mot för att på så sätt kunna ana att en person är under 13. Enligt de historier jag nu får höra runt fler och fler unga som blir av med sina konton så verkar det vara relativt slumpmässigt och beroende på innehåll.

En annan teori är att de tittar på hur biografierna, presentationerna är skrivna: enligt initierad källa är det vanligt att man skriver ”I am XX old” om man är ung.

Uppdatering: Fler och fler exempel dyker upp om att unga som inte är 13 år blir avstängda. Först stängs man av från Instagram och sedan från Facebook. Utan att ha chansen att ladda hem sina bilder etc. Argumentationen från företagen gissar jag är att man bör sparat bilderna på andra ställen och att de i sin EULA inte tar ansvar för innehållet men moraliskt är det rätt förkastligt. Rätt få vuxna som göra backup på sina olika konton också.

En annan aspekt som Facebook fr a verkar negligera är att ganska många föräldrar betalar sina barns Spotify. Vilket inte går att använda längre eftersom det krävs Facebook för att logga in på sitt konto. En konsekvens av att Facebook också arbetar hårt med att fler och fler tjänster ska koppla sig till Facebook Connect. Detta var något jag diskuterade i postningen som sammanfattade Fredrik Marcus försvinnande (från nätet). Just Spotify har själva ingen åldersgräns i sin ToS vad jag kan hitta. Det gör det hela prekärt för Spotify eftersom de helt enkelt tar betalt för en tjänst som vissa inte kommer kunna använda – men har inte någon kontroll över det som skapar problemet. Dock har Spotify sedan en tid gett möjligheten att skaffa ett konto utan att koppla det till Facebook och för de som nu drabbas finns snabbt sätt att flytta över här (tipstack till @easedrop)

Facebook har under 2012 tittat på möjligheter att tillåta barn under 13 år åtkomst till Facebook men då under föräldraöversikt – exempelvis genom att föräldrar ska godkänna vänner mm.

Jag har ännu inte fått någon kontakt med vare sig Facebook eller Instagram vilket inte heller SVTs Lilla Aktuellt fått trots påtryckningar och upprepade förfrågninar.

Hur ser det ut hos de andra?

Alla amerikanska företag går under federal lag och därmed bör det innebära att COPPA gäller dem alla dvs. att ett barn (under 13) inte får ingå juridiskt bindande relation med ett företag utan förälders medgivande. Men det är lite olika noterat hos olika tjänster.

Twitter: ingen uttalad åldersbegränsning men har däremot numera ett system där du uppger din ålder och där varumärken kan begära ”age screening” för att undvika att marknadsföra sig mot underåriga. Detta gäller exempelvis alkohol, tobak mfl. Samtidigt skriver Twitter i sin Terms of Service att användare ska följa amerikansk lag – i vilken COPPA ingår vilket gör att personer under 13 inte får skaffa sig ett konto utan förälders medgivande.

Google: Google har en övergripande ToS som endast nämner att olika tjänster har olika åldersrestriktioner. Efter lite sökning hittar man deras uppställning över vilka restriktioner som gäller och där är 13 år en generell gräns för ett Google-konto. Vilket alltså också innefattar Youtube liksom Google Plus, Gmail etc.

Kik Messenger: En tjänst som blivit stor bland unga är Kik. Deras ToS nämner att man inte samlar in material från personer under 13 men väljer att inte sätta någon åldersgräns.

Skype och Qik: Skype och Qik har inte heller några uttalade åldersgränser enligt deras gemensamma ToS. Däremot är personer under 16 år skyddade med olika säkerhetsfunktioner. Ungefär samma metod som Microsoft använder för sitt Live-konto där man istället säkrar upp med sitt Family Safety-program.

Konton kvar men ägaren har inte tillgång till dem?

Uppdatering: Det visar sig nu att de konton som låsts för användare som är under 13 fortfarande finns tillgängliga för andra. Det går att tagga personerna på bilder, skriva på deras vägg eller i deras bilder men de har ingen kontroll över sitt innehåll. Det är verkligen inte bra av Facebook.

 

Uppdatering 23/1 Facebook svarar

Slutligen har Facebook tagit bladet från munnen och svarat på varför de gör en sk ”dubbelkoll”. Det handlar om att Instagram innan de köptes av Facebook inte hade någon ålderskontroll och att man nu väljer att göra denna. Inga svar över hur det kommer sig att det sker en kedjereaktion för många kontra deras Facebook-konto, inget om vad de använder för system respektive inget om det faktum att ganska få av oss vuxna skulle kunna klara en verifiering då de kräver både ID och ett skol-/arbets-id. Läs vad Jan Fredriksson säger hos SVT. Inga av de kritiska frågorna runt att flera låsta konton fortfarande går att interagera med för andra vilket sätter dessa användare helt utan kontroll över vad personer säger om dem på Facebook. Vidare är jag skeptisk till svaret att det är en säkerhetsfråga hur de hittar dessa unga. Jag gissar att de använder metoder som kan komma att kritiseras.

För de unga som har tillgång till Instagram och inte har bilderna sparade i sin telefon kan du använda tjänster som Copygr.am (läs en walk through hos @nanok) eller Instaport för att göra en backup av dina bilder. Något även vi andra nog bör göra eftersom Facebook och Instagram visar ett märkligt sätt att hantera vårt innehåll.

Den relativt låga uppmärksamheten runt frågan är lite förvånande. Självklart handlar det inte om att Facebook eller Instagram i grunden gör fel och i grunden har man brutit mot en ToS. Men frågan är dels hur man hanterar det, vilka metoder man tar till för att göra det – och en fråga om vad som händer med ens material. Vidare: genom att man tidigare inte brytt sig speciellt mycket om det har man skapat en trafik och ett beteende som man nu raderar. Barn har också byggt innehåll på plattformarna och skapat sociala relationer. I Sverige är vi vana att som förälder faktiskt kunna ta ansvar och verifiera att våra barn får göra saker men i det här fallet finns det inte den möjligheten.

Jag tillhör de som försvarat Facebook i många frågor och runt kritik men tycker att man i det här fallet visat sig från en sida som till och med skrämmer mig.

Det har börjat att dyka upp internationella händelser där många tror att de blivit hackade enligt CNet (tipstack Miriam Olsson).

Uppdatering 24/1

Mikael Zackrisson @zackrisson har skrivit tänkvärt om frågan på Ziggysays:

Antingen fortsätter ni Instragramtrenden och kastar ut de unga barnen. Men då måste det göras stegvis, kanske ska ni vara tydligare och vara tuffare mot nya användare som vill registrera sig, men låta de unga som redan är användare vara kvar under en övergångsperiod. Kanske be om deras föräldrars tillstånd. Informera barnen, informera oss föräldrar.

Eller, vilket verkligen skulle göra skillnad: bygg tjänster som fungerar för barn, eller varianter av dem. Låt barnen använda samma sociala nätverk som vi vuxna, men med vissa begränsningar. Kanske ganska omfattande begränsningar. Gör det möjligt för oss föräldrar att tillåta våra barn att göra saker på internet, under vårt överinseende. Låt dem lära sig umgås på nätet. Det är ju det ni är bra på.

 

 Uppdatering 26/1

Jag blev intervjuad av Borås Tidning och där har de också fått ungefär samma icke-svar från Jan Fredriksson, svensk representant för Facebook, som tidigare. Det som upprör mig mest är den i mitt tycke nonchalanta inställningen som de har till att konton fortfarande är öppna för andra att skriva på:

Under tiden som barnens konton är spärrade, är de fortfarande tillgängliga för andra användare. Det innebär att andra kan skriva kommentarer och tagga bilder, helt utanför barnens kontroll.

Men det kommer troligen att rättas till, enligt Jan Fredriksson:

– Det låter som en teknisk fråga som kommer att lösa sig inom kort, skriver han.

De ser alltså inte problemet med mobbing mm som så särdeles stort, särskilt då de som kan bli utsatta inte kan göra ett skit åt det eftersom de är utelåsta från sina konton. Märklig inställning. Tyvärr är FBs inställning otroligt defensiv och icke-transparent vilket jag tror kommer bita dem i ändan. Det är storbolagsstuk på de här svaren och åtminstone i mitt tycke ovärdigt ett bolag som a) tillhör sociala mediesfären b) själva begär att få använda vår personliga data c) är så stora och viktiga för människors vardag.

Även Aftonbladet har vaknat typ en halv vecka efter att det skedde och intervjuar en mor och en dotter som blivit drabbade.

Vad kan hända nu? Kanske kommer unga att dra sig till någon av tjänsterna som väljer att inte följa COPPA till punkt och pricka, eller så skapar någon ett nätverk som bygger på att unga faktiskt kan vara där: genom att bygga strukturer som gör att föräldrar kan ge tillåtelse etc. Som 11-åriga Zachary Marks (och hans entreprenör till pappa…) som skapade ett nytt nätverk. (tipstack @joakimvol).

Andra som skrivit om det: SVT, Expressen, DN.

Slutord och sammanfattning

Vi kommer antagligen inte få så mycket mer information ur Facebook vad de använder för metoder. Det man kan sluta sig till är att de inte är vattentäta då det uppenbarligen inte är alla som är underåriga som drabbas. Jag vidhåller fortfarande att jag anar att de använder metoder där bildigenkänning respektive att använda sociala grafen (följare/följande, vänner) för att på så sätt hitta ”misstänkta” konton. Jag betvivlar på att det sker manuellt i en speciellt stor utsträckning. Detta då svaren om att det handlar om ”säkerhet” snarare handlar om att de inte har lust att berätta om att de använder de metoder de fått på pälsen om förut i detta.

Jag tror att det vi sett här bara är början. Facebook och Instagram kommer att agera nu och det vi sett i Sverige gissar jag kommer att rulla ut över världen. Det kommer ge andra tjänster oro att de får uppmärksamhet av amerikanska myndigheter runt COPPA och därmed kommer de bygga metoder för att ålders-screena tjänsterna.

Det som också slagit mig är att så få vuxna valt att diskutera det här. Det visar att vi fortfarande har en syn på nätet som något som ska vara farligt – fr a för barn. Bilden av ett internet fyllt av pedofiler verkar sitta hårt respektive diskussioner om näthat och nätmobbing gör att man ser ungas närvaro på nätet som ett problem snarare än en möjlighet. Det som gläder mig är Jan Gulliksens debattinlägg hos SVD där han menar att det är ett större problem för unga att inte ha tillgång till internet än de problem som finns på nätet.

Jag är övertygad om att vi, och med det menar jag vuxenvärlden, media och etablissemanget har helt fel. Internet är bra för barn och barn är mycket bättre på att hantera internet än vuxna vill tillstå. Ofta är barnen mycket bättre på att hantera internet än vad de vuxna själva är.

Jag tycker att mångas negligering av det faktum att Facebook och Instagram nu, rent juridiskt rätt, men moraliskt och etiskt ifrågasättbara hantering av ungas närvaro på sociala nätverk är problematisk. Det är ett sätt att se både på unga och på nätet som borde vara obsolet år 2013. Det är självklart viktigt att föräldrar tar ansvar för att vara närvarande och det gäller inte bara i den fysiska världen utan lika mycket på den digitala men också ett ansvar för tjänsterna att både se till att sina automatiska moderationsmetoder är klockrena, att det finns möjlighet att få kontakt med någon person och att faktiskt se till att en sån här hantering både är säker, respektfull mot den som drabbas respektive bygger på vettiga slutsatser.

Jag tillhör de (ibland märkligt få) som gillar Facebook. Jag tror att Zuckerbergs skapelse har en viktig del att fylla i ett framtida samhälle. Men när de faller på såna här saker blir jag fundersam över mina slutsatser. Dock menar jag inte att någon annan är bättre – vi har fått flera berättelser att Google gör precis samma saker när det gäller unga och jag gissar att Twitter kommer att göra något liknande när Facebook nu startat.

Jag kommer fortsätta att titta på vad som händer i den här frågan men inte uppdatera den här postningen mer. Tack för uppmärksamheten.