Nej, notifieringar kommer inte visa dina bilder på Instagram

Instagram berättade för någon månad sedan att de kommer att applicera en algoritm på tjänsten. Algoritmen kommer fungera ungefär som den som Facebook använder: den kommer titta på vilka personer du engagerar dig med, vilken sorts bilder du interagerar mest med och ett antal andra parametrar inriktade för att du ska få ett flöde av bilder som passar dig.

instagramontwitter

Det innebär inte (åtminstone inte initialt) att det är användare som du aldrig kommer att se utan helt enkelt så kommer bilderna att ordnas i en annan ordning än den kronologiska. Det innebär inte att man måste be alla sina följare att sätta igång notifieringar.

 

Varför? För att det kronologiska flödet efterhand blir ohållbart eftersom vi tenderar att följa fler och fler personer. Alltså missar vi ca 70 % av det som postas – och därmed blir det mindre intressant om det hela tiden är bilder som styrs av klockan snarare än av det man själv gillar och interagerar med. Aversionen mot algoritmer verkar mest bygga på okunskap – eller komma från personer med relativt små eller avgränsade nyhetsflöden. Testa själv att sätta Facebook-flödet på ”Senaste”…

instagramalgo

 

Det går nu ett rykte om att man måste sätta på notifieringar för användare för att faktiskt se bilderna i flödet. Det är fel. Det är falskt. Det som notifieringarna kommer innebära är bara att du får en massa pingar i din telefon att olika användare postat sina bilder. De som startade det här tror jag tyvärr är väl medvetna om att det hela blir en sorts spammande och man lurar nu människor att säga åt sina kompisar att lägga till notifieringar som kommer att irritera dem. I slutänden kommer det också självklart bli gnäll mot Instagram trots att det hela bygger på att man undlåtit att ta reda på fakta om hur tjänsten notifieringar faktiskt fungerar.

shutterstock_335030720

Så sluta att dela bilder eller be era följare att slå på notifieringar med hänvisning att de annars inte kommer se era bilder. Det stämmer inte. Det du självklart kan göra är att tipsa dina riktiga fans om att göra detta om de inte vill missa att vara först att se nya bilder. Eller välja att få ping när de närmaste lägger upp bilder – kanske mormor som postar väldigt sällan. Det är själva tanken med notifieringarna – inte att diverse influencers nu ber alla att sätta igång notifieringarna på deras konton.

För att ”överleva” algoritmen finns ganska enkla sätt:

  1. Se till att posta intressanta saker. Ta bilder som du tror dina följare faktiskt gillar och har lust att interagera med. Algoritmen kommer utnyttja alla synliga interaktioner som görs med bilder vilket gör att likes, kommentarer kommer att göra att du syns bättre i dina följares flöden.
  2. Interagera och engagera dig själv! Om du oroar dig för att dina följare inte kommer att se dig – varför inte se till att likea, kommentera och engagera dig i de du följer? Självgodheten i att anse att alla andra ska gilla och se dina bilder när du själv inte gör det är ganska markant.
  3. Instagram handlar om att berätta visuella historier, lyfta fram ditt liv och dina passioner. Gör det. Fundera över vad du själv vill se i ditt flöde och se till att skapa sånt innehåll själv. Vanligtvis är vi inte så olika dem som följer oss.

Vill du veta mer om algoritmer så lyssna gärna på vårt avsnitt av podcasten där vi pratar om Instagrams algoritm och andra algoritmer.

Vill du läsa mer? Här är några bra länkar: