Kategorier
Plattformar Sociala medier

Facebook Riff är kul. Typ bara kul.

Minns ni barnleken där någon startade en historia och skrev ner den. Sen fortsatte nästa på historien osv. I slutet blev det en fantastisk historia som kunde tagit vägen var som helst? Facebook har släppt en app som tar det till nästa steg: Riff.

Facebook-Riff

Det är en app som man i första läge tänker är ett försök av Facebook att ta språng mot Meerkat/Periscope men det är något helt annat. Det appen gör är att skapa möjlighet för alla att göra något som liknar Snapchats Live.

Appen bygger på att någon startar en kedja; filmar något, taggar filmen med ledord och sen fortsätter vänner att göra filmer – ibland på temat, ibland något helt annat. Facebook kuraterar filmer och släpper upp ”featured” innehåll för att inspirera. Självklart bygger det hela på din sociala graf på Facebook. Men du kan inte rita eller göra nåt sånt. Och den enda kamera du kan filma med är Facetime-kameran. 20 sekunder per film men det ska inte finnas någon övre gräns för hur lång en ”kedja” kan vara.

Vad ska den vara till för? Josh Miller på Facebook noterar att:

“We don’t know what a Riff is going to be good for, and our hunch is that we’re going to learn from the best ones in the community”

Den är lite oförståelig men med ett gäng kompisar så kan det bli en ganska surrealistisk upplevelse. Helt enkelt – det är faktiskt lite kul. Och likt många av Facebooks andra appar har de tagit det idéer som redan finns och vridit dem lite: Slingshot är en ganska märklig tolkning av Snapchat, Paper testade vattnet för ett mobile-only sätt att navigera Facebook, Poke var typ enklaste tänkbara osv.

Riff är inte konkurrent vare sig till Vine eller Snapchat, inte heller för Capture eller liknande för Youtube. Som företag är det svårt att använda då den bygger på din individuella Facebookprofil – och är helt inriktad på den sociala grafen. Men vem vet vad som sker med såna här sidoprojekt när det gäller Facebook?

Ps. På tal om Vine så lanserar de en högre bildkvalitet på filmer (endast iOS till att börja med): 720p innebär mycket bättre upplösning. På tal om Snapchat så har de utvecklat ett relationssystem baserat på emojis. Och gett bättre möjligheter att ta bilder utan blixt i dåligt ljus. Ds.