Kategorier
Konferens

Den digitala vardagen – en dag på Internetdagarna #ind13

Fler och fler lever i en digital vardag. Internet är inte lek utan blodigt allvar. Våra beteenden är förändrade och förutsättningarna för alla delar av samhället är nya. Hur står olika delar av samhället rustade inför detta?

Idén dök upp i samband med att jag än en gång svor över två saker:

  • den usla tillgången till mobildatanät
  • att digitalt fortfarande i många sammanhang ses som ett komplement till det ”riktiga”

Jag fick möjligheten att kuratera en dag på Internetdagarna; den 26e november på Waterfront i Stockholm och kände att det var något som jag ville ta upp: hur går vi vidare mot en digital vardag eller för att egentligen ta det till sin spets; en vardag där det digitala är norm och normalt. Det jag ville göra var en dag som inte handlade om att alla ska med utan hur tar man vidare den utveckling där många redan idag lever; skärmen är en självklarhet i varje del av vardagen.

Mitt ben på Internetdagarna om Den Digitala Vardagen är uppdelad i fyra sessioner. Förutom att jag då självklart inte kommer kunna låta bli att göra en liten inledning så kommer vi sätta statistik i både historiskt och framtida sammanhang. Där har jag fått äran att få med mig flera av de som under många år jobbat med undersökningen Svenskarna och Internet, Pamela Davidsson och Olle Findahl.

Sen kommer vi prata om vad vi behöver kunna för att skapa en digital vardag och där kommer både Kristina Alexandersson och Claes Magnusson att slänga lite ved på den digitala skolelden. Vi jobbar också på att få någon eller några till med i den sessionen. Har du tips så skriv en kommentar.

En av mina största irritationer är det där ”e” som läggs framför massa saker. Det diskuterar vi runt offentliga samhällets digitalisering; Per Mosseby som är chef för Cesam och ingen duvunge inom IT-området tillsammans med Lena W Jansson, informationschef vid Uppsala kommun* liksom förnyelsebyråkraternas super woman Jenny Birkestad från Solna kommer ta tag i frågan om digitalt snart kan vara det självklara inom förvaltningen.

Den sista sessionen ska knyta ihop uppkoppling, säkerhet, integritet; you name it och de lär leverera. Patrik Fältström ska diskutera detta med Jon Karlung på Bahnhof, Loth Hammar får Digitaliseringskommissionen, Helena Bäckström från PTS och Mattias Grafström från Telekområdgivarna. Kan säga att det kommer bli en session det kommer slå gnistor om :).

Varje session kommer att avslutas med en pecha kucha. Tror de kommer bli grymma:

  • Darja Isaksson , VD för Ziggy Creative Colony som kommer prata makerperspektiv och -kultur.
  • Sofia Svanteson, designstrateg på Oceans Observations som kommer prata om hälsa och digital vardag
  • Fredrik Marcus aka @fm, AD CD 2D 3D HD men inte VD på Creuna och modebloggare som kommer att prata om… jag gav honom briefen: ”var Fredrik Marcus”
  • och sen är jag sjukt stolt över att få välkomna @yb_sodermalm Viktor och Johan som lite dark horse men otroligt intressant runt digital vardag.

Anmäl er redan nu! Det här kommer bli åka av! Och det fantastiska är ju att du för det låga priset får massa mer som du kan läsa om på internetdagarna.se