Kategorier
Branding

Att ge ett kyrkosamfund ett namn

Vad ska en ny kyrka heta? Den Nya Kyrkan? iKyrkan? Equmeniakyrkan? Eller kanske Gemensam kyrka? Det är en fråga som Gemensam Framtid funderat på under en längre tid. Gemensam Framtid är själva ”betaversionen” av en kyrkofusion mellan Missionsförbundet, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan. Det har pågått i flera år och är en mycket (i kyrksfären) rejält stor sak.

Varför skriver jag om det? Förutom att jag ju faktiskt en gång för länge sedan var präst i Svenska kyrkan och innan dess medlem i Svenska Missionsförbundet så har jag varit med och diskuterat namn för den nya kyrkan. Jag har för mer än ett år sedan även diskuterat en del projekt med organisationen och haft ett seminarium med deras dåvarande digitala grupp.

Bakgrunden till den här förfrågan ligger i att min studiekompis under grekiskan numera är biträdande kyrkoledare i det nya samfundet och hon frågade mig vilket namn de borde ha. Jag har ju jobbat många år med flera olika naming-projekt: senast är det Expectrum i Västerås men tidigare har jag bland annat jobbat med CCS i flera olika projekt däribland Oliva, Vera mm. Liksom att namnet Mora of Sweden, för fabriken som bland annat tillverkar den klassiska morakniven (och mycket mer) är ett av mina tidigaste projekt.

Jag har inte varit med om att ta fram shortlist utan mitt jobb blev att titta på de förslag som de arbetat fram och utifrån mitt perspektiv: både teolog men framförallt varumärkesstrateg. Av de namn som jag fick arbeta med så stod det ganska snart klart att Gemensam kyrka var det bästa. Självklart har många haft mängder av åsikter om det men utifrån följande argument anser i alla fall jag att det är ett riktigt bra namn:

  • I flera år har man levt med ”betanamnet” Gemensam Framtid. Det har blivit en del av kyrkligheten redan. Det är ett utmärkt val av arbetsnamn för en så pass stor och genomgripande förändring för många människor. När nu själva processen börjar nå sitt slut och organisationen ska bli en helhet är Gemensam kyrka ett bra namn. Det tar inte bort historien (det är i vissa fall teologiskt närliggande kyrkor men det finns en del frågor som de behövt arbeta hårt för att komma överens om) samtidigt som det fortsätter framåtblickandet från betanamnet. Det innehåller heller inga ”kyrkliga buzzwords” som kan fungera repellerande. 
  • Det är ett namn som är inkluderande – välkomnande. Om jag kommer som besökare kommer jag inte till en kyrka som fastslår precis vad den står för utan vad det handlar om att vara en del av den kyrkan. Teologiskt sett är det en viktig markering för en framtida kyrklighet liksom att det utifrån ett varumärkesperspektiv skapar en modernare upplevelse (enligt mig). Det skapar en känsla av att som individ kunna få vara del av den – oavsett vem man är.
  • Det är ett namn som skapar en resonans i den som möter det. Det är öppet nog att fylla med egna bilder respektive öppet för kyrkan själv att fylla med värden. Essensen i varumärket ligger i story och i värden som förmedlas – inte i logotyp eller namn. Vilket för en kyrka och idéburen organisation är en fördel.
  • Som namn fungerar det väl som ”paraplynamn” och är öppet för att addera både orter och andra subnamn. Det är ett namn som idag kan upplevas som främmande (det gör alla namn) respektive som många undrar över konstruktionen (obestämd form) – men det är ingen fara. Namn sätter sig som egennamn och Gemensam kyrka kommer bli ett fungerande namn.

Namnet är nu det enda förslag som kyrkostyrelsen lägger fram inför deras beslutande rådsmöte. Vi får se om det kommer igenom. Jag vet att det kan vara riktigt knivigt: jag var ju själv med och beslutade om ett nytt namn för Kyrkans Ungdom en gång i tiden.

Det ska bli spännande att följa hur man arbetar med resten av varumärkesarbetet inom den nya kyrkan – framförallt hur man lyckas att operativt bygga vidare på namnet.

För att föregå en eventuell diskussion om att den nya kyrkan spenderar massor med pengar på dyra varumärkeskonsulter så kan jag bara påpeka att jag gjort det här pro bono. Även om jag inte längre är kristen så har jag en bakgrund inom frikyrkan. Oavsett vad man tycker om tro så är kyrkor en viktig del av många människors liv – och då är det bra om de har ett bra namn :).

Ps. Jag uttalade mig lite i Dagen också. Ds.

Ps2. Det här får bli min Post #044 i #blogg100 idag. Om du inte vet vad Blogg100 är – läs mer här. Och mina övriga poster finns på min andra blogg. Ds2