Kategorier
Allmänt Deepedition DigitalPR

Det finns inget näthat

Det är väldigt mycket fokus på ”näthat” just nu. TV4 spinner hårt på en undersökning de gjort som menar att ”näthatet” ökar och att unga blir mycket utsatta. Jag har ännu inte sett något om hur stor undersökningen var och om det verkligen går att utläsa en ökning – och jag upplever att det finns någon agenda som gör att man driver frågan. I Dalarna gjorde man en lokal anpassning om det och jag tillfrågades att uttala mig och jag försökte åtminstone balansera lite.

För mig är det knappast så att internet är det som skapar mobbing – snarare handlar det om att vi plötsligt har en ganska synlig plattform. Det är både på gott och ont – och i grunden handlar allt om värderingar. Det är bara medialogik att försöka definiera ett ”näthat” (ett ord som för övrigt tjatats sönder sedan mitten av 2000-talet när en del kändisbloggare började prata om det när de fick mothugg på sina bloggar. Det vi pratar om är mobbing, det är kränkningar och det är samma sak oavsett var det sker. Diskussionen drar klockan tillbaka och försöker stadfästa synen att det digitala är avskiljt från det ”verkliga” livet. Det är oerhört trist att se.

Internet är en kniv. Det beror alltid på den som använder den om det blir till gott eller ont.