Kategorier
Sociala medier Tips

Twitter begränsar ditt följande: här förklarar jag hur

Twitter är en fantastisk tjänst som de flesta som följer mig vet att jag nästan ohälsosamt använder. Enligt Silverbakk så twittrar jag i medeltal 100 tweets per dag och jag är oerhört tacksam för alla jag kan följa och alla som väljer att följa mig. Men ju mer Twitter växer desto större är faran att spam och allsköns oreda börjar råda – och Twitter har valt att sätta ett antal regler för hur man hanterar ”följandet”.

Det är rätt många som frågar mig varför de plötsligt inte kan följa fler än tvåtusen personer. Det beror på att Twitter länge led av spambotar som följde jättemånga för att på så sätt lura en del att följa tillbaka eftersom det fanns en gammal regel om reciprokt följande: att det hörde till god ton att följa dem som följde en. Det man gjorde var då att följa väldigt många och sedan avfölja dem när flera börjat att följa kontot. Så nu finns ett stopp vid tvåtusen following om du själv inte följs av nästan lika många. Generellt så är ration på 110 procent, du kan följa 2000 plus tio procent. Det är following-follow ratio som styr inte bara Twitter utan lika mycket är en ganska bra formel för att utröna om ett konto är ett ”lurker”-konto, dvs lyssnar mest och samlar in information, eller ett aktivt konto.

Kopplat till de här reglerna finns också begränsningar timvis och dagvis när det gäller följande: detta för att du (eller snarare en sk bot) inte ska kunna följa och avfölja i en rasande fart. Det innebär att om du sätter upp ett företagskonto och vill följa en massa spännande twittrare får lov att med jämna mellanrum ta en paus eftersom om du får en sån varning också ses som en potentiell spammare av Twitter. Den tekniska begränsningen är 1000 per dag men om du blir flaggad som spam så kan du bli av med ditt konto.

De tekniska begränsningarna kan synas lite jobbiga men det är också viktigt att tänka på att de finns där för att Twitter inte ska bli sönderspammat, meningslöst och att om du når en gräns så blir du också uppsatt på en lista över ”misstänkta” konton. Simma lugnt ett tag, skapa bra innehåll och bygg på att folk ska vilja följa dig istället.

Regelverket och (för att vara Twitter) bra förklaringar kan du läsa på deras hjälpsidor.

Hur är det då med antal tweets man får skicka? Generellt finns det endast en begränsning: du får inte skicka mer än 1000 tweets per dag. Det är inklusive retweets vilket är viktigt att komma ihåg. Du får som mest skicka 250 direktmeddelanden per dag. Dock är det så att det även finns ett antal tidsmässiga begränsningar, vilka inte skrivs ut men som ligger nånstans runt 100 tweets per timme (jodå, jag har slagit i taket ett antal gånger). Det som händer då är att du inte kan uppdatera ditt konto men du ser fortfarande vilka som gör mentions, du kan läsa de som du följer men inte interagera förrän ”karantäntiden” är över vilket går rätt snabbt då det ofta bygger på att du slagit i taket under en ganska kort tid innan en ny tidsenhet startar. Om du vet med dig om att du kan komma att skjuta ur dig många tweets under en kort tid, exempelvis så sitter du och refererar ett event under en hashtag: säkerställ att du har ett extrakonto som du kan använda vid såna här tillfällen.

Reglerna är till för att vi som twitteranvändare ska trivas och de är lika för alla. Så bättre än att bli arg och irriterad: sitt lugnt, ta ett glas vatten eller en kaffe så nollställer du snart tweetlimit respektive så ökar du din follower-ratio efter hand.