Kategorier
Allmänt Sociala medier

Scribd visar porrannonser i mobila appar

En av de smartaste tjänsterna som funnits för att snyggt och enkelt få upp dokument på nätet är Scribd.com. Många företag har börjat att testa det, exempelvis SJ har sina broschyrer på Scribd och vi är många som föreslagit det som dokumentplats när det kommer till att arbeta med sociala medier. Scribd själva har för flera år sedan förklarat att de tänker vara en seriös spelare och har därför censurerat porrinnhållet.

Idag blev flera av oss förvånade när ett klick på en scribdlänk i mobiltelefoner innebar en overlayannons från ett inte helt politiskt korrekt företag. Först syns rätt dokument men väldigt snart dyker lättklädda damer upp:

Ingenstans finns det något som berättar att Scribd skulle valt att satsa extra på såna här annonser. Fenomenet dyker upp i Tweetbot och i Twitter for Iphone, jag har inte kunnat återskapa det i Safarivisningen av Scribd.

Generellt visar det på en av de större problemen vi har när vi arbetar med onlinetjänster för marknadsföring: det är många kockar i soppan. Jag gissar att det här egentligen handlar om att Scribd valt ett annonsnätverk som inte har filtrering till fullo. Oavsett så är det illavarslande för många som använder tjänsten – även om det är relativt få som kommer att öppna Scribd-länkar i sina mobiler så sker det – och att få en annons med ovanstående material är knappast något som de flesta företag vill vara med om.

Lösningen ligger dels i att påverka företagen med fötterna. Scribd behöver förklara detta innan vi åter använder tjänsten, säkerställa att detta inte händer. Om det är apptillverkarna som skapat detta bör de ställas till svars för det. Samtidigt måste också företag som använder tjänster fullt ut bli bättre på att betala de ofta rätt modesta avgifter som ett Pro-konto kostar. Om man jämför med vad tryckkostnader är för en broschyr är kostnaden för att slippa reklam ofta minimal.

Innan vi vet vad som hänt råder jag företag som använder Scribd att kommentera bort länkar från sina mobilsajter till tjänsten för att slippa uppröra sina besökare och att vara försiktiga med att lägga ut länkar i flöden där användare tenderar att använda mobilapplikationer.