Kategorier
Allmänt

Steve Jobs död är slutet på en epok

(Wired.com har en landningssida som är fantastisk idag)

Jag gick upp tidigt imorse för att ta ett tåg men insåg snart att jag borde skjuta fram utresan av olika anledningar. Jag tittade som vanligt i mitt Twitterflöde och ser flera och fler tweets som berättar att Steve Jobs, Apples legendariska VD, gått bort. Bara efter några minuter så börjar fler och fler tweets handla om det, tidningarna skriver plötsligt och det är en värld i sorg. För det är just så: det är en värld i sorg. En värld som är ung – it-världen som under cirka 25-35 år utvecklats från akademiska nörderier till något som styr precis allt. Steve Jobs har varit mitt i detta hela tiden. Apple och Microsoft, tillsammans med IBM är de som drivit utvecklingen och Steve Jobs har varit the poster boy genom sin möjlighet att skapa både mysterier, berätta en historia som inte är rationell utan emotionell – och satsat på design. Han har inspirerat Google, Facebook och alla andra att ta ett steg till.

För oss som levt, andats den här världen under många år är det som att förlora en viktig person. Själv tillhör jag inte de som gråter ofta men när jag skriver och läser allt som skrivs om Jobs så har jag tårar i ögonen. För det är en del av vår egen historia som tar slut.

”The world has lost a visionary. And there may be no greater tribute to Steve’s success than the fact that much of the world learned of his passing on a device he invented. Michelle and I send our thoughts and prayers to Steve’s wife Laurene, his family, and all those who loved him.”

— President Barack Obama

Apple har blivit Apple genom Steve Jobs. Vi som varit med länge minns när han blev petad från Apple eftersom han inte ville börja att låta andra tillverka hårdvara och licensiera MacOS. Hans visioner var inte välkomna och Apple skulle sköta sig själva – utan sin grundare och huvudvisionär. Det höll på att gå åt pipan. Jobs kom tillbaka och resten är Ipod, Macbook, Iphone och Ipad-historia.

(panic.com gör en fantastisk förstasida)

Inget företag idag är så djupt sammankopplat med en person som Apple. Vilket självklart nu är ett hot mot hela företaget, vilket vi kunde se under Let’s talk Iphone-keynoten där avsaknaden av Jobs var gigantisk.

”Steve was my hero growing up. He not only gave me a lot of personal advice and encouragement, he showed all of us how innovation can change lives.I will miss him dearly, as will the world.”

— Jerry Yang

Steve Jobs död blir också en slutpunkt på den fas som IT-världen varit: snabb, innovativ utveckling där inget är omöjligt, där tekniken alltid utvecklats och där det funnits dikotomier mellan de som ”tror” och de som är skeptiska. Internet, persondatorn, smartphone, molnet. Allt har varit galna visioner från fantastiska innovatörer som nu börjar bli gamla – och där Jobs alldeles för tidiga död sätter punkt för en fantastisk epok. IT är inte nytt längre men det är viktigare än någonsin.

En briljant gigant har gått ur tiden. Tack för allt Steve Jobs.

 

Steve Jobs Stanfordtal är en fantastisk film där han pratar inte bara om innovation utan också om livet. Och läs vad Jocke skriver om att det handlar om mycket mer än datorer.

Uppdatering: Det är eftermiddag och jag har föreläst och workshoppat, och hela tiden har man gått tillbaka till hur varumärket Apple är knutet till Jobs. Daniel Åberg gör en fantastisk bloggpost redan imorse där han förklarar hur stort det här faktiskt är – varför CNN väljer att slänga ut sin ordinarie tablå, varför alla stora tidningar toppar med nyheten:

Men vadå, var inte Steve Jobs bara en kille som drev ett datorföretag? Nej. Han var en visionär i samma liga som Henry Ford och Walt Disney, en företagsledare som under fem decennier definierade, förändrade och ständigt drev datorbranschen framåt.

Simon har också skrivit långt och ingående om varför Jobs faktiskt är en av de största.

Uppdatering: Gizmodo har samlat ett galleri av alla förstasidor som tar upp Jobs frånfälle. Richard Branson har skrivit om sina minnen av Jobs liksom Stephen Fry har skrivit en jättetext. Walt Mossberg, legendarisk recensent av IT-relaterade produkter skriver rörande och jämför Steve Jobs med bland annat Edison. Det är mängder med fantastiska minnen från massor av människor. Men Seth Godin i sin vanliga udda perspektiv avslutar sin text med:

Steve devoted his professional life to giving us (you, me and a billion other people) the most powerful device ever available to an ordinary person. Everything in our world is different because of the device you’re reading this on.

What are we going to do with it?

Tycker det är en utmärkt slutpunkt på den här dagen. Och vad jag tycker kopplar ihop bra med min känsla av att en epok är över: vi har maskinerna, den innovationen kommer inte ske på samma sätt som förut. Men vad ska vi faktiskt göra med dem – användandet och möjligheterna har vi bara börjat att nosa på.

Transparens: Jag jobbar via JMW med Microsoft Sverige. Jag använder både PC och Mac i mitt jobb.