Kategorier
Allmänt

Internet är en kniv

Efter massakern på Utöya och bomben i Oslo och framförallt det faktum att gärningsmannen lagt ut sitt manifest på Internet har gjort att diskussionen om Internet (och sociala medier) som verktyg för högerextremism och hatgrupper tagit fart (igen). Det är ingen ny diskussion – redan under slutet av nittiotalet diskuterades webben som en grogrund för extremister och hatgrupper. Att det självklart blivit enklare för alla med unkna åsikter och ljusskygga agendor att hitta varandra via nätet är självklart och att det välfiltrerade och politiskt korrekta homogena informationen har blivit till en mosaik av åsikter – ja, det är så. Att terroristen och massmördaren i Norge varit oerhört duktig på att skapa uppmärksamhet genom sociala medier är inget att diskutera.

Problemet med artiklar som den av Thomas Hylland Eriksen och den varning som Europol går ut med är att de dels blir lika binära och ensidiga som de grupper de varnar för och att de missar att Internet har gett en röst till de som tidigare inte kunde få ut sina budskap; under totalitära regimer. Amnestys rapport handlar om att det goda övergriper det onda.

Som jag sagt i flera år och nu senast i en intervju i BBL/AT:

Jag brukar säga att internet är en kniv. Det kan vara en skalpell – som räddar liv. Den kan vara ett vapen – för att mörda dig. Den kan skära bröd – för att föda dig. Allt handlar om vilken intention den som använder det har.

Tyvärr tenderar såna här uttalanden som kommer i bakvattnet av Norgehändelserna att ge stöd åt övervakning och registrering, vilket må vara något som många önskar för vissa grupper men som innebär att också de stater och organisationer som söker dissidenter och oppositionella tar detta som intäkt för att öka sin verksamhet. Allt från FRA till Great Firewall of China innebär att möjligheten till nätet som verktyg för frihet, jämlikhet och rättvisa förminskas, tystnaden ökar och människor når inte sin fulla potential.

Vi kan inte ha ett internet som dels bygger på censur och dels fungerar som verktyg mot styrande. Tyvärr så är det omöjligt. Vi måste snarare bli duktiga på att upptäcka och argumentera mot de som vill göra samhället och människor illa. Det är allas uppgift. Att stänga av internettillgång och censurera sociala medier är inte bra på något plan: oavsett om det handlar om företagets nätverk eller i Internets olika backbones. Det innebär att jag alltid tar den diskussionen med mina kunder: hur kan man som företag faktiskt hantera en öppenhet samtidigt som man behöver viss kontroll över informationen och bilden av sitt varumärke. Ofta når vi en bra bit när vi sedan arbetar med internetstrategin – mer öppenhet, mindre megafon och ökad delaktighet av alla.

Precis det som Internet kan vara.

Uppdatering: Wester skriver ungefär om samma sak i Svd

Även om det är sant att extremister kan finna varandra med hjälp av internet, är det så mycket sannare att de kan finna utifrånperspektiv som gör det svårt för dem att bibehålla sin extrema världsbild. Internet är det enskilt största hotet mot extrema rörelser som existerar idag. Låt oss hämnas på terroristerna med mer demokrati, mer öppenhet, mer yttrandefrihet.