Kategorier
Sociala medier

#guldsoffan gör Twitter folkligare

Det är sommar och en av de mest svenska svenskheter är väl Allsång på Skansen. Det är lite som sill och potatis, midsommarstång och grill.

Idag har jag varit på Allsång på Skansen. Sett genrep, hängt backstage och – och sedan på hela förställningen. Jag har helt enkelt varit med i det som kallas Guldsoffan tillsammans med @theresedek, @filippanna och @kurekuremartin. Och twittrat, blivit intervjuad både sv webb-Anton och av Måns Zelmerlöw i direktsändningen. Det har varit skitkul. Jag är måttligt intresserad av att eventuellt träffa artister eller att få komma dit men hela grejen att komma dit, få twittra och försöka interagera och förhoppningsvis faktiskt få någon att bli mer nyfiken på sociala medier, på att testa något mer än Facebook – det vore kul.

All credd till @bybalsam som drivit igenom och kör Guldsoffan. Det här är bra. Det här är att faktiskt förändra synen på Twitter. Om inte annat så för de som är i närheten: både Måns och Anton pratade jag lite med om Twitter och bloggar – att det inte handlar om att man behöver vara tekniskt kunnig, att det handlar om att hitta sin grej i det hela.

En sak som slog mig under direktsändningen är hur oerhört duktiga vi är under Godmorgon Almedalen. För i en sån här stor direktsändning är förberedelserna ungefär lika stora. Och det här är en något större apparat.

En tweet som menade att jag nu skulle tappat credd som ”twitterelit” (diskussionen om en twitterelit har pågått en längre tid och det här kanske ger lite bild av det) gjorde mig lite fundersam.

Att lyfta in Twitter i Allsången är att försöka göra det mer folkligt ja. Och om min medverkan innebär att det blir mindre konstigt och främmande för vanliga människor: ja då slipper jag gärna den eventuella credd. Målet i alla föreläsningar, alla bloggposter om sociala medier är ju att faktiskt skapa förståelse, tillgänglighet och kunskap nog för att våga testa själv, hitta nytta själv och fortsätta att utnyttja de nya verktyg som vi har möjlighet att utnyttja för kommunikation.

Jag hoppas att det blir mycket mer av det. Att Twitter kan få synas i tv-rutan, att integreringen mellan de gamla medierna och de nya blir ännu större, starkare och att man på nya sätt kan utnyttja varandras styrkor. Guldsoffan är en liten bit på väg.

– At this touchy thingy. Never mind the default.