Kategorier
Allmänt Plattformar

Dayviews försöker att undvika Facebookdöden

Ungdomsklassikern Bilddagboken byter idag namn till Dayviews. Enligt pressmeddelandet så handlar det om att appellera till en internationell publik och lite vuxnare sådan.

utveckling - dayviews - Bilddagboken blir DayviewsSen

Bilddagboken har tappat användare rejält och tillhör de tjänster som brandskattas av Facebook. En miljon användare låter mycket och fortfarande är gamla Bilddagboken ungas plats.

Tittar man på statistiken så ser man en markant skillnad överlag på användningen av Bilddagboken kontra Facebook:

Google Trends for Websites: facebook.com, bilddagboken.se

samtidigt som andelen unga på Facebook ökar (och då ska vi i ärlighetens namn tänka på att många yngre än 13 plötsligt blir … tretton…)

Sweden Facebook Statistics - Socialbakers

Och jag uppfattar att deras plan inför framtiden indikerar på att man ser att deras målgrupp börjar att flytta på sig:

Namnbytet kombineras med en ny design som ger ett modernt och litet vuxnare intryck, dock utan att förändra den struktur som gjort Bilddagboken så populär.

Om en designförändring kommer att hjälpa är nog väl naivt och namnbytet signalerar en viss panik likt den som Myspace haft när man jobbat för att förändra sin tjänst för att inte totalt raderas ut av Zuckerbergs skapelse. Dayviews försöker att undvika att hamna i samma sits som Lunarstorm vars användarbas totalt försvunnit på kort tid.

Generellt har de ändå valt rätt då du som användare kan skicka upp dina bilder från Dayviews på Facebook men när vi samtidigt ser hur Facebook utvecklar sin bildtjänst och vet att det laddas upp många miljoner bilder per dag på plattformen så är nog frågan hur länge Dayviews kommer att hålla ut.