Kategorier
Analys

Googles VD-byte signalerar en spännande vår

Nyheten att Larry Page tar över som VD för Google visar enligt mitt förmenande att Google, trots sitt goda resultat, är skakat. Facebook är det stora spöket för Google och jag skulle vilja säga att 2011 kommer bli mycket intressant.

Google har inte lyckats med några av sina innovationsförsök den senaste tiden och Eric Schmidt som varit VD länge har gjort mer eller mindre märkliga uttalanden. Facebook har under 2010 ökat sin användarbas med 250 miljoner användare och på flera stora marknader gått om Google i trafik.

Samtidigt har också Steve Jobs valt att stiga åt sidan för att fajta sin cancer vilket för Apple är ett problem då Jobs är starkt sammankopplad med framgångarna för företaget.

Microsoft har inte haft samma genomgripande förändringar men flera toppnamn har också valt att flytta på sig.

Det blir helt enkelt en mycket intressant vår.

Facebook (och Twitter) har utmanat de teknokratiskt inriktade företagen: de som skapat förutsättningarna för det internet vi har idag på många sätt; och nu är sociala medier, tjänster som utgår från en ny logik, en självklarhet för en stor del av användarbasen, och det utmanar såväl affärsmodeller som intäktsmodeller på lång sikt. För vad händer när Facebook väljer att skapa ett operativsystem? Eller Twitter lanserar sin mobiltelefon? Kommer de att göra det? Ingen vet. Men snabbheten och genomslaget av fr a Facebook utmanar alla inom branschen.

Generellt tror jag det är positivt: utmaningar innebär oftast lyft för innovationer och såväl hårdvara som mjukvara, molnet och utvecklingen av mobilen, TVn och konsoler som alla uppkopplade är i grunden något fantastiskt spännande.

Eric Schmidts tweet om det hela är lite roande:

Twitter / Eric Schmidt: Day-to-day adult supervisi ...

Uppdatering: Det här är intressanta uttalanden runt social search.