Kategorier
Konferens

Disruptive Code 1: The Battle

Dags för battle mellan HTML5 vs. Flash vs. Silverlight. @danweitran från Microsoft, Bruce Lawson och någon från Adobe. Tre minuter intron.

Adobe börjar men jag vet inte riktigt om hans minst sagt ofokuserade inledning ger en bild av hur intressant Flash är som utvecklingsverktyg idag. Han menar att Flash inte kommer att dö: anledningen att Flash kom var att man inte kunde göra saker på webben som man nu kan göra i Flash. Nu kan man göra en hel del som man kan göra i Flash i HTML5. Han berättar att Flash kommer att utvecklas och kunna göra saker som man inte kan göra i HTML5. Adobe går sedan in i försvarstal om att man alltid arbetat med HTML och stött. Sedan visar han på exempel att Adobe supportar SVG. Typ.

Danwei Tran introducerar Silverlight. Hon är klar och redig direkt. Förklarar att Silverlight och HTML5 är komplementära. Tran pratar dock mycket om HTML5 i början. Påpekar att websockets, webworkers inte är en del av HTML5 men att det är en viktig del för Microsoft. Sedan lägger hon ribban högt om Silverlight. Standarder är viktiga men om man hela tiden väljer att vänta in standarder så sker ingen innovation. Genom Silverlight kan man utveckla det man vill utan att förändra standarder.

Bruce Lawson tar scenen och ger Danwei rätt och att Adobe och Microsoft har gått före genom att låta sina propreritära program utvecklas fortare. Men vänder sedan in att open standards handlar om att låta alla använda det. Han lyckas minst sagt smälla högt genom att avsluta med att säga att det handlar om att utveckla men också standardisera eftersom ingen ska äga det viktiga i att kunna dela med sig och ta emot information.

Alfred från Videoplaza – som ska vara neutral – väljer att förklara att HTML5 är viktigt och att Flash och Silverlight är övergående plattformar.

Så börjar battlen. Framförallt är det Videoplaza som blir ifrågasatt när det gäller att påpeka att HTML5 skulle döda de andra teknikerna. Silverlight får lite spö i att vara lite använt, Lawson påpekar sedan att Flash kommer kunna användas som en workaround runt saker som inte är integrerade i HTML5. Öppna standarder drar sig framåt och då kan Flash och Silverlight utveckla saker som vi ännu inte sett.

Min egen fundering: är inte talet om HTML5 som Flashdödare lite i stil med det som Ford sa: om man frågar folk vad de vill ha säger de inte en bil, som de aldrig sett, utan en bättre häst. Kanske är det lite samma sak: vi har inte sett allt och nu när det som vi sett blir en standard kan propreritära plugins utvecklas vidare (det sista sa också Lawson).

Danwei menar att det ska handla om val, inte om att bestämma allt.

Det roligaste med battlen är att Bruce Lawson är den som gjuter olja på vågorna i battlen. Han är mest arg på att olika devices som kostar mycket pengar inte är öppna nog att man ska få använda vilken teknik man vill.

Sen var battlen över. Jahapp.

Dag 1 förmiddagenDag 1 eftermiddagen