Kategorier
Konferens

Disruptive Code 1: Eftermiddagen

Läs min förmiddag här.

Att vara på konferens med multipla sessioner innebär alltid att man känner att man väljer fel. Det finns så mycket intressant att lyssna på. Så många olika perspektiv att ta in.

Lyssnar nu på en genomgång runt CSS3 – det nya sättet att beskriva utseende för en webbsajt. Precis som när det gäller HTML5 handlar det mycket om att integrera diverse externa filter och roundworks som människor har valt att göra i CSS2. Det intressanta handlar om att på ett helt nytt sätt, och standardiserat sätt bättre styra designen av en webbsajt. Problemet ligger dock fortfarande i att skapa standarder visar Nymans presentation…

Försöker hinna med lite av Heidi Harrmans session, sitt case med Runalong.se om att tjäna pengar på att arbeta med API:er. Grunden handlar om att faktiskt använda de api:er som finns. Det intressanta är att sedan antingen släppa in dem på sina egna sidor men också utveckla ovanpå dem. Det intressanta ligger också i att det egna api:et kan spridas ut men att kodbas och databas ligger på samma ställe.
Genom att utnyttja api:er skapas också ett incitament för att skapa mervärden och på så sätt även kunna arbeta med annonsörer och sponsorer. Läs gärna Nikkes postning om sessionen.

Här finns deras presentation:

Nu startups-panel. Först Kvittar. Ett smart sätt att hantera sina kvitton och på så sätt göra det enklare att hantera sin bokföring. Sedan Flattr, möjligheten att betala för bra innehåll men med en extra tvist: alla som skapat något som blivit flattrat får en del av helheten.
Själva diskussionen handlar fr a om tillit: båda företagen handlar om att hantera ekonomiska transaktioner. Varför skulle man välja att våga satsa på dem med sina kvitton eller att skänka pengar. Svårigheterna har legat en del där men också att hantera juridiska frågor. Själv tycker jag fr a Kvittar men också tjänsten skrivapa.se som jag fick demad för mig i samband med en annan session visar på hur det digitala skapar helt nya behov och möjligheter av när det gäller ”det tråkiga” i vardagen. Varje förenkling handlar också om att det ger möjlighet för fler startups att starta och bygga sin idé. Tjänster som bygger den lilla enkla förändringen kan innebära en ny tjänst som i sin tur hjälper nya tjänster igång.

Dags att höra vad @perkovich aka Per Åström från TV4 har att säga om molnet. Tio saker som molnet har lärt dem. Börjar med att definiera vad molnet är men visar sedan hur olika lastning deras sidor har: exempelvis Idol. Vidare handlar dagens internet om dynamiskt innehåll. Från att bygga allt statiskt så började man använda databaser som utvecklades via egna hack. Generation 3 blev CMSerna som ofta var stängda dyra system. Det har tvingat fram, via OSS-utvecklingen till öppna plattformar vars ekonomisering blir olika: SaaS, hyra och OSS. APIerna leder. Visar hur TV4 jobbar med flera vanliga funktioner via molnet som andra gärna väljer att stoppa in själv. Exempelvis kommentarer, dela-tjänster liksom omröstningar. Stabilitet och man slipper egna utvecklingen. Väderkanalen körs på Heroku. Innehållet kommer från SMHI och TV4 som sedan skickas via en egen API till Heroku. Man kommer också att köra nya TVplay på tjänsten. Utvecklingen bygger på att använda fler plattformar – men som byggs i molnet. ”The swiss armyknife doesn’t work for everything.” Det handlar om att välja den bästa plattformen för jobbet.
TV4 började använda WordPress för femton månader sedan. Genom MU kör man nu 150 bloggar. Resor.nu bygger också på samma MU-installation.

Jämför att sätta upp sin egen maskinpark gentemot att att använda PaaS – platform as a service. Heroku väljer i sin tur att bygga på Amazon S3. Enkelt och möjlighet till add-ons. Det är ungefär som att sätta upp vilken mindre app som helst. Det ger fr a möjlighet att via CRON kan man skala. Och – det är en app för det :).

Ger exemplet Disqus. Och självklart – det är en app för det :). Liksom alla andra tjänster – saker utvecklas hela tiden och det blir enklare att inte uppgradera ett helt system utan varje liten del för sig.

För att exempelvis hantera innehållet i Nyhetskanalen valde man Google Calendar. Genom att skala databaser och sök (via Solar) så kan man… skapa en app :).

Nu den största utmaningen: att förnya TV4Play. Från en hemsida för video skapar man nu en plattform för video. Från en backend som bara kan köras via vissa plattformar så kommer man nu, via ett API, köra de flesta som finns – och alla de som kommer att finnas.
Så tio lärdomar:

  1. Ett bra team.
  2. En vision. Skalande ska inte vara en fråga. Bättre produkter hela tiden.
  3. Agilt arbetssätt. Ingen lång planering, små arbetsgrupper och en metod.
  4. Glöm att allt ska vara perfekt.
  5. Saker utvecklas och blir bättre hela tiden.
  6. Kvalitet och standarder viktigt.
  7. Bygg egna och använda andras API:er ”Standing on the shoulders of gigants”
  8. Säkerheten viktig och måste tänkas på ett nytt sätt. Äger du datan? Fungerar APIn? Baksidan är att det inte finns någon att ringa längre.
  9. Molnet är ett ekosystem. Använd det och var en del av det. Nästa steg är att API:er kopplar ihop sig och infrastrukturerna kopplas samman: IaaS (Amazon AWS) – PaaS (Heroku) – SaaS (Lightspun) – Tv4.se
  10. Det handlar om affärer – inte om molnet. Strunta i tekniken – förklara affärsmöjligheterna.

Här är Pers presentation:

Uppdatering: Även Brinkenfeldt har skrivit om dag 1.