Kategorier
Konferens

Reboot #Designers in open source-projects

Bare naked (open source) design with Leisa Reichelt

Leisa berättar, med avfotograferade teckningar i ett block (inte så jättebra sätt tyvärr) historien om hur hon och hennes kompanjon fick jobbet att fixa till användargränssnittet för Drupal. Själv kan jag bara säga att ett nytt användargränssnitt till den CMSen är eftertraktat…

Det intressanta var fr a hennes berättelse om svårigheterna att som designer försöka att samordna sig med de programmerare som jobbade i Drupal-communityn. Det intressanta i den här sessionen är också tankefödan man får när det gäller hur man kan ta in andra roller i olika open source-projekt för att dessa ska bli mer professionella – utan att förlora sin öppenhet och kollaborativa känsla. Samma tanke är kopplad till sessionen om hur man startar ett open source-projekt.

Nedan är min liveblogg från sessionen:

The open source is not only collaborative but viral too. The flexibility and versatility isn’t always good for designing. There is often a learning cliff: need to reduce that to let in new ppl into the project: user experience design is often forgotten in the open source project. Problem is the developers vs designers different ways of processing and talking. Language, posture and priorities. Need to work bottom-up and blow by blow and in the open source-logic a design architecture nor designstrategy will work out because of the number of people that would want to have their say. Working out community dynamics: need to work out a critical mass that designers aren’t alone, wipe away the fear of change as well as legacy or history: somehow one need to crowdsource leadership and the vision to get the project forward. It’s falls short to be an echo chamber and the community round the open source-project become a walled garden.

The open source environment is hard to change the user experience development. They started the d7ux (working out the user experiences of Drupal).

Crowdsourcing usability testing. Asking the community of people to ask. Put things up to react on. Structure information and conversation. Visibility of the idea of open source-design – to collaborate and learn from eachother.

Hard to change the process of open source-projects.

Rebootade länkar till Leisa R:

Disambiguity

Designintheopen – a Ning network on working with design in open source-projects.