Kategorier
Konferens

Reboot #Scope

Matt Webb: Scope.

Det här är nog den mest mindblowing (förutom Goodiepals galenskap på torsdagsmiddagen) sessionen genom att den var först och konstant fylld av olika infall, vinklar och där tanken om att använda ett ”makroskop” är så extremt bra. Jag har missat en massa bra grejer han hade med och kommer fylla på med filmer och liknande som finns på hans session.

Björn Falkevik bambusade mycket och däribland Matt Webbs session:

Nedan finns mina anteckningar och liveblogg:

Matt Webb upp first. Idéer, koncept och prototyper. Hans företag handlar om att göra saker även om man inte ska kunna det. Han driver en designbyrå utan att vara designer. Så han samlar definitioner av design: “Design is about cultural invention”. Det handlar inte om att lösa problem utan att skapa; hitta nya sätt att göra saker. “Culture is the things that make life interesting”. Design är inte att “paint by numbers”.

A macroscope is “something that helps us see what the aggregation of many small actions looks like when added together.”

What we need is macroscopic ideas: “we are as gods and we might as well get used to it”.

Nu Superpowers. “When the body becomes all eyes” – utifrån tanken att komma till ett tillstånd av medvetenhet i sin fullhet. Ett koncentrerat mänskligt medvetande handlar om att kunna nå månen.

Gladwell menar att 10.000 timmar för att bli fantastiskt duktig. Men att lägga hundra timmar på saker här och där innebär att man kan bli makroskopisk. Jämför med Wikipedia: 100 miljoner timmar – vår tids månlandning men till skillnad mot den: där många skapade möjligheten för några få så är dagens kultur participatorisk: delandet av kunskap. Kolla in twitter.com/andy_house – att koppla in ett hus mot twitter. De skapar nya tidningar genom att använda tomtid för printpressar.

När människor lär sig något nytt så förändras världen. När människor får tillgång till ett antal nya verktyg så förstår människan mer och kan göra mycket bättre val, förstå mer av kulturen som finns – och förändra den.

Utmaningen: sätt 100 timmar under 12 veckor. Starta konversationer, välj vad du tänker använda dina 100 timmar för att förändra något. Berätta och delta i kulturen och skapa något: då blir livet intressant.