Kategorier
Allmänt Case Sociala medier

Slutet för grupper på Facebook

Den stunt som några lustigkurrar gjort när det gäller Facebook-gruppen ”Stoppa övergrepp på barn” lär innebära att grupper på Facebook blir mycket mycket mindre intressanta för personer att använda. Gruppen bestod av 88000 medlemmar med kända personer från många olika läger, politiker, kändisar mm. De har nu blivit medlemmar i en grupp som, efter att några tagit över den, nu glorifierar pedofili.

Facebook | Stoppa ?grepp p?arn
Uploaded with plasq’s Skitch!

Det är synd att så många (däribland ECPAT som inte verkar ha mer på fötterna och den annars så välinformerade Kjellberg) inte tar reda på vad som det handlar om och tror att de som startat gruppen haft det som idé. Läser man däremot Flashback (ex.vis den här gigantiska tråden) så inser man att det helt enkelt handlar om glitchen hos Facebook att när skaparen av gruppen lämnar den så går det att ”raida” gruppen och ta över den.

Vad det här handlar om är två saker:

  • Insikten om att man faktiskt själv har ett ansvar när man startar grupper på exempelvis Facebook. Men man har självklart också ett ansvar som användare att hålla koll på sina grupper. Att bara gå med och sedan glömma öppnar upp för såna här stunts.
  • Som företag bör man ha koll på de grupper som på något sätt berör ens segment och om det visar sig att den är ”lös” be att få ta över kontrollen över den. Och om man ska starta egna grupper se till att de som både är admins och skapare lämnar över kontrollen inom företaget om de slutar eller liknande.

Det jag dock tror är att vi kommer se ett rejält stopp i att gå med i olika grupper på Facebook. Vilket jag personligen inte känner som någon större brist då funktionen har stora brister. Bättre att använda sig av Offentliga Profiler (Fan Pages) som på många sätt, för marknadsföring och företag, är ett bättre och närmare sätt att skapa sig närvaro på Facebook.

Tyvärr verkar Martia Ulvskog ha dålig koll på sitt eget namn på Facebook:

Marita Ulvskog säger till Expressen.se att hon aldrig ens har gått med. Hon tror att någon utnyttjar hennes namn.
– Det känns obehagligt, det är till för att lura andra människor, säger Marita Ulvskog.

Uppdatering: När det gäller Expressenartikeln så ringde journalisten oss vid 15-tiden och vi gav honom den riktiga storyn. Tyvärr verkar han vilja ha en mer mustig vinkel…