Kategorier
Analys Sociala medier

Försiktighet med våra kunskapare (re:pub)

Sociala medier är inte en ungdomsgrej. Samtidigt har vi i Sverige en unik situation där det finns ett stort antal unga tjejer som “modebloggar” och de bloggar som uppmärksammats mest genom åren är modebloggar eller hellre “glambloggar”. Företrädesvis läses de av en yngre målgrupp. En målgrupp som marknadsförare gärna tittar på enligt den gamla marknadssanningen att gruppen 16-24 har mest tid och störst inkomst att spendera på konsumtion.

Jag tror vi dock måste besinna oss och fundera över om vi helt enkelt fastnar i ett alltför enkelt analyserande – och därmed tappar bort såväl viktiga målgrupper som själva plattformen för att lyssna och konversera med alla möjliga målgrupper – när vi som marknadsförare hjälper till att odla mytbilden av bloggar som ett gäng glamorösa tonårstjejer med försmak för mode, fester och media. Det är ofta också bloggare som snabbt lärt sig hur man ska blogga för att få mycket läsare, mycket uppmärksamhet och incitament för oss inom marknadskommunikationsbranschen att höra av sig.

Det är minst lika viktigt att nu lägga örat mot bloggmarken och lyssna på alla “gröt”- och “katt”bloggar som finns. Där det finns målgrupper som kan berätta om sina liv, sina känslor och sin verklighet i konsumtionslandskapet. Det intressanta blir – när det kommer till att använda bloggvärlden som en lyssningspost och som en fokusgrupp – att lära känna målgrupperna utanför 50-listor, Bloggportalens mest lästa och Twinglypoängsatta. Självklart kräver det mycket mer arbete – och det kräver kanske också en mycket smartare approach när det gäller att ta kontakten, att inleda konversationen – för de är inte vana vid det och har inte nödvändigtvis läst “hur man ska göra när pr-byråerna kommer”-läxan.

Jag tror helt enkelt att vi måste börja vara försiktiga men också se bortanför glambloggeriet – för idag är sociala medier i gemen men också bloggandet en folkrörelse.