Slutet för grupper på Facebook

Den stunt som några lustigkurrar gjort när det gäller Facebook-gruppen ”Stoppa övergrepp på barn” lär innebära att grupper på Facebook blir mycket mycket mindre intressanta för personer att använda. Gruppen bestod av 88000 medlemmar med kända personer från många olika läger, politiker, kändisar mm. De har nu blivit medlemmar i en grupp som, efter att några tagit över den, nu glorifierar pedofili.

Facebook | Stoppa ?grepp p?arn
Uploaded with plasq‘s Skitch!

Det är synd att så många (däribland ECPAT som inte verkar ha mer på fötterna och den annars så välinformerade Kjellberg) inte tar reda på vad som det handlar om och tror att de som startat gruppen haft det som idé. Läser man däremot Flashback (ex.vis den här gigantiska tråden) så inser man att det helt enkelt handlar om glitchen hos Facebook att när skaparen av gruppen lämnar den så går det att ”raida” gruppen och ta över den.

Vad det här handlar om är två saker:

 • Insikten om att man faktiskt själv har ett ansvar när man startar grupper på exempelvis Facebook. Men man har självklart också ett ansvar som användare att hålla koll på sina grupper. Att bara gå med och sedan glömma öppnar upp för såna här stunts.
 • Som företag bör man ha koll på de grupper som på något sätt berör ens segment och om det visar sig att den är ”lös” be att få ta över kontrollen över den. Och om man ska starta egna grupper se till att de som både är admins och skapare lämnar över kontrollen inom företaget om de slutar eller liknande.

Det jag dock tror är att vi kommer se ett rejält stopp i att gå med i olika grupper på Facebook. Vilket jag personligen inte känner som någon större brist då funktionen har stora brister. Bättre att använda sig av Offentliga Profiler (Fan Pages) som på många sätt, för marknadsföring och företag, är ett bättre och närmare sätt att skapa sig närvaro på Facebook.

Tyvärr verkar Martia Ulvskog ha dålig koll på sitt eget namn på Facebook:

Marita Ulvskog säger till Expressen.se att hon aldrig ens har gått med. Hon tror att någon utnyttjar hennes namn.
– Det känns obehagligt, det är till för att lura andra människor, säger Marita Ulvskog.

Uppdatering: När det gäller Expressenartikeln så ringde journalisten oss vid 15-tiden och vi gav honom den riktiga storyn. Tyvärr verkar han vilja ha en mer mustig vinkel…

 • Nä, visst har jag missat rejält i det här fallet. Inget att hymla om. Jag är väl på ungefär samma kassa nivå som Expressen i det här fallet och det känns extremt sorgligt :)

 • Nä, visst har jag missat rejält i det här fallet. Inget att hymla om. Jag är väl på ungefär samma kassa nivå som Expressen i det här fallet och det känns extremt sorgligt :)

 • Ett par grupper jag var med i blev kapade på samma sätt. Bl.a. döptes en av dem om till någonting som hånade Astrid Lindberg och senare till någonting anti-muslimskt, minns inte exakt vad. Tråkigt.

 • Ett par grupper jag var med i blev kapade på samma sätt. Bl.a. döptes en av dem om till någonting som hånade Astrid Lindberg och senare till någonting anti-muslimskt, minns inte exakt vad. Tråkigt.

 • Jag funderar med på vad alla dessa grupper handlar om egentligen. ”Vi som gillar Stig Helmer” – vad tjänar den till? Jag tycker att alla grupper och Quiz drar ner kvalitén på FB väldigt mycket.

 • Jag funderar med på vad alla dessa grupper handlar om egentligen. ”Vi som gillar Stig Helmer” – vad tjänar den till? Jag tycker att alla grupper och Quiz drar ner kvalitén på FB väldigt mycket.

 • @Fredric: Ja. Och jag förväntar mig ju mycket mer av dig än av dem. De ringde faktiskt mig och Brit, och vi tog fram rätt info till dem men de valde den roligare och mer saftiga vinkeln att själva gruppens mening var att luras. Och ECPAT gick på den linjen också (jag är tyvärr inte förvånad i det fallet…)… Så du är ju i gott (ont) sällskap :D

 • Niclas Strandh

  @Fredric: Ja. Och jag förväntar mig ju mycket mer av dig än av dem. De ringde faktiskt mig och Brit, och vi tog fram rätt info till dem men de valde den roligare och mer saftiga vinkeln att själva gruppens mening var att luras. Och ECPAT gick på den linjen också (jag är tyvärr inte förvånad i det fallet…)… Så du är ju i gott (ont) sällskap :D

 • Carolina

  @Jenefeldt

  Det finns en ignorera-knapp. Den använder iaf jag flitigt. Funkar!

 • Carolina

  @Jenefeldt

  Det finns en ignorera-knapp. Den använder iaf jag flitigt. Funkar!

 • Om du vid ett möte utan internetuppkoppling skulle fråga hälften av dina Facebookvänner vilka grupper de är med i, tror de att de skulle kunna namnge dem? Jag tror det är få av de som gillar grupper som har någon totalkoll på vilka de är med i.

 • Om du vid ett möte utan internetuppkoppling skulle fråga hälften av dina Facebookvänner vilka grupper de är med i, tror de att de skulle kunna namnge dem? Jag tror det är få av de som gillar grupper som har någon totalkoll på vilka de är med i.

 • Pingback: Sagan om det oundvikliga: Trollen invaderar Facebook « Himmel & Ord()

 • Bo

  @Jenefeldt Det är mycket på grund av alla pokningar, quis och annat löst trams som man hört talas som förekommer där som gör att jag aldrig har börjat använda mig av det.

  Men det är rätt skrämmande hur stort det är faktiskt. Fast jag inte har lagt till en enda vän så lyckas Facebook föreslå vänner som jag knappt visste att jag kände, lite scary.

 • Bo

  @Jenefeldt Det är mycket på grund av alla pokningar, quis och annat löst trams som man hört talas som förekommer där som gör att jag aldrig har börjat använda mig av det.

  Men det är rätt skrämmande hur stort det är faktiskt. Fast jag inte har lagt till en enda vän så lyckas Facebook föreslå vänner som jag knappt visste att jag kände, lite scary.

 • Bo

  Var står det någonstans att det är de som startat gruppen som har ändrat innehållet. Tycker det det verkar glasklart att några har kapat gruppen. Hittar inget om nån som trott något annat.

  De där kändisarna, var de riktiga eller var det fejkade konton? Har inte fått någon tydlig bild av den biten.

  Har läst på lite på Flashback och detta verkar ju vara ett gigantiskt problem, vad jag förstår så har man vidtagit några mindre åtgärder b.la att man inte kan döpa om gruppnamnet på större grupper. Men det är konstigt att Facebook inte tagit till mer rejäla åtgärder för att få bukt på problemet.

  Förmodligen så har de väl ingen bra lösning på problemet, för i så fall hade de helt klart implementerat den nu. Förvånar mig inte alls om detta är dödsstöten för grupperna. Just därför tycker man ju att det det borde ligga i Facebooks intresse att få ordning på torpet.

 • Bo

  Var står det någonstans att det är de som startat gruppen som har ändrat innehållet. Tycker det det verkar glasklart att några har kapat gruppen. Hittar inget om nån som trott något annat.

  De där kändisarna, var de riktiga eller var det fejkade konton? Har inte fått någon tydlig bild av den biten.

  Har läst på lite på Flashback och detta verkar ju vara ett gigantiskt problem, vad jag förstår så har man vidtagit några mindre åtgärder b.la att man inte kan döpa om gruppnamnet på större grupper. Men det är konstigt att Facebook inte tagit till mer rejäla åtgärder för att få bukt på problemet.

  Förmodligen så har de väl ingen bra lösning på problemet, för i så fall hade de helt klart implementerat den nu. Förvånar mig inte alls om detta är dödsstöten för grupperna. Just därför tycker man ju att det det borde ligga i Facebooks intresse att få ordning på torpet.

 • @Bo – Då tycker jag du exempelvis ska läsa Ecpats bloggpost en gång till.

 • Niclas Strandh

  @Bo – Då tycker jag du exempelvis ska läsa Ecpats bloggpost en gång till.

 • NetRunner

  Och vad är det nu som är så konstigt med detta !?.Om nu någon har tagit över gruppen med en helt annan baktanke och agenda än ursprungssyftet.Bara att gå ur gruppen och glömma det som denna grupp en gång stod för.Svårar än så är det ju inte där tanken från början var positiv.Folk med mer eller mindre hjärnsläpp finns ju överallt och om man är så förvånad över detta så säger jag bara … God Morgon.

 • NetRunner

  Och vad är det nu som är så konstigt med detta !?.Om nu någon har tagit över gruppen med en helt annan baktanke och agenda än ursprungssyftet.Bara att gå ur gruppen och glömma det som denna grupp en gång stod för.Svårar än så är det ju inte där tanken från början var positiv.Folk med mer eller mindre hjärnsläpp finns ju överallt och om man är så förvånad över detta så säger jag bara … God Morgon.

 • Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Vilka grupper stödjer du på Facebook?()

 • Jimmy Ferm

  Hej… Jag har följt debatten emot dessa pedofiler (alias. Föashbackforums-användare). Jag agerar själv emot dom och tar grupper från dom och räddar dessa. Har fått mitt namn skrivet i deras forum ett antal gånger, då jag räddat grupper från dom.

  Nu har jag startat upp gruppen ”Stoppa Övergrepp På Barn” i ny och säker anda. Jag lämnar inte mina grupper. Driver för övrigt blivande föreningen ”En Trygg Uppväxt” och kommer verka för just detsamma…

  ”Stoppa Övergrepp På Barn” http://www.facebook.com/group.php?gid=147953476945
  ”En Trygg Uppväxt” http://www.entrygguppvaxt.se

  Väl bekomme…

  /Jimmy Ferm
  grundare av En Trygg Uppväxt

 • Jimmy Ferm

  Flashbackforum skulle det stå

 • Pingback: Deepedition » Mitt 2009 enligt Facebook()

 • Pingback: Deepedition » Den var tyvärr väntat: 2 kr till Haiti var vidrig scam()

 • Pingback: deeped noterar... | DeepeditionDeepedition()