Kategorier
Analys

Hundratusen tweets i #Almedalen – hur vinner man matchen?

Almedalen är slut för i år. Vad det ger är nog svårt att säga. Jag som tittat på det lite från fastlandet och utifrån kan notera att det ändå varit relativt mycket fart och siffrorna visar att det i år verkligen är ett sociala medie-år. Förra året var andelen av seminarier som pratade om sociala medier stor, i år något färre medan Twitter användes extremt flitigt.

Dock visar siffrorna att det fortfarande är en svårighet att mäta exakt på Twitter visar exemplet Almedalen beroende vilket API man använder.

  • Enligt Lissly 124 056 tweets av 17 089 användare.
  • Enligt Twingly Liveboard är det 112779 tweets av 15598 unika användare.

Det är relativt lika men fortfarande måste vi acceptera att vi inte kan få tag på precis allt. Om man däremot vill rota runt i typ de flesta av tweetsen från Almedalen så har @hampusbrynolf samlat ihop massor i en sql-dump . Även Pronto har följt vad som hänt men har ingen totalsiffra. Retriever har tittat på dels partiledarnas uppmärksamhet i sociala medier och dels på partiernas del av uppmärksamhetskakan liksom att Medieormen på SR haft koll på vad som hänt.

Noteras är att måndag till torsdag var de stora intensiva dagarna om man tittar på antalet tweets.

Och det är ganska markant att förmiddagarna varit mest intensiva för att sedan ta rejäl fart i och med partiledartalet (dump tagen i torsdags) – om det beror på tillgång till mobiltäckning eller att man orkat mest då får vara osagt:

Åter till frågan vad det ger? Efter att ha haft #almedalen på i synfältet så anar jag att mycket har varit ganska megafon-artat. Det visar också siffrorna på Twinglys Liveboard: ungefär hälften av tweetsen har mentions och då ska man komma ihåg att många valt att göra uttalanden om exempelvis partiledare som finns på plattformen genom att använda deras Twitter-handle men att det inte handlar om dialog. Samtidigt är antalet retweets oväntat lågt vilket kan tolkas att man twittrat för sina egna och utnyttjat hashtaggen för att få ut sina tweets till resten av mottagarna.

Snackisarna. Makthavare har gjort sina listor och även Pronto (se ovan) har ett antal snackisar. Det man kan notera är att #sommartorg och #gma12 onekligen ägde Twittersfären vad gällde evenemang medan @niklassvensson trots sin personliga jättewin som twittrare inte lyckas lyfta #rakasvar:

Att skapa något som finns att prata om är också viktigt. Två stora snackisar var #almedalsdrinken (som utsågs till Hetast i Almedalen) respektive Tweeq, en test av hur jämställt ens Twittrande var. Den första var mycket ”introvert” i meningen att den knappast var så intressant för andra än de som var i Almedalen (och IOGT-NTO-are som stolt kunde visa hur en alkoholfri drink blev en snackis) respektive Tweeq som blev en sann viral spridning långt utanför #almedalen men inte lyckades koppla ihop tjänsten med det seminarium man anordnade på torsdagen och den diskurs man kanske sökte.

En stående fråga är – hur ska man komma genom bruset? Ska man välja egna hashtaggar för seminarier, ska man satsa på att twittra mycket eller hänga på den stora generella hashtaggen. Det är en svår fråga att ge några enkla svar på. Att skapa synlighet kräver något extra, Studio Total totalmisslyckades i år (trots att det nu faktiskt verkar vara bevisat att det flög över Vitryssland) eftersom det inte blev någon större snackis (mer än tjafs om bevis). Att hänga upp det på ett fysiskt ting eller på en tjänst kan vara bra – att bara ”synas” i själva Visby räcker uppenbarligen inte längre om man vill nå ut i sociala medier.

Samtidigt behöver man komma åt de som twittrar mycket; att skapa relationer med de som syns på listorna och dashboardsen bör vara en hemläxa inför nästa år. Och att självklart se till att bygga relevant och intressant eget innehåll både i Twitter men också på andra ställen – säkra upp sin digitala närvaro och utnyttja flödet för att få ut flera länkar (men då tänka på att de flesta i Almedalen använder mobilen som primär skärm – sajter som inte är mobilanpassade går bort).

Än en gång visar det hela att man måste jobba med alla kanaler: att erbjuda något relevant och matnyttigt (som #gma12) och skapa relationer på lång sikt. Digital PR är idag inte någon obsolet kanal utan en del som måste integreras i hela mediemixen inför Almedalen.