Kategorier
Sociala medier

Tack Jack! Idag firar jag fem år på Twitter

Grattis till mig. Fem år på Twitter. 86505 tweets. Jag är den 5211232e som skapade konto. Och då ska man räkna in att de första åren var Jaiku vår main hangout. Men 2010 fick jag pris som Mesta Twittrare av Daytona: 30705 stycken. Länge tillhörde vi i Bubblan de med flest följare men sen kom boomen typ förra sommaren och nu, precis som med bloggarna fem år tidigare, så är det kändisarna som följs av flest. Det är som det ska vara.

Twitter utvecklas ständigt och det är idag ett verktyg för snabba nyheter, korta och koncisa konversationer, refererande och nästan i realtid (asynkront men inom ganska kort tidsspann) diskussioner. 140 miljoner aktiva användare (av nästan 600 miljoner konton) twittrar 340 miljoner tweets per dag. Hashtaggandet har skapat en ny interaktion och jag vågar säga att Twitter till viss del räddat tablå-tv eftersom folk som twittrar självklart vill att man ska se sakerna samtidigt :).

Jack Dorseys första tweet sparad till eftervärlden. Men Twitter såg inte ut sådär utan så här.

Fem år till? Jag tror att Twitter kommer behöva förändras markant inom ett-två år. De måste hitta en affär som innebär mer än att sälja sitt firehouse och lite promoted tweets mm. Annars kommer de på något sätt bli uppköpta eller inkorporerade i något annat. Men Twitter har en viktig plats i den nya kommunikationen genom sin snabbhet, mobiliteten och lättillgängligheten.

Om du vill läsa det jag skrivit om Twitter så är du välkommen att göra det under taggen Twitter här på DigitalPR eller på min andra blogg Deepedition.

Så grattis mig. Och Twitter. Följ mig på @deeped