Kategorier
Sociala medier

Twitter avföljer konton random

När jag gick in på Twitter idag hittade jag det här:

Nu tror jag inte att @stielli riktigt tog det så hårt men självklart är det problematiskt. Det är en känd bugg som Twitter inte verkar få någon ordning på: unfollow bug. Det handlar helt enkelt om att Twitter verkar avfölja personer helt random då och då. Jeremiah Owyang har skrivit en text om hur man faktiskt ska hantera det – och för oss som dels har mycket affärer på nätet respektive mycket av det sociala livet bygger på sömlösheten mellan digitalt och analogt blir det ett problem om en tjänst plötsligt avföljer personer.

Imagine this bug in the physical world: Your dear Aunt Margaret wasn’t invited to your wedding due to mail parcels gone missing, or your executive wasn’t invited to your big presentation meeting because your address book deleted him, or you couldn’t call your best friend to let them know about your funding announcement because his contact info went missing.

Det är ett faktum om med Twitter som nu har mer än en halv miljard konton blir det problematiskt, särskilt om det hela visar sig ligga i ett fel gjort i redesignen för några år sen. @matsadamczak försökte för nåt år sen testa ut vad buggen gick ut på. Tyvärr känns Twitters egen support ganska ointresserad av frågan trots att den verkat vara närvarande redan från 2008 även om de nu slutligen erkänner att den faktiskt finns. Buggen må ses som ett fånigt fel eller som ett ilands-problem men det skapar också osäkerhet om Twitters stabilitet och onödig upprördhet – och kan självklart skapa problem om man väljer att ha sin affär på Twitter på olika sätt.

Som företag bör man därmed vara medveten om buggen, och se över sina followers-listor med jämna mellanrum. Märker man att man blir avföljd kan man ställa en vänlig fråga – ibland kan användare avfölja medvetet och då kan det vara bra att få veta varför: en del av lyssnandet.