Kategorier
Plattformar Sociala medier

Facebook Pages råkade få ny design

[Längst ner i postningen finns uppdatering som förklarar varför rubriken ändrats]

De flesta i Sverige märkte nu ikväll att Facebook släppt Facebook Places här i Sverige. Tyvärr fungerar det endast i större städer – vi ute i busken får vänta ett tag. Det ryktas om att om man använder http://touch.facebook.com i browsern så fungerar det.

Det som däremot en hel del företag kommer att förvånas över är hur deras Facebooksidor ser ut. Facebook har ändrat designen för att den ska bli mer lik den som släpptes till de individuella profilerna respektive grupper, vilket lanserades idag.

Strandh DigitalPR
Uploaded with Skitch!

Flikarna är ett minne blott och jag gissar att vi nu kommer att se en utrullning av Facebooks iframefunktion och få göra om alla gamla FBML-sidor. Helt enligt deras roadmap.

Fördelarna är däremot att det är mer rent, det kopplas på nya funktioner: bland annat kan man nu som ägare faktiskt kommentera antingen som själva sidans officiella del – eller som sig själv: en funktion som varit efterfrågad. Mer är att exempelvis Facebook Answers direkt till sidan: användarna kan ställa relevanta frågor direkt i den kontext där frågan hör hemma och företaget kan utnyttja det till att ge bra svar och på så sätt stärka sin relation. Tyvärr verkar de inte tänkt på hur man ska hantera det faktum att vissa har säkerhetsinställningar som gör att bara vänner kan kommentera en persons uppdateringar – blir lite dumt i Pages-sammanhang.

För vanliga webbsajter har Facebook också förbättrat möjligheten att använda Facebook som autentisering för nya medlemmar på sajter.

Andra saker som släppts är att Facebook nu jobbar med ansiktsigenkänning för att ge förslag på taggar av dina vänner på foton. Otäckt? Inte nödvändigtvis – självklart kan du ställa om så att ditt namn inte dyker upp i förslagen som Facebooks algoritm ger.
Enligt TNW så hann de också se funktionen ”Memories” som bygger på att kunna se (öppna?) bilder från ett visst år, mest kommenterade statusar mm.

Tyvärr kan jag just nu inte berätta något mer eftersom Facebooks alla releaser verkar fått dem att gå på knäna:

Facebook | Error
Uploaded with Skitch!

Uppdatering: Verkar som om det är Pages som har problem eftersom jag nu, när jag kom in, ser de gamla flikarna igen. Emanuel har inte fått något svar heller.

Enligt Mashables källor så är det utrullningen av nya designen som ligger bakom att Facebook gick ner. Det verkar som att det inte var meningen att alla sidor skulle ändras på en gång – prototyp som inte ännu var clearad.

Credits: till @malin_strom och @saffecool för viss ny information.