Kategorier
Kommenterat

DigitalPR omvärldskollar [2010/08/10]

 • Filling in the blanks. Part 1
 • På nåt sätt skriver han sina memoarer, ett avslut för en fantastisk karriär. Det häftiga är att han väljer att göra sina egna kommentarer, rättningar och dissningar i texten på bloggen. Journalisten har här plötsligt förlorat kontrollen över innehåll.

 • Techdirt: Access Copyright Wants $45 From Every University Student For Copying & Even Linking To Copyright Works
 • Diskussionen om kopieringsavgifter är en sak. Men att en organisation 2010 försöker att ta betalt för länkande är verkligen uppseendeväckande. Metoder som försöker att förhindra, förminska eller på annat sätt sätta käppar i hjulet för hyperlänkning är oroväckande eftersom det innebär att själva grunden för internet och för samspel slås undan.

 • What happens on Twitter doesn’t stay on Twitter
 • ”The study also revealed that daily Twitter users are six times more likely to publish articles, five times more likely to post blogs, seven times more likely to post to Wikis and three times more likely to post product reviews at least once per month than non-Twitter users.” Twitter är en sak, Facebook en annan. Tillsammans med en blogg, ett youtubekonto och pressbilder på flickr blir det en bra bas för sociala medienärvaro som både skapar intresse, kännedom och handling.

 • Twitter Preparing for Promoted Tweets in Third-Party Apps
 • Twitter närmar sig att börja släppa in Promoted Tweets även i sitt API och vägen mot ett kommersialiserat Twitter är utstakad. Det intressanta är om det kommer att hålla – eller kommer användarna att förflytta sig på grund av de sponsrade budskapen?

 • Politiker sågas av nätexperter
 • Och ännu en sån artikel. Frågan är också om man ska vända på steken: är användarna för dåliga på att faktiskt ta till sig det nya?

 • Facebook: Facts, Figures & Statistics For 2010
 • Den är inte helt ny men fortfarande intressant som jämförelsetal.

 • SSWC 101
 • Mer SSWC. @bisonblog om att SSWC kan ta över där Reboot stannade.

 • BEFRIAD ZON: Allt handlar om att förstå. Därför #SSWC
 • Om mindre än en vecka är det dags. @britstakston publicerar sin text till SSWC-boken. En text om varför man väljer att åka ut på en ö i mitten av augusti.

 • CNET: Thousands of Evernote users affected by data loss
 • Fler än jag som säkert är helt beroende av Evernote för dagligt jottande. Självklart är det så att tekniken ibland fallerar, självklart – men det här visar hur man som mer och mer beroende av teknik också blir mer och mer sårbar. Ibland är det ändå så att anteckningsboken av papper och en schysst penna är säkrast – så länge man inte tappar bort den…

 • Lilla gumman: Sociala mötesplatser på 50-talet.
 • Helt enkelt underbara :)

 • Adam Green: Google Goes ”Evil”
 • En intressant analys runt Verizons och Googles samarbete runt ett ”öppet” internet. Green är skeptisk minst sagt.

 • Har vi fel om ”digital natives”?
 • Daniel tar upp en fråga som jag och @britstakston faktiskt lyfter fram i vår gamla fyrfältare – där vi också valt att undvika generationstänkandet mer och mer och istället pratar om digital vana/digital ovana.
  Det som jag saknar är dock rädsla kontra teknikvana. Problemet med ”det smala it-användandet” just vara vanan – (b) i Daniels referat: det innebär att man inte längre fascineras av tekniken och därmed går in i att saker bara ska fungera. Handlar inte så mycket om ”vad det kan göra” utan snarare att det behov man har är fyllt. Det är självklart ett problem eftersom det lätt kan stoppa den tekniska innovationen. För jag skulle vilja påstå att innovationen inom kommunikationsplattformar fortfarande är stor.

  Det som det här visar samma behov som vi alltid haft: att de grupper som har erfarenheter behöver inte bara lyssna och lära av de grupper som är yngre och skaffar sig vana vid ny teknik utan också lära ut.

 • Wikipedia och galningarna
 • Det här är så bra texter och @axbom ger kritikerna en minnesbeta så det heter duga. Håller också med i wiki-teknikens höga inlärningströskel vilket är oerhört synd då ett enklare gränssnitt skulle skapa mycket fler möjligheter av forskare och kunniga pro-ams som kunde delta i skapandet av Texten.

 • Google Public Policy Blog: A joint policy proposal for an open Internet #sdpr
 • Öppenhet, transparens men också olika kryphål för att kunna differentiera trafik.

 • Eva Cooper: Me and my amazing life on Facebook
 • Eva har en annan upplevelse av det där med ”skryt” på Facebook.

 • Facebook tilltalar våra behov
 • Äntligen någon sorts tanke bakom analysen.

 • Skyll inte skrytet på Facebook
 • Den här artikeln är i sig ett bevis på Jantelagen. Karl Dalén jämför positivitet med skryt. Tycker det mer visar på hans inställning än på någon ”beteendereform”. Hela den här diskursen känns faktiskt som en rejäl rötmånadsstory: inget att skriva om så försöker man binda ihop skryt… Beigt.