Kategorier
Konferens Sociala medier

Steve Rubel på Disruptive Media

Steve Rubel kommer prata om fem nyckeltrender.

111 domäner per månad besöker amerikaner.

2554 websajter besöks av amerikaner per månad.

1. Satisfaction guaranteed

Konsumenter använder sociala medier för att få sina problem lösta. Människor jobbar tillsammans – support och kundtjänst blandas med PR. Lyssna och auditera hela onlineupplevelsen, skaffa helt enkelt ett helikopterperspektiv. Google is your homepage. Fundera helt enkelt vad är det som människor söker efter när de söker efter din produkt. Använd exempelvis Google Insights. Monitorera de två första sidorna. Bygg digitala ambassader – bättre konsumenttjänster och support. Viktigt att finnas där – ha personer som kan svara, prata med. Var beredd att agera snabbt och finnas där direkt. I slutändan måste man se till att vara omnipresent – finnas överallt för det ger möjlighet att svara på många frågor, skapa många plattformar.

Steve Rubel ger exemplet Starbuck Ideas. Öppnar upp kundkontakten och skapar interaktivitet. Att skapa en hub är nödvändigt – allt handlar om att skapa ambassader på de ställen där människor finns, de kopplar den till My Starbucks Idea som hub.

2. Media Reforestation

Media går igenom en stor förändring genom att gå på digitala arenor. Printversionerna går ner. Kindle säljer böcker – ofta 35%. Inom tio år kommer media vara helt digitalt och det innebär att de måste hitta helt nya modeller. Steve föreslår att läsa Jarvis bok What Would Google Do. Viktigt att titta på sitt mediaekosystem på ett brett sätt. Alla amerikanska medier är idag på Twitter. Varje person och varför varumärke kan bli ett media – utan att behöva gå via traditionella medier. Man kan bli “kurator” när det gäller innehåll – genom att välja sin egen nisch och aggregera innehåll. Allt måste tänkas om – användare använder ett par ord på en sajt för att avgöra om det är intressant eller inte. Media måste tänka om och omvärdera hur man värderar målgrupper, träffar mm. Tar exemplet Nissan 370Z (talk370z.com) – plockar ihop innehåll och kurerar det. Nästa exempel är TheFordStory.com – det är när brand becomes media. Consumerelectronicsinsider.com samlar ihop det som pratas om Intel och sånt som är intressant för Intels målgrupp från alla mediainputs. Kureringexempel är Alltop – ett lateralt sätt att nischa sin innehållskurering.

För att bli kurator av innehåll handlar om att ha en person som är informationjunkie, som förstår nyhetsvärdering.

Intel väljer att visa stories om AMD och även om saker som inte är så bra för Intel.

3. Less is the new more

Det finns en backlash mot överkonsumtion även inom media. Filtrering blir viktigare och fr a handlar det om att skapa en selektiv ignorans. Om nyheterna är viktiga så kommer de att hitta oss. Vänner och kontakter är de viktiga filtren. Social network kommer att bli inbäddade var helst du befinner dig.

Skapa användarnytta: låt användarna välja dig där de är och så med partners, låt det växa med professionella. Snygga till och omskapa sökhyllan. Tar exemplet Kraft på Iphone,

4. Corporate All-stars

Bland de anställda som använder sociala medier kommer det finnas personer som kan bygga sina egna varumärken. De skapar intresse och på så sätt skapar intresse för varumärket och förtroende. De behöver inte vara i marknadsställning, det kan vara vem som helst som kan varumärket, som känner det och som är engagerad.

Koppla ihop konsumenterna med varumärkets stjärnor. Ge dina stjärnor frihet och möjlighet. “Second Life was digital marketings Vietnam”. Se till att dina stjärnor får plats och möjlighet att lyssna aktivt. Ge dem verktyg. Du vill att dina anställda ska vara varumärkets ambassadörer – ge dem möjlighet.

Exempel är @kodakCB som är en Kodak-bloggare. Och sen självklart Scott Monty från Ford – han engagerar sig i diskussionerna. Exemplet Pepsi Cooler tog upp ett antal bloggare. Att ha så många ingångar är viktigt men det måste också skapas och vara igång. Men se till att starta åtminstone ett. Scalability. Finns det inte en risk att all-stars blir bara det personliga varumärket. För företag måste dessa också vara lagspelare. Tog upp Zapposexemplet som vuxit upp på digitala arenor.

Frågar Ving som just nu handlar om en enskild person som sköter alla sociala medieplattformar.

5. The power of pull

Vi har länge använt push. Nu är det minst lika viktigt att se till att man är upptäckbar – att man finns där, att låta människor hitta varumärkets innehåll. Sök i sociala nätverk kommer att bli stort. Tar upp Twitters nya ingång där alla länkar kommer att indexeras. Nästa steg är att Facebooks innehåll kommer att bli indexerat. Som jag själv säger – all marknadsföring måste tänkas viral.

Skapa resurser för att skapa och öka konversationen. Adaptera istället för att uppfinna. Skriv för de som söker inte för de som läser. Lär helt enkelt hur Google tänker och hur de som söker tänker när de gör sina sökningar. Genom att skapa en närvaro genom ambassader, ambassadörer och då blir man hittad.

Sammanfattning

Publicly engage consistently and regularly. Create or aggregate meaningful content. Be simple and utilitarian. Be fast, fun and flexible. Think relationships, not campaigns.

Steve Rubel berättar att Twitter tänker att också addera ett reputation-system. Men vi har våra egna rep-systems: vänner, personer som vi litar på ex.

Ska man hyra personer som all-stars? Helst inte. Den som är i organisationen är mer trovärdig och mer säker. Viktigt är också att “not broadcast – engage”.

“The more oars in the water, the better and faster the boat will go”

PR är den rätta branschen om vi gör rätt. Vi måste ha sanna röster, autentiska röster. Om man ska hitta historier ska man kanske fråga efter vaktmästarna, städarna och de personer som sällan tänks in som ambassadörer.

Billy McCormac ställer en fråga om det är samma trender som fungerar inom politik och opinion. Rubel förklarar att Obama chockade världen. Det borde vara enklare att skapa en närvaro i opinionsarbete.

En fråga om krishantering genom sociala medier.

Innan man startar – lyssna bakåt kanske  sex månader. Kurering är inte i kris det bästa utan att vara närvarande och skapa innehåll. Be om ursäkt och berätta att du ska fixa det hela.

Kommentar: marknadschefer är lätt paranoida när det gäller personer som man anställer. Hur gör man när relationen inte fungerar? Det finns alltid en risk. Jag har ju själv gjort det :).

Allt måste kopplas ihop: marknadsföring, pr, support och kundtjänst.

 

Ps. Jag kommer att länka upp allt senare. Ds.