Kategorier
Konferens Sociala medier

Reflektioner efter Disruptive Media

Det bästa Disruptive Media har gått av stapeln. Det var en succé och Annika Lidne visar att hon verkligen har skapat ett event som inte bara är det viktigaste för sociala medier i Sverige utan från och med nu har en vikt även internationellt.

Jag har bloggat under dagen varje session och kommer att länka upp det bättre, snygga till och revidera framöver men det är tre saker som känns som viktiga att sätta på pränt i slutänden:

  1. Sociala medier är idag något annat än bara för säg ett halvår sen. Det är idag på riktigt – det är inte längre en extrakanal utan vi går snabbt mot den förändring av inställning som en del av oss pratat om länge. Företagen börjar sakta men säkert att koppla ihop trådarna. Flera av talarna – fr a Brian Solis och Chris Heuer visade på hur sociala medier faktiskt handlar om affärsutveckling. För min egen del skulle jag vilja påstå att vi snabbt rör oss mot en situation där det inte bara handlar om det utan faktiskt är rent affärskritiskt: det varumärke som negligerar att börja lyssna och sedan engagera sig genom att konversera istället för att “megafonera” enligt gammalt kampanjtänkande kommer att tappa inte bara tråden utan positionerna.
  2. Brian Solis påpekade fr a två viktiga saker som jag tycker är centrala: a) sociala medier är ännu inte mainstream – alltså måste vi inse att annan kommunikation måste till. Själv menar jag att integrationen är extremt viktig. Nej, få varumärken kan enbart jobba med sociala medier. Saltå Kvarn (tack Johan Ununger för all marknadsföring av mig från scen :)) är ett av få undantag eftersom det dels handlar om ett nästintill extremt lovebrand. Det handlar inte om antingen eller utan om att idag sätta igång sitt sociala medie-engagemang för att inte behöva starta det när alla andra redan tagit sina positioner, lärt sig allt. För sociala medier kommer att bli precis som webben – en självklarhet. De olika föreläsarna var inte helt ense om värdet av att bygga strategier för sociala medier. Själv är jag rätt säker på att det behövs. Och det behövs mätas. Men jag gillar tanken på att flytta över betydelsen av ROI från investment till involvement som Henriette Weber beskrev. Kommer att skriva en enskild postning om det senare.
  3. Transparens ja, personligt ja. Men det finns gränser. Brian Solis var oerhört välformulerad om det faktum att om man verkligen tror på att ett varumärke ska kommuniceras via användare så måste det också vara konsistent och det personliga måste koppla till de värden som varumärket vill stå för. Sociala medier har haft sin vilda västerntid – men nu går vi in i en tid av industrialisering och effektivisering. Då förändras också spelreglerna.

Ett stort tack till alla som var med och gjorde Disruptive Media till en fantastisk smältdegel. Chris Heuer är min nya idol och Brian Solis visade sig inte bara vara en riktig smartskalle utan en mycket trevlig sådan. Johan Ununger – jag är nog inte ensam om att fascineras av den mannens smartness och ödmjukhet.

Och Annika Lidne. You rock.

Uppdatering: Läs också Sporrings reflektioner. Fredrik har sammanfattat det mycket bra här.