Kategorier
Plattformar Sociala medier

Twitter adderar ett aktivitetsflöde

Uppdatering: Twitter har återgått till den gamla funktionaliteten för vissa av oss medan andra fortfarande verkar ha Activity stream.

Vanligtvis när saker inte fungerar som det ska, oavsett om det gäller Facebook eller Twitter, så brukar det handla om att tjänsten håller på att uppdateras. Under flera dagar har flera användare av Twitter haft kaos bland vilka man följer och inte. Det verkar berott på att Twitter implementerat ett antal förändrade menyer och den nya Activityfunktionen respektive ett nytt flöde för aktivitet runt ditt konto.

För att se vad personer som du följer på Twitter har du förut varit utlämnad till att antingen bara hänga med i själva flödet, eller för att hitta vad folk retweetar och vad som retweetas av dina inlägg gå in under en flik. I det nya Activity-flödet får du idag dessa samlade inklusive se vilka som följer vilka, vilka som retweetar vad osv.

Twitter / Activity

 

Även det egna mentionsflödet numera döpt till ditt twitternamn har förändrats där det inte längre bara är @mentions utan också händelser: exempelvis att personer följer dig, vem som gör dina inlägg som favoriter och lägger dig i listor:

Twitter / Activity on You and Your Tweets

Det hela är ett sätt att skapa en bättre översikt över sina sociala nätverk och självklart också ett sätt att dra användare till webbversionen av Twitter: att ha koll på inte bara vad folk säger utan vilka de börjar följa, vilka listor man blir tillagd i och liknande fyller behovet av nyfikenhet liksom att det tar bort incitamentet för flera tredjepartstjänster liksom att det inte längre är nödvändigt att ha mailnotifieringar på samma sätt – om man vill ha koll.
Det är också för företag en smart funktion eftersom man nu enkelt och snabbt kan se vilka som lägger till företagets twitterkonto till sin följarskara, se vad som retweetas liksom att lite enklare följa de sociala kopplingarna personer har och skaffar sig.
Det här är ett rejält steg in i en ganska påtvingad transparens för användare av Twitter vilket gissningsvis kommer ge en hel del diskussioner. Samtidigt är det nödvändigt att Twitter hittar nya förbättrade funktioner eftersom de för tillfället är den tjänst som förnyat sig minst under den senaste tiden. Jag tror dock att flera användare kommer känna det som en mindre önskvärd utveckling: Twitter har i sin öppenhet ändå varit relativt anonymt jämfört med många andra nätverk. Nu finns möjligheten att enkelt följa personer i mer än deras uppdateringar – och företag kan på så sätt få en bättre koll på enskildas nätverk och aktivitet.