Sedan amerikanska valet har många X-användare valt att lämna plattformen efter att Elon Musk öppet uttryckt politiska åsikter och använt X för att lyfta fram specifik politik. Många har istället gått över till Threads, Metas textbaserade sociala media, medan en del även har börjat skapa konton på Bluesky. Skillnaderna mellan plattformarna är dock stora: Threads har cirka 300 miljoner månadsanvändare (en ökning med 15 miljoner på en vecka) medan Bluesky nyligen nådde 16 miljoner användare totalt. Detta kan jämföras med X, som har ungefär 350 miljoner månadsanvändare (250 miljoner DAU).
Är Bluesky något att bry sig om?
Om man ska jämföra Threads och Bluesky kan man börja med det faktum att Bluesky valt att inte ha en algoritm som påverkar flödet lika starkt som Threads. Threads bygger sitt flöde på en intressegraf – vad du klickar på, stannar på och skriver om styr i hög grad ditt flöde. Bluesky håller fast vid den sociala grafen, vilket innebär att innehåll från personer du följer visas mer frekvent. Den sociala grafen fokuserar på relationer mellan användare, vilket betyder att ditt flöde framför allt formas av vad dina kontakter delar och skriver om. Du kan också själv manuellt styra flödet och segmentera efter olika intressen. Threads har valt att nedprioritera politiskt innehåll till förmån för mellanmänskligt innehåll, medan Bluesky inte styr innehållet på samma sätt än så länge.
Företag på Bluesky och Threads
När det gäller företag och annonsering på plattformarna ser framtiden olika ut. Threads planerar att införa annonser i början av 2025. Hur detta påverkar användandet återstår att se och beror mycket på hur Meta väljer att genomföra annonseringen. Historiskt sett har införandet av annonser på plattformar som Facebook och Instagram bidragit till ökade intäkter och intresse från företag, men det har också lett till en del användarprotester och minskad användarupplevelse på grund av en ökad mängd reklam och störande innehåll. Hur Meta hanterar balansen mellan annonser och användarupplevelse blir avgörande. Bluesky har ännu inga annonser och har heller inte presenterat en klar affärsmodell för hur plattformen ska hållas igång utan dem.
Företag är fortfarande relativt ovanliga på båda plattformarna. På Threads finns ett mindre antal företag som valt att fokusera på community och dialog med användarna, ofta på ett underhållande och ibland ”unhinged” sätt. På Bluesky är det främst teknikföretag och medier som är aktiva, och deras närvaro liknar ofta den de har på X.
En annan viktig skillnad är att Threads är tätt knutet till Instagram, vilket påverkar användarbasen genom enklare onboarding, eftersom användare kan använda sitt befintliga Instagram-konto för att komma igång, samt en initial demografisk överlappning. Dessutom följer Instagrams algoritm med i början, vilket gör att användarna får ett mer personligt anpassat flöde från start. Denna effekt minskar dock i takt med att Threads utvecklas och blir mer självständigt. Det innebär också att företag inte behöver säkra sina varumärken på Threads på samma sätt som på andra plattformar, eftersom användarnamnet på Instagram automatiskt kopplas till Threads. Bluesky använder ett ”first come, first serve”-system för användarnamn och tillåter även att man ändrar sitt användarnamn och sin URL till en egen domän, vilket är intressant ur ett framtida perspektiv med federerade sociala medier.
Både Threads och Bluesky satsar på API och öppna protokoll, vilket gör dem intressanta för framtida utveckling. Bluesky har utvecklat sitt eget federerade protokoll, AT-protokollet, som möjliggör decentraliserad kommunikation och ökad kontroll för användarna. Threads använder ActivityPub, samma protokoll som Mastodon, vilket möjliggör interoperabilitet med andra nätverk. Detta kan ge företag möjlighet att integrera sociala funktioner i sina system, förbättra dataanalys eller skapa kundanpassade upplevelser.
Hur ska företag och organisationer göra med Bluesky? Är det värt att skaffa ett konto? Ska vi vara aktiva där?
För företag och organisationer som inte har en strikt policy för due diligence på alla nya plattformar kan det vara klokt att säkra sitt varumärke och registrera sitt namn på Bluesky. Även om ni inte har planer på att vara aktiva nu, kan ett registrerat konto ge er en framtida fördel om plattformen växer i betydelse.
För företag där varje ny plattform kräver en omfattande due diligence bör fler faktorer övervägas. Här handlar det om att utvärdera plattformens säkerhet, stabilitet och relevans för företagets affärsmål, samt bedöma eventuella risker och om användarbasen passar era mål. Bluesky har inte uttalat sig specifikt om hur de hanterar varumärkesintrång, men troligtvis kommer de att följa samma linje som andra plattformar idag och se till att etablerade varumärken får behålla sina namn. Men detta är inte säkert än.
Om ditt företag har som strategi att skapa dialog, bygga community eller har ett tydligt fokusområde som engagerar målgruppen, kan det vara värt att undersöka om er målgrupp finns på Bluesky och om det pågår diskussioner om ert företag eller relevanta ämnen. För företag med bredare målgrupper, som ser sociala medier som en kanal för att dela nyheter utan att driva konversation, är Bluesky förmodligen inte lika effektivt på grund av dess mindre användarbas och den begränsade räckvidden jämfört med större plattformar. Plattformens nuvarande fokus på gemenskap och direkt interaktion gör den mindre lämpad för företag som enbart vill sprida information.
Sammanfattningsvis:
- Om ni har ett varumärke som ofta riskerar att bli uppsnappat av andra, eller om ni inte har en strikt compliance-policy: skapa ett konto på Bluesky för säkerhets skull.
- Ta reda på om er målgrupp finns på plattformen och om det förekommer diskussioner om ert företag eller ämnen som är relevanta för er verksamhet.
- Har ni en strategi som bygger på konversation och community? Då kan Bluesky vara värt att överväga. Om er strategi handlar mer om att skapa innehåll kan Bluesky vara mindre effektivt, särskilt om er nisch inte har en stark närvaro där.
Behöver ni hjälp att säkra er närvaro på Bluesky eller utveckla en strategi för sociala medier som passar just ert företag? Vi kan hjälpa er att bygga ett engagerande community, skapa dialog eller nå ut med ert innehåll till rätt målgrupp. Hör av er, så tar vi nästa steg tillsammans.