Kategorier
Kurser Plattformar Sociala medier Socialbydefault Strategi Taktik

Tre format för perfekt timing i sociala medier: om nya trenden av stories och disposable media

Idag släpper Whatsapp sin Stories-funktion. Alla Facebookägda plattformar har nu en disposable media-funktionalitet. Det är en viktig indikator på hur kommande år kommer att utvecklas i sociala medier. Viljan att spara allt, att skapa bestående innehåll har fått ett syskon i innehåll som försvinner direkt det sänds eller efter en kort tid.

Redan när Snapchat började ta fart började vi prata om disposable media. En av våra viktigaste insikter var att Snapchat förändrat väldigt mycket av den inställning vi har till vad vi producerar online. Oavsett vad som händer med Snapchat framöver så har deras val att satsa på disposable media omformat sociala medier.

Vi höll en presentation på Webbdagarna i Malmö om fenomenet och mötte inte oväntat en hel del motstånd. Tanken att vi faktiskt vill spara det vi producerar, arkivera och kunna ta fram saker i efterhand är stark hos många i vår generation. Men millenials ändrade  inställningen. I vår spaning runt 2017 och sociala medier förutspådde vi att just disposable media kommer bli en av de stora och viktiga utmaningarna att titta på under kommande år och vi gjorde ett avsnitt om det i höstas.

Instagram startade utvecklingen av realtidspublicering

Utvecklingen startade självklart redan i samband med Instagrams genomslag, att vi inte längre producerade saker för att minnas utan för att berätta om det vi gör just nu. Det är också i grunden en utveckling av visuell storytelling där bilden är den viktiga delen. Självklart är också rörlig bild en viktig del av utvecklingen – en trend som vi såg ta ordentlig fart redan 2016.

Utvecklingen av Snapchat och innehåll som försvinner är också logisk utifrån ett tidsperspektiv. Medan vi traditionellt har levt efter tanken på on demand: att ha tillgång till media för att minnas, så har vi under de senare åren rört oss mer mot ett realtidsflöde: allt finns kvar men är inte intressant mer än en kort avgränsad tid. Idag är vi mitt i ett live-flöde: det som händer händer nu – och värdet ligger i en kort avgränsad närvaro – det vi kallar superlive. Sociala medier är idag ett tidskontinum mellan on-demand via realtid till superlive. Alla tre skapar olika värden och blir därmed en del av en helhet.

Genom att addera Stories har plattformarna blivit “multi-tools”: med format som landar i alla tre tidsperspektiv. Idag har de största plattformarna funktioner för disposable media och fr a Facebook har satsat stort på att integrera “stories” i alla sina plattformar: först Instagram Stories, som genererade en mängd anklagelser om att det var kopierat från Snapchat, sedan Messenger Stories som följdes av Stories i Facebook, och nu slutligen släpps Stories i Whatsapp.

Låt oss definiera disposable media

I korthet handlar disposable media om kanaler eller funktioner där det vi producerar faktiskt försvinner. Antingen direkt (Instagram Live eller Snapchat DM) eller en kort avgränsad tid (Snapchat Stories, Instagram Stories, FB/Messenger Stories, Periscope, Whatsapp stories). Det intressanta att notera här är att allt som är live inte är disposable media: Facebook Live och Youtube Live blir kvar, de blir on demand-filmer och en del av ett flöde. Samtidigt har mängden av innehåll som produceras delvis gjort allt innehåll till disposable media: vi tittar sällan på gammalt material, och tar man Twitter så finns tweetsen visserligen kvar men sällan återgår man till tidigare tweets. Facebook har till och med länge börjat att komprimera ihop gamla postningar som inte fått engagemang. Det finns kvar, syns inte och är till och med svåra att hitta trots att man söker efter dem.

 

Det intressanta med alla Stories-funktioner är att de dels bygger på möjligheten att publicera bilder och filmer som inte behöver vara perfekta, helt igenom färdiga och ibland lite tongue-in-cheek. Det bygger även på underhållning: genom olika linser, möjligheten att addera korta texter, roliga bilder, emojis mm så skapas en ytterligare nivå av tonalitet och berättarformat. Vi ser hur framgångsrika “lenses” blir en del av populärkulturen (minns Snapchats regnbågsspya) och liksom tvingar företag att titta på hur de ska kunna använda den här typen av berättande för egen del.

Snapchat har redan bildat skola för innehållsproduktion och att hitta nya sätt att berätta en historia, inte minst för olika medieföretag som använder dem, men också för influencers. Men om det för många influencers startade med Snapchat så är det idag framförallt Instagram med Stories som tagit över. Genom Stories innebar det större möjligheter att arbeta både med realtidsbilder i det vanliga flödet, och med de mer tillfälliga berättande bilderna i Stories. När sedan Instagram nu också adderade sin live-funktion innebar det att de har tillgång till alla tre olika format för sitt berättande på samma plattform.

Utvidga storytelling och gör mer av din historia

De tre tidsformaten är kanske den viktigaste utmaningen för företag och organisationer. Disposable media handlar inte om att minska kvaliteten och öka kvantiteten, utan det handlar om att utveckla den story man vill berätta genom fler perspektiv. Vårt traditionella flöde i såväl Facebook som på alla andra plattformar är inte (längre) kronologisk utan mer händelse- och algoritmstyrt. Genom att addera Stories till berättelserna får man då en möjlighet att berätta sin historia under 24 timmar som en linjär historia.

För företag innebär det att börja tänka i flera nivåer: det vanliga flödet, uppdateringarna på Facebook, Instagrambilderna osv ska kunna mycket mer stå för sig själva medan Stories (nej, än så länge finns inte stories för Facebooksidor men det lär komma inom kort) handlar om att kunna addera korta bilder, filmer och texter som sedan kan skapa en unik och “vip”-känsla genom att sända saker live.

Vad behöver du som varumärke göra?

Idag behöver vi strategiskt titta på varje kanal utifrån dess funktioner, och se att content marketing handlar om att kunna nyttja flera format för att hela tiden vara relevanta i vår storytelling. Hur kan du exempelvis i Instagram bygga ett intressant flöde av dels nedslag med hjälp av det vanliga flödet, med bilder och filmer som kan stå för sig själva och berätta en viktig del av din story samtidigt som du med hjälp av Instagram Stories kan addera bakom scenen-material, berättelser om produkten, tips och tricks mm. Som grädde på moset ser du självklart till att med jämna mellanrum ge dina fans möjligheten att följa en livesändning med intervjuer eller korta nedslag i coola events.

Disposable media-trenden är garanterat en av de kommande årens viktigaste utveckling och som företag och organisationer är det viktigt att förbereda sig. Vi arbetar ständigt med att hjälpa våra kunder att utveckla strategi och taktik för deras sociala medier och idag är disposable media en självklar del. Vi har också tagit fram en speciell kurs runt disposable media och live-formaten, som med fördel kan kombineras med en workshop runt detta. Vill du veta mer om detta så hör gärna av dig till oss!

Ps. Det är intressant att notera att Snapchat inte rasade mot Facebook när de valde att implementera Instagram Stories, till skillnad mot en del användare. Evan Spiegel visste att han gjort något som alla ville kopiera – och Snapchat håller nu på att förändras i samband med sin aktieintroduktion till ett företag som kommer inrikta sig mer på AR och MR snarare än bara vara ett socialt media. Ds.