Kategorier
Konferens

#webbdagarna del 6 Postioneringsspåret

Jag valde positioneringsspåret. LBS och att utnyttja det för sin affär.

Först ut Martin Snygg från FPX i Gävle.
Visar lite på vad som finns och tittar på Foursquare och H&Ms test av tjänsten med olika erbjudanden. H&M i Gävle: 11 incheckningar – Martin har gjort fem. Uppenbarligen är inte positionering stort.
Facebook Places tagit ledningen på många sätt. Och datan kan man göra mycket med. Martin tar ett aktuellt exempel: Pontus by the sea. Gårdagens mingel var situerat där. Problemet är att kartornas positioner inte är helt exakta. Att se till att aktivt jobba med att ens företags position på Google Maps är viktigt eftersom det . Det finns mängder med data men alla har den inte öppen. Örebro ett bra exempel på att jobba med öppen data. San Fransisco släppte sin data – och 48 appar byggdes på det. Ett antal exempel: Ushahidi.
Viktigt att sätta allt i relation. Globalt sett är det nio procent av alla telefoner som har GPS men det finns 4,2 miljarder mobilabonnemang – det är lika många som det finns tandborstar. Martin tar sedan upp Google Latitude och deras Prediction API som kan se avvikelser. Framåt ser Martin smarta agenter – applikationer som föreslår bättre ruttförslag, som utgår från ditt rörelsemönster. Han ser också bättre inomhuspositionering och ökad medvetenhet ger ökad användning. För om bara nio procent telefoner har gps så måste man inse att 70-80% av all information är möjlig att placera.
Fråga från publiken om exakthet: positionering är relativt exakt: gps runt tjugo meter. Bäst är hybridpositionering som utnyttjar alla system.

ESRI kommer upp på scen. Dags för GIS. Läget och positioneringens betydelse. Att beskriva den fysiska verkligheten digitalt.
Ett case där man använt geografisk data för att skapa en demografisk och numerär profil över ett visst område. Genom att sedan lägga på medieplattformarnas räckvidd. Också ett case att genom GIS bygga profil för viss geografisk yta: vad finns inom ett visst område. GIS används för att bygga bättre medieplanering för marknadsföring – bättre data och beslutsunderlag. GIS handlar om att multiplicera kunskap genom att addera olika datakällor som är geotaggade.

Nu dags för Jung von Matt och två case runt positionering. Appar som huvudkanaler. Först MiniGetawaySthlm. 11000 deltagare och rejäl reach internationellt. ”GTA på riktigt”. Snygg casefilm. Hur gick försäljningen – konverterade kampanjen? 108% ökning. Varför fungerade det? Ett antal anledningar: Ett rejält pris: starkaste incitamentet måste många gånger vara ett riktigt fett pris att vinna. Teknik + insikt om målgruppen – vad är det som triggar dem? Man använde sig av spelstrategier som skapade förväntan och samtal innan. Det ska vara lätt att förstå spelet – och spännande. Det handlar om att ge hela tiden: det var kul hela tiden. Sen jobbade man med en begränsad spelplan – det förstärkte intresset. Summan av de punkterna gjorde kampanjen framgångsrik. Men vad gick fel? Men servern kraschade efter trettio sekunder. Molnet och skalbarhet för redundans. Sedan blev tävlingen hackad, behöver personal närvarande som kan plocka bort det misstänkta. Problemet att någon tar api och gör en egen där ingen var anonym. Anonymisera signalerna. Sen ändrade Facebook sitt Connect. Undvik att vara beroende av en tredje part. Telefonnätet överbelastades sista finaldagen och där behöver man ha kontakt med leverantörer. Kolla alla disclaimers: Apple stoppade appen första svängen.
Jung von Matt gjorde Googles Heat MWC-app. 10000+ nedladdningar bland de 60000 deltagarna på MWC. I det här handlade framgångarna: nyttan i att kunna se var rätt personer var. Här handlar det om business och kontakter – inte om att vinna ett pris. Appen måste vara intuitiv. För övrigt samma som Mini. Problemet var att Android Market att de inte tillät kampanjappar. När det gäller internationella appar viktigt att se till att appen är funktionell i offline.

– At this touchy thingy. Never mind the default.

Location:Klarastrandsleden,Stockholm,Sverige