Kategorier
Kommenterat

Kortbloggat 12-18 januari (re:pub)

  • Ryktet om Jaikus död är betydligt överdrivet
    Wass påpekar att Facebooks statusrad är mikrobloggande. Det är sant och med den nya featuren att kunna kommentera det skrivna innebär att det har en potential. Problemet är snarare att Facebooks statusuppdateringar har en så kort livslängd genom att de mycket snabbt försvinner i flödet.
  • The story of the #svpt hash tag
    ett blogginlägg om #svpt och svenskar på twitter. Något nytt? Nej.
  • Calais 4.0 Released: Linked Data Meets the Commercial Web – ReadWriteWeb
    Web 3.0 eller semantic web är tidigt men intressant. Calais 4 är släppt som tillför en viktig del: sammankoppling mellan innehåll å ena sidan och metataggning å andra.
  • Could This Be Your All-in-One Social Network? – ReadWriteWeb
    Det här är intressant och även om jag fortfarande tror att killer app för att verkligen skapa en social webb för alla måste bygga på en virtuell värld så bygger det här på att samla sina spår och sin navigation och tillgång till sitt content på ett enkelt och enhetligt sätt.
  • Slashdot | Woman Claims Ubuntu Kept Her From Online Classes
    Det kan vara en fake, det kan handla om en illa lagd rättshaverist. Det intressanta ligger i diskussionen om hur early adopters, geeks och open source change agents misslyckats med att förklara saker och ting – respektive det faktum att Windows är ett defacto standardsvar för alla. För Windows är det något att hantera och vara rädd om – för de övriga måste man inse att ungefär 75 % av alla användare tänker som den här kvinnan: får man en cd som ska installeras så försöker man det. Köper man en dator med förinstallerat OS utgår man från att det är Windows.
  • Stefan Swärds problem som bloggare « Emanuel Karlstens blogg – redaktör Dagen.se
    Ett intressant perspektiv på att använda bloggen som del av en organisation och fr a som förtroendevald/tjänsteman i en idéburen ideell organisation.
  • Apples vd sjukskrev sig och aktien störtdök
    Aktiekursen föll som väntat. Och artikeln känns väldigt okunnig om varför – helt enkelt att det också handlar om ett lovebrand på ett helt annat sätt än något annat företag inom segmentet – kanske inom något annat segment. Men precis som man påpekar: Jobs är visserligen extremt ihoptvinnad med Apple. Myten Jobs och myten Apple hänger ihop – samtidigt som det innebär att man måste hitta en ny person att mytologisera. Igår tyckte jag att förslaget Jonathan Ive var konstigt eftersom han varit så osynlig den senaste tiden men frågan är om det inte handlar om att det är en person som är möjlig att börja bygga en mytologi runt när det gäller Apple. Han är deras design (precis som Guy är deras marknadsföring)
  • YouTube skjuter sig själva i upphovsrätts-foten | Nätkoll.se | Nyhetsbloggen om nätets affärer
    Mycket dumt. Säkert någon juridisk vinkel som Google valt att följa men dumt. Håller med Nätkoll: det här urholkar grunden för Youtube: UGCn
  • Jaiku goes open source | jardenberg unedited
    Jaiku blir Open Source och Google upphör att aktivt utveckla tjänsten. Den vidareutvecklas under företagets frivilliga 20 %-projekt och sedan med hjälp av andra. Jardenberg har i sin analys ett antal bra punkter även om jag inte håller med honom om grunden att Twitter suger. För min del handlar det om två olika filosofier för mikrobloggande: det ena som bygger på krav på svar och det andra som bygger på kommentarsbaserad konversation. Helt enkelt så här: på jaiku är en postning utan kommentarer meningslös – dels fungerar inte länkar i primärposten och dels försvinner det snabbt. På Twitter är det tvärtom – där är primärpostningen i ensam majestät och beroende på vanan hos Twitteranvändaren så kommer varje kommentar till den postningen vara en egen primärpostning. Jaiku bygger enbart på att det sker en konversation om varje primärpost. Det är helt enkelt två olika användningsområden – och filosofier. Medan Jaikupostningens – och ämnets – utveckling är vertikal och ordnad så sker utvecklingen av Twittertråden – och dess ämne – på flera plan och grenmässigt. Svårare att följa ja men snabbare och enligt mitt tycke mycket mer spännande. Genom de mashups, specialiserade sökningar, apps och annat som kommit till för Twitter så blir det användbart och ruggigt snabbt många gånger.
    Jag tycker helt enkelt att det är rätt ointressant att fundera på vad som är “bäst” utan hellre fundera på vad som passar bäst i vilket sammanhang – Twitter är definitivt bäst när det gäller att använda som marknadsföringskanal, det är mest likt bloggandet. Jaiku bygger starkare på relationer där faran också finns att grupperingar sluter sig. Svenska Bloggy är något som fortfarande har sin framtid framför sig men i sitt nuvarande tillstånd är ett försök att packa in all funktionalitet på samma gång – en vågad strategi.
  • Apple COO Tim Cook could be in line to replace Steve Jobs – Nov. 10, 2008
    Spekulationer om att det hela också kan vara en testballong för hur marknaden skulle tänka att Cook skulle på riktigt styra Apple-skutan. Någon?
  • Apple Media Advisory | SYS-CON INDIA
    Säkert ett mycket medvetet drag är också att släppa mailet – som visar att Steve Jobs fortfarande har kontrollen och inte är död. Intressant ur ett pr-perspektiv är att man låter hans gissningsvis kännetecknande ihopskrivningar vara kvar för att stärka autenciteten.
  • Apple: Jobs to Take Medical Leave of Absence
    Att Jobs varit sjuk vet vi sedan förra veckans Keynote men att det kräver att han går åt sidan var nog inte väntat. Självklart breakade nyheten snabbt på Friendfeed och får ett våldsamt snabbt fotfäste i de sociala nätverken.
  • Då passar det att gnälla…
    Onekligen en roande poäng
  • De flesta tycker väl att det är bra, antar jag…
    Intressant postning om arkitektur och urban sociologi- vad är det som faktiskt skapar en intressant stad? Problemet idag där vi har globala stjärnor på arkitekturhimlen är att det nyproducerade många gånger får en sorts kosmopolitiskt prägel och den stad du hamnar i kan i slutänden vara vilken som helst
  • Såpass..?
    Liza Marklind försöker anordna moteld genom att skylla allt på bloggarna. Två saker: på ett halvår har bloggarna gått från något som inte fanns i ögonen hos kultur-Sverige till att nu omskapa upplevelsen hos en miljon svenskar som läst Gömda.viktigt att inse är därmed att det här i princip är samma åsikt som förut: men när man förut sagt att bloggarnas åsikter har inget värde så väljer man idag att se bloggarna som ett hot mot det normala dvs det ordnade.
    Hela Gömdagrejen känns som ett pr-haveri som kunde undvikits genom att media inte in i det längsta skyddat Marklund. Nu står två halvsanningar mot varandra och den enda som förlorar på det är kvinnor som faktiskt misshandlas.
  • Nina Åkestams framtidsvision
    Intressanta tankar från Nina
  • Finalisterna i Vardagskategorin är nu utsedda.
    Bra urval.
  • Hon visar det vi inte får se
    User generated content blir automatiskt närmare och mer direkt. Motargumentet om journalistisk objektivitet faller till stor del då inbäddade reportrar knappast kan göra ett objektivt journalistskt arbete
  • Hallå där, Frida Berglund
    Helt rätt att Frida blev nominerad!