Hur får du över bilder till Instagram från din dator

Instagram växer rejält och fler och fler företag vill använda det. Ett av problemen är att företag ofta har de bilder som man vill publicera på en hårddisk eller liknande. Självklart kan man (och bör många gånger) satsa på realtidsfoton men en del produktvisningar eller annat kan vara intressanta att också ha i sitt Instagramflöde. Bilder som vanligtvis ligger på en dator.

Problemet är att Instagram är mobile only – det finns inga delar av deras API som är öppet för att publicera foton. En del väljer därför att exempelvis maila bilderna till sig själv och spara ner dem den vägen (tipstack @sa_na_si) eller lägga upp dem på annan plats och sedan spara ner dem i telefonen (tipstack @aventyrenso).

Men det finns flera sätt att gå förbi det. Först och främst finns det olika applikationsemulatorer som kan köra Instagram på datorn. Bluestacks är en och Gramblr är en annan. Baksidan med Bluestacks är att den endast kör Androidversioner – och Androidversionen av Instagram verkar inte klara av att leta i den vanliga filstrukturen. Den andra: Gramblr kan jag personligen inte testa då den inte fungerar för MacOS.

En sk workaround är dock både säker och enkel. Det är att låta Dropbox göra jobbet. För den som inte vet vad Dropbox är så är det i korthet en molnhårddisk – du sparar dina filer både på din hårddisk, på en hårddisk på internet och – om du vill kan du ha samma filer på en annan dator, eller komma åt dem på dina mobila enheter. Det kommer fler och fler liknande tjänster som utnyttjar molnet och som kan användas på ungefär samma sätt så länge det finns mobila appar.

Om du har Dropbox så sparar du de bilder du vill använda i Dropbox-mappen. Ladda ner Dropbox-appen (iOS eller Android eller Windows Phone) till den enhet som du har. Synka den med ditt Dropbox-konto. Öppna sedan bilderna i Dropbox, håll på bilden och du får upp meny där du sparar ner bilden i telefonens vanliga bildbibliotek. Öppna Instagram och klicka på kameran. Där finns en valmöjlighet att öppna bilder ur ditt bildbibliotek.

ipadconnectkit

Om du tar bilder med en vanlig kamera och använder Ipad är Apples Camera Connect Kit. Koppla din kamera till den eller använd minneskortet och för över fotona till din Ipad. Där bearbetar du dem sedan i valfritt fotoprogram (min favorit är Snapseed). På det sättet kan du sedan ladda ner Instagram även till din Ipad. Att tänka på är att Instagram ännu är byggd för Iphone så du får dubblera skärmstorleken.

Läs fler artiklar om det:

Posting Photos To Instagram From Your Desktop

Workaround lets you upload Instagram photos from your desktop computer

 

 • Mimmi Dahlström

  Tack för bra tips!
  Har kommit på ett annat också. Alla bilder som ligger på nätet kan man ju via mobilen spara ner till telefonens album. Så det är ju ytterligare ett sätt. Om man inte har dropbox.

  Använder det på Äventyrens Ö:s Instagram och det funkar bra :)

 • Självklart är det så.

 • Om jag vill ha bilder dit så kör jag Dropbox-metoden, fast med Box. Funkar helt ok men visst vore det mumsigt med ett webbgränssnitt. Speciellt för oss som hanterar företagskonton. Tröttsamt att logga in och ut, ladda upp och ladda ner. Men när det kommer till hanteringen så kör jag det i Hootsuite. En ”flik” för företag X, en privat osv. Där kan jag då samla på mig Instagram, Google+, Linkedin, Facebook Pages och Twitter. Funkar rätt så bra.

 • Sanna

  Hejsan Niclas. När man laddat ner bluestacks ska man väl sedan öppna upp appstore för att kunna ladda ner instagram? bara ett problem, det finns inte där? eller är jag helt ute och cyklar? :) mvh, sanna

 • Nea

  Installerade bluestacks och jag var värkligen förvånad över hur bra det fungerade enda tills jag skulle ladda upp en bild på instagram….Då låser sig datorn hela tiden och jag får åtmintåne inte det att fungera :/

 • Slängde ut skräpet direkt.

 • Pingback: Projekt inom Bibliotek i nätverkssamhället | Tankar i tiden från Lund()